Salakblog - Egy vagány olasz kiverte Djokovicot, Thiem lenyomta a kizsigerelt Zverevet
Egy vagány olasz kiverte Djokovicot, Thiem lenyomta a kizsigerelt Zverevet
Fotó: Europress/AFP

Egy vagány olasz kiverte Djokovicot, Thiem lenyomta a kizsigerelt Zverevet

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/05 19:59

Kedden két női és két férfi negyeddöntővel folytatódtak a Roland Garros egyéni küzdelmei. Elmaradt a nagy csata a nap összecsapásának kikiáltott Thiem-Zverev mérkőzésen, újra nagy formába lendültek az új generációs amerikai lányok, és a nagy szívvel játszó olasz tovább folytatta mesébe illő menetelését.

Eddig bírta Zverev teste

Dominic Thiem jutott a legjobb négy közé elsőként a fiúknál, miután egy rendkívül sima mérkőzésen, kevesebb, mint két óra alatt legyőzte Alexander Zverevet. 

A német három ötszettest követően jutott be a negyeddöntőbe, élete első Grand Slam-negyeddöntőjébe. Ráadásul mindannyiszor 1-2-es szetthátrányból fordított. Rettenetesen nagyot küzdött tehát karrierje legjobb major-eredményéért, aminek viszont meglett az ára. A teste megadta magát. Már a meccs elején érződött rajta a fáradtság, később azonban a bal combhajlítója meg is sérült. Óriásit küzdött, de ilyen állapotban nem lehetett esélye a kirobbanó erőben teniszező Thiem ellen.

Zverev mindezek ellenére maradéktalanul büszke lehet magára. Nem csak azért, mert soha ilyen messzire nem jutott még a négy nagy torna egyikén sem, hanem elsősorban azért, mert átlépte az árnyékát. Korábban sorra összeomlott a hosszú meccsek végére, mind fizikálisan, mind mentálisan. Most azonban három ilyet is meg tudott oldani szoros végjátékban. 

Ami pedig Thiemet illeti, ellenfele sérülése természetesen semmit nem von le az érdemeiből. Teljesen megérdemelten elődöntős zsinórban már harmadszor itt a Garroson. Stabil volt, rengeteg nyerőt szórt, nem zavarta meg az ellenfél sérülése sem. Kifejezetten éretten teniszezett. 2016-ban Djokovic verte a döntőbe jutásért, tavaly Nadal. Idén mindenképpen arra készül, hogy végre előrelépjen egyet. A lehetősége meglesz rá, ráadásul úgy, hogy az ellenfele nem spanyol lesz, nem is szerb, hanem olasz...

"Remélem, jó néhány meccsünk lesz még a nagy tornák ezen fázisában, vagy később" - mondta Thiem a meccs után. "Persze úgy, hogy mindketten 100 százalékosak vagyunk. Az úgy sokkal jobb lenne mindenkinek."

Keys újra megtalálta a nyerő formát

A lányoknál először Madison Keys harcolta ki az elődöntőt két szoros szettben Yulia Putintseva ellenében, ami messze a legjobb eredménye a Garroson. 

Mindketten stabilan kezdték mérkőzést, és szépen hozták a szervagémjeiket. Aztán először a kazah lány volt az, aki el tudta venni ellenfele adogatását, amikor azonban ki kellett volna szerválni a szettet, az amerikai jóval nagyobb nyomást helyezett rá fogadóként, és visszavette az elvesztett szervagémet. Eljutottak a rövidítésig, ahol először megint Putintseva állt jobban, azonban Keys ezt is meg tudta fordítani, így ő került szettelőnybe. 

A második játszma is hasonlóan alakult. Jó ideig hozták az adogatásaikat, ezúttal azonban a késői breaket az amerikai vitte be, aki aztán ki is tudta szerválni a meccset. Egy ásszal tette fel a pontot az i-re. 

Azt nem lehet mondani, hogy Keys hengerelt volna a salakszezonban. Charlestonban ugyan játszott egy döntőt, de Stuttgartban és Madridban például meccset sem tudott nyerni. Szó, mi szó, a legjobbkor találta meg a nyerő formát.

Stephens ellenállhatatlan volt 

Sloane Stephens ellentmondást nem tűrő játékkal sima két szettben múlta fölül a rendkívül tehetséges, salakon kifejezetten ügyes Daria Kasatkinát. 

Az orosz az előző körben szerzett egy nagy skalpot azzal, hogy legyőzte az Ausztrál Open bajnoknőjét Caroline Wozniackit. Teljesítményét azonban nem tudta megismételni egy másik újdonsült GS-bajnok, Stephens ellen. Az amerikainak mindössze egy bő órára volt szüksége ahhoz, hogy felülkerekedjen ellenfelén. 

Tavaly Keys és Stephens óriási meglepetésre döntőt játszottak a US Openen. Akkor azért győzött az idősebb amerikai lány, mert ő volt az, aki nyugodtabb tudott maradni kettejük közül. Ő remekül megérezte az egyensúlyt a támadás és a védekezés között, miközben Keys alig találta el a pályát. Ugyan most csak a döntő lesz a tét, de a Garros-finálé mindkettejük számára hatalmas fegyvertény lenne. 

Keys még sosem verte meg Stephenst, salakon azonban most találkoznak majd először.

Cecchinato Djokovicnak sem kegyelmezett

A nap meccse minden kétséget kizáróan a mai második férfi negyeddöntő volt, melyet óriási csatában Marco Cecchinato nyert meg Novak Djokovic ellen. 

Az olasz ihletett állapotban kezdte a meccset, a korábbi világelső pedig meglehetősen visszafogott volt. Mint kiderült, gondjai voltak a nyakával, ápolni is kellett. A frissebb, elevenebb és főleg eredményesebb teniszt játszó Cecchinato húzta be az első szettet.

A szerb kezdett magára találni a második játszmában. Kezdtek jönni a jellegzetes Djokovic-pontok, azonban nem tudott fölénybe kerülni, az olasz csak nem akarta hagyni magát. A szett tie-breakbe torkollott, melyből Cecchinato jött ki jól, amivel 2-0-ás szettelőnybe került. 

Azt lehetett érezni, hogy nem lefutott a meccs. Nem csak azért, mert eszünkbe juthattak a klasszikus Djoko-féle szabadulások, hanem azért is, mert a szerb feljövőben volt, az olasz pedig mintha kezdett volna elfogyni. Fejben, és talán fizikálisan is. Kicsit ötlettelenné vált, és az első szettben látott önmagához képest az energiaszintje is egyre inkább csökkenni látszott. Nole szépített, és a negyedik szett derekáig, 5:2-ig fölényben volt, akkor azonban váratlanul visszaesett, ami új erőt adott ellenfelének. Már mindenki a döntő szettre készült, Cecchinato azonban előbb visszabreakelt, majd kiegyenlített. 

A negyedik játszma rövidítéssel zárult. Djokovic mindvégig küszködött, az olasz meccslabdához jutott, amit a szerb egy csodálatos ponttal hárított. Ekkor kezdte el először hergelni a közönséget. Aztán másodszor rögtön a következő labdamenet után, amivel viszont már ő jutott játszmalabdához. Meccs- és szettlabdák váltották egymást. Előbbieknél rendre zseniális volt a szerb, utóbbiaknál többször is rontott.
A rövidítés 13-11 lett végül Cecchinato javára, az olasz egy bevállalós fogadással szerezte meg a győzelmet, és ütötte el Djokovicot a továbbjutástól.

A srác, aki még szerencsés vesztesként került fel a budapesti torna főtáblájára, most elődöntőt játszhat a Garroson. Thiem vár majd rá a Chatrier salakján.

Eredmények, negyeddöntők:

nők:
Keys - Putintseva 7:6(5), 6:4
Stephens - Kasatkina 6:3, 6:1

férfiak:
Thiem - A. Zverev 6:4, 6:2, 6:1
Cecchinato - Djokovic 6:3, 7:6(4), 1:6, 7:6(11)
Hozzászólások