Salakblog - Elhunyt édesapja emlékének ajánlotta dohai győzelmét a fehérorosz teniszezőnő
Elhunyt édesapja emlékének ajánlotta dohai győzelmét a fehérorosz teniszezőnő
Fotó: Europress/AFP

Elhunyt édesapja emlékének ajánlotta dohai győzelmét a fehérorosz teniszezőnő

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/02 09:53
Aryna Sabalenka megszerezte pályafutása hatodik tornagyőzelmét a dohai tornán, miután a döntőben 6:3, 6:3 arányban legyőzte Petra Kvitovát. A fehérorosz lány sikerével feljött a világranglista 11. helyére, és mindössze tíz pontra van attól, hogy ismét top 10-es lehessen. Győzelmét novemberben elhunyt édesapja emlékének ajánlotta.

Sabalenka, aki 21 ászt szórt, és mindössze 15 ki nem kényszírtett hibát ütött a döntőben, az elmúlt fél évben már a harmadik tornáját nyerte, és 2-2-re javította a Kvitova elleni mérlegét. Hasonló szintű tornát legutóbb Wuhanban nyert, és azóta a 22 megnyert meccse mellé csak 6 vereség társul. Ez utóbbi mutató még inkább figyelemre méltó, ha hozzávesszük, hogy édesapját tavaly novemberben veszítette el. 

"Hosszú utat jártam be, és mindent a teniszre tettem fel" - mondta Sabalenka, édesapja Sergey halálára utalva. "Próbáltam csak a teniszre koncentrálni, semmi másra. Mindent beleadtam, amit csak tudtam. Apu novemberben ment el, ő jelentette számomra a legnagyobb motivációt. Amit most csinálok, azt érte teszem."

A 21 éves fehérorosz lány életében először lépett pályára Katarban, és előzetesen nem is gondolt arra, hogy esetleg megnyerheti a tornát.

sab2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem számítottam erre a győzelemre, ez nagyon különleges a számomra. Minden pontért úgy küzdöttem, mintha az lett volna az utolsó a meccsen. Nagyon tisztelem Kvitovát, tudom, hogy egy nagy harcos, és azt is tudtam, hogy mindent kitesz majd a pályára a döntőben. Az utolsó pillanatig küzdöttem, mert tisztában voltam azzal, hogy bármikor fordulhat a kocka és visszajöhet a meccsbe."

A csalódott Kvitova elismerte a döntőt követően, hogy Sabalenka egész egyszerűen nem hagyta, hogy a saját játékát játssza.

"Nem tudtam azt játszani, amit akartam" - mondta Kvitova. "Aryna csodálatosan teniszezett, és szinte egyáltalán nem adott nekem ingyen pontot. A második játszmában ugyan volt egy esélyem, hogy elvegyem az adogatását, de sajnos nem tudtam élni vele. Ez egy nagyon szoros gém volt, és szerintem az, hogy ezt végül ő nyerte, sokat segített neki, hogy le tudja zárni a mérkőzést."

Sabalenka édesapja, Sergey tragikus hirtelenséggel hunyt el novemberben, mindössze 43 éves korában. 

"Lesújtott minket, ami történt, ugyanis semmiféle előjele nem volt"mesélte Sabalenka még januárban. "Mentálisan iszonyú nehéz volt a felkészülés a szezonra. Nem sokat gondolkodtam, csak tettem a dolgom. Nem hagytam magára a családomat, mert tudtam, szükségük van rám. Eleinte a meccsek sem érdekeltek, csak játszottam, mert játszanom kellett."

sab3.jpg Fotó: Europress/AFP

Sabalenka remekül zárta a 2019-es évet azzal, hogy megnyerte Csuhajban a Bajnokok Tornáját. Ezt egy hosszú ünneplés kellett volna, hogy kövesse, ami azonban sajnos tragikus fordulatot vett. Édesapja volt az, aki hatéves korában az első teniszütőt a kezébe adta, így aztán a fehérorosz lány most érte is küzd, nem csak saját magáért. 

"Próbálok harcolni, mert apu azt akarta, hogy világelső legyek. Érte csinálom, érte játszom most. Ez segít valahogy, hogy erős tudjak maradni."

WTATennis

Hozzászólások