Salakblog - Elkapja-e Djokovicot idén harmadszor is Bautista Agut?
Elkapja-e Djokovicot idén harmadszor is Bautista Agut?
Fotó: Europress/AFP

Elkapja-e Djokovicot idén harmadszor is Bautista Agut?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/12 09:54

Novak Djokovic 2008-ban úgy nyerte élete első Grand Slam-címét az Ausztrál Openen, hogy az addig vezető úton mindössze egy játszmát vesztett. Ezt a teljesítményt három évvel később, 2011-ben megismételte Melbourne-ben.

Egyelőre idén Wimbledonban is jól áll, hisz eddig még szintén csak egy szettet bukott, Hubert Hurkacz ellen a harmadik fordulóban. A világelsőt ráadásul mintha körbevenné valamiféle burok, a sérthetetlenség aurája; úgy tűnik ugyanis, hogy teljesen mindegy, mit csinálnak az ellenfelek, neki mindenre van válasza.

A négyszeres bajnok úgy jutott be szerdán a kilencedik wimbledoni elődöntőjébe, hogy mindössze hat játékot szórt el David Goffinnel szemben. Ez egyéni csúcs a szerbtől, ugyanis ennél kevesebb gémet még sosem bukott GS-negyeddöntőben. Eddig a 2010-es wimbledoni torna tartotta ezt a rekordot, amikor is 6:3, 6:2, 6:2-re verte Yen-Hsun Lút a legjobb nyolc között.

"Az utolsó két körben játszottam a legjobb teniszemet a tornán" - mondta Djokovic. "Ezen belül is főleg a Goffin elleni második és harmadik szett volt extra. Úgy érzem, sikerült teljesen szétszednem a játékát, és szinte mindig a megfelelő ütéseket választottam."

A világelső a negyeddöntőben megnyerte a második szervák mögötti fogadópontok felét, és tízből hét bréklabdát sikerült értékesítenie. Eközben a belga hat lehetőségből mindössze egyszer tudta elvenni az ő adogatását. A szerb brékelt egyébként a legtöbbször eddig a tornán, 29 alkalommal.

"A labda meglepő módon nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. És meg kell mondjam, ez kifejezetten jó érzés."

Az elődöntőben Roberto Bautista Agut lesz Djokovic ellenfele, és, ha van a szerbnek gyenge pontja az idén, az feltétlenül a spanyol. A világelső 2019-es mérlege 33-6, ám mindkét idei találkozóját elvesztette Bautista Aguttal szemben. Sőt, a legutóbbi öt meccsükből hármat a spanyol nyert. Igaz persze, hogy a karrierszintű mérleg még így is bőven, 7-3 arányban a szerb javára billen. 

djokobautista1.jpg Fotó: Europress/AFP

A fönt említett két idei meccsükön, a dohai elődöntőben és a miami negyedik fordulóban Bautista egyaránt hosszú, melós labdamenetekkel őrölte fel Djokovicot. Érdekesség továbbá, hogy Nole mindkét összecsapáson szett és brékelőnnyel vezetett, ám a spanyol mindkétszer fordítani tudott. 

"Djokovic rendkívül stabil az alapvonalról" - mondta a spanyol. "Nagyon szeret hosszú labdameneteket játszani. Én pedig nagyon szeretek egy ilyen típusú ellenféllel játszani. Novákkal általában ilyen meccseink vannak."

"Roberto ellen az a legnehezebb, hogy akkor is benne tud maradni a pontokban, amikor már elveszettnek tűnik számára a helyzet" - folytatta a világelső. "Borzasztóan kiegyensúlyozott és stabil, rendkívül laposan üti a tenyeresét és a fonákját egyaránt."

Bár füvön még sosem játszottak, Djokovic szerint fekszik ellenfelének a borítás. A spanyol egyébként élete első major-elődöntőjét vívja majd. 

"A labda alacsonyabbra pattan füvön, ami, úgy vélem, passzol az ő stílusához" - fogalmazott a szerb. "Nem szereti ugyanis, ha fonákra túl magasra kapja a labdát. A tornán eddig kiválóan játszott, és az idén kétszer megvert, ami nyilván önbizalmat ad majd neki a mérkőzés előtt."

"Füvön játszani persze egy külön műfaj. Próbálom majd kihasználni a GS-elődöntős tapasztalataimat, és igyekszem taktikailag kellőképp fölkészülni."

bautista.jpg Fotó: Europress/AFP

Bautista Agut is egy szettet vesztett eddig a tornán; ő a negyeddöntőben Guido Pella ellen. A legnagyobb győzelmét a tornán a tizedik kiemelt Karen Khachanov ellen aratta, amivel bejutott a negyedik fordulóba.

A spanyol egyébként előzetesen ezzel a hétvégével egy kicsit másként kalkulált. Úgy volt, hogy Ibizán 
megülik majd a legénybúcsúját
 a barátaival, amit most nyilván halasztani kellett. Roberto érthető módon azonban egy cseppet sem bánkódik.

"Jobb most nekem itt Londonban" - mondta széles mosollyal. 

Hát még mennyire jó volna neki, ha idén harmadszor is elkapná Djokovicot. 

ATPTour

Hozzászólások