Salakblog - Egykori edzője szerint Andy Murray-nek ki kellene hagynia a Roland Garrost
Egykori edzője szerint Andy Murray-nek ki kellene hagynia a Roland Garrost
Fotó: Europress/AFP

Egykori edzője szerint Andy Murray-nek ki kellene hagynia a Roland Garrost

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/04 12:00
Andy Murray az előző idényben csodálatos visszatérést mutatott be azzal, hogy súlyos csípőműtétjét követően ATP-tornát tudott nyerni. A skót teniszező nagy tervekkel vágott neki a 2020-as idénynek, azonban komplikációk léptek fel, így kénytelen volt lemondani az ATP-kupát, az Ausztrál Opent és azóta még kettő fedett pályás tornát. Egykori edzője, Alex Corretja a salakos versenyeket sem vinné túlzásba a helyében.

A skót teniszező az elmúlt három és fél hónapban egyetlen hivatalos mérkőzésen lépett pályára elhúzódó medenceproblémái miatt. Sérülése kapcsán elmondta, csak abban az esetben tér vissza, ha teljesen felépült, és az előzmények fényében érthető is az óvatosság. Murray eredetileg a januári ATP-kupán kezdte volna meg a szezont, majd visszatért volna az Ausztrál Openre, ahol tavaly gyakorlatilag bejelentette visszavonulását. Azóta lemondta Montpellier-ben és Rotterdamban is a szereplését, és jelenleg is bizonytalan, mikor látjuk legközelebb a pályán.

Alex Corretja szerint az egykori világelsőnek megfontoltan kell összeállítania a versenynaptárát, például érdemes lenne megfontolnia a Roland Garros mellőzését. "Nem igazán tudom, hogy érzi most magát. Azonban úgy gondolom, a füves pályás szezont kellene megcéloznia, és - mert miért is ne - az olimpiát. Az egy különleges verseny, aminek imádja a légkörét, és azzal is tisztában van, hogy képes megnyerni. Én a helyében erre koncentrálnék" - nyilatkozta Corretja, aki 2008 és 2011 között sokat segített Murray salakos technikáján.

"Remélem, hogy teljesen rendben lesz. Előtte lehet, hogy érdemes elmenni Miamiba, csak hogy legyen pár meccs a lábaiban. Ha a salakos szezonban 15-20 mérkőzést le tudna játszani a füves versenyek előtt, az szintén remek lenne. A füves szezon mindössze három hét, ott nehéz sok mérkőzést játszani. Ha valamiért úgy érezné esetleg, hogy kockázatos lehet, fel kellene áldoznia a Roland Garrost, mert az a torna igen megterhelő tud lenni" - mondta az Eurosport szakértője, hozzátéve, ebben az esetben több ideje lenne felkészülni a füves versenyekre.

2013-ban volt már példa arra, hogy Murray kihagyta a Roland Garrost, akkor ráadásul bejött neki a húzás, hiszen megnyerte Wimbledont abban az évben. A skót teniszező természetesen akkor sem önszántából mondta le a versenyt, a Rómában összeszedett hátsérülése kényszerítette pályán kívülre. Ez viszont azt jelentette, hogy a szokottnál egy hónappal korábban megkezdhette a felkészülést Angliában, ami végül elég jól sült el. Tekintve, hogy immáron csípőprotézissel próbál versenyezni, az óvatosság különösen indokolt lehet.

"Az ilyesfajta csontsérülések az abnormális stressz következtében alakulnak ki" - nyilatkozta az egyik szakértő a Telegraph-nak. "Mivel a fémimplantátumok nem hajlanak meg, így a pályán generált erőhatásokat lényegében nincs ami tompíthatná. Erre a pihenés a legjobb gyógymód, majd fokozatosan növelni kell a terhelést, amire a csont megerősödéssel fog reagálni" - tette hozzá. Jelenleg tehát a türelmes felkészülés a legjobb stratégia, és ebből kiindulva azon sem csodálkoznánk, ha Murray a jövőben kétszer is meggondolná, milyen versenyeket vállal be.   

via Telegraph

Hozzászólások