Salakblog - Élete eddigi legnagyobb győzelméért száll harcba David Goffin  
Élete eddigi legnagyobb győzelméért száll harcba David Goffin  
Fotó: Europress/AFP

Élete eddigi legnagyobb győzelméért száll harcba David Goffin  

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/18 14:08

Volt olyan Dávid, akinek csak egy Góliáttal kellett szembenéznie. Van azonban olyan is, akinek ezt hétről hétre meg kell tennie.

Egy olyan korszakban, amikor se szeri, se száma a 190 centis, vagy a fölötti teniszezőknek, David Goffin igazán hozzászokhatott, hogy egymás után jönnek szembe a magasabbnál magasabb játékosok. A 28 éves, 180 centi magas, 70 kg súlyú belga folyton azzal a kihívással szembesül, hogy megpróbálja ellenfelei erősségét ellenük fordítani, és a saját keretei engedte lehetőségek közül minél többet kihasználni. 

"Nehéz ügy, de azért akad hely a kisebb srácok számára is" - mondja Goffin. "Fiatalon még nem biztos, hogy készen állsz arra, hogy megküzdj azzal a teherrel, hogy bizony szembe kell nézned a nagyobb srácokkal és az ő erejükkel. Mi, alacsonyabb játékosok azonban általában jobban mozgunk, előbb látjuk meg a labdát, és gyorsabban játszunk. Ezért lehetünk versenyképesek. Tudjuk használni az ellenfeleink erejét."

Ez a játékterv vasárnap este egy újabb komoly teszt elé néz, amikor Goffin megmérkőzik a közel két méter magas Daniil Medvedevvel a Cincinnati Masters döntőjében. Az orosz szombaton megmutatta, mire képes a magasságával és az erejével a világelső Novak Djokovic ellen, míg a belga a másik ágon Richard Gasquet-val bánt el, és bejutott élete első 1000-es döntőjébe.

A döntő egyik kulcsa az lehet, hogy Goffin milyen hatékonyan tud majd belépni a pályára és elvenni az időt Medvedevtől, kiszedve ezzel őt a tempójából.

Ahogy a belga edzője, Thomas Johansson mondja, "a Davidhoz hasonló játékosok nem fogják leütni a pályáról a nagy srácokat, de gyors és okos tenisszel megverhetik őket. Erre törekszünk majd a döntőben. David az egyik leggyorsabb lábú srác a mezőnyben. Ha nem vagy elég magas, valahogy kompenzálnod kell azt. David ezt úgy éri el, hogy szinte teljesen lefedi a pályát, és rendkívül gyorsan játszik."

goffin_2.jpg Fotó: Europress/AFP

Goffin 2017-ben úgy jutott be a szezonzáró ATP-vb döntőjébe, hogy menet közben legyőzte Rafael Nadalt és Roger Federert is. A belga akkor hetedikként zárta az évet a világranglistán. Arra lehetett számítani, hogy az előretörés 2018-ban is folytatódik, azonban tavaly végül még a top 20-ból is kicsúszott. Igaz ebben benne volt, hogy Rotterdamban egy labda eltalálta a szemét, valamint az is, hogy a szezon végén könyöksérüléssel bajlódott. 

Miután kikapott - éppen Medvedevtől - az idei Ausztrál Open harmadik körében, ő és edzője, Thierry van Cleemput úgy döntöttek, befejezik a közös munkát. Goffin ezt követően összeállt azzal a Thomas Johansonnal, akivel korábban már dolgozott együtt.

Az önbizalma mélyen volt, ahogy a helyezése is, hisz nyár elején már kívül volt a harmincon. Ennyire hátul 2014 óta nem állt már a világranglistán. A Garros egyfajta fordulópontot jelentett, hisz szettet vett el a későbbi bajnok Nadaltól. 

"Valószínűleg az a legnagyobb kihívás ebben a sportágban, ha Rafával játszol a Garroson. A Chatrier alighanem a legjobb pályája. Jól játszottam, a harmadik játszmában pedig kifejezetten jól. Végül persze ő nyert, de ez a meccs kellő önbizalmat adott a füves szezonra."

Ennek volt látszatja is, hisz előbb negyeddöntőzött ‘s-Hertogenbosch-ban, majd Halléban egészen a döntőig menetelt, ahol végül Federertől kapott ki. Wimbledon is jól sikerült a számára, hisz eljutott a legjobb nyolcig, ahol a későbbi győztes Djokovic győzte őt le. 

d2.jpg Fotó: Europress/AFP

Most ott van a Cincinnati Masters döntőjében, ahol egyébként tavaly is jól szerepelt. Bejutott a legjobb négy közé, a Federer elleni elődöntőt azonban nem tudta végigjátszani, ugyanis könyöksérülés miatt feladta a meccset. Ezt követően már csak három tornán tudott pályára lépni a szezonban. 

"Voltak nehéz pillanataim az elmúlt időszakban. Volt egy komoly sérülésem, ami szétkapta az önbizalmam is, aztán keresztülmentem egy edzőváltáson, de aztán füvön kezdtem visszatérni a legjobbamhoz. Ismét top 20-as vagyok, úgyhogy borzasztóan boldog vagyok."

Goffin úgy vág neki a mai összecsapásnak, hogy az eddigi tizenkét döntőjéből csak négyet tudott megnyerni. 

"Ez van, de nem bánok semmit. Van négy tornagyőzelmem, plusz játszottam jó néhány döntőt. Mindig próbálok a nagyobb versenyekre rámenni, ha több 250-esen indultam volna pályafutásom során, biztos több győzelmem lenne. A négy amúgy sem rossz, ráadásul van még időm hozzátenni néhányat."

A statisztika azt mutatja, hogy a labdamenetek zöme három-négy ütésnél nem hosszabb. Ezekben pedig nem igazán hatékonyak az alacsonyabb játékosok, mint Goffin, Alex de Minaur, Yoshihito Nishioka, Gilles Simon és Diego Schwartzman. A belga szerint azonban ez csak egy újabb lehetőség a fejlődésre. 

d3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Jobban szeretjük, ha vannak labdamenetek és futtathatjuk az ellenfeleinket, de dolgozom az adogatásomon. Ez egy nagyon fontos fegyver a modern teniszben. Jól jönnek a rövidebb, olcsó pontok az adogatónak."

Johansson úgy véli, ha többet jönne előre, az is kedvezne a rövidebb pontoknak. "Sokat dolgozunk azon, hogy agresszívebb legyen. Ha kívánhatnék valamit, az az lenne, hogy menjen előre gyakrabban a hálóhoz, mert amikor a legjobb teniszét játssza, komoly nyomást tud helyezni az ellenfeleire. Azonban a hálónál nem mindig érzi magát komfortosan, úgyhogy ezen még mindenképp dolgoznunk kell."

atptour.com

Hozzászólások