Salakblog - Egy megosztó bajnoknak ugyanazt az ünneplést kéne kapnia, mint egy mindenki által tisztelt legendának?
Egy megosztó bajnoknak ugyanazt az ünneplést kéne kapnia, mint egy mindenki által tisztelt legendának?
Fotó: Europress/AFP

Egy megosztó bajnoknak ugyanazt az ünneplést kéne kapnia, mint egy mindenki által tisztelt legendának?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/08 09:30

Rod Laver és Margaret Court is teljesítették a naptári Grand Slamet, mindketten óriási teniszezők, hatalmas bajnokok, ehhez kétség sem férhet. Előbbi az idén, utóbbi jövőre ünnepli a szinte példátlan teljesítmény 50. évfordulóját.

Lavert óriási ünneplésben részesítette az Ausztrál Teniszszövetség Melbourne-ben, az év első GS-tornáján. Ezt követően pedig a másik három major-torna szervezői is méltóképpen megemlékeztek a legenda szenzációs eredményeiről és egészen kivételes életútjáról.

Court pedig most készül arra, hogy az ő jubileumát is legalább ugyanakkora csinnadrattával megünnepeljék, mint Laverét. A sajtón keresztül üzent a szövetségnek, hogy bizony ő is igényt tart arra, hogy állják az útiköltségét, méltóképpen megemlékezzenek a teniszörökségéről és ugyanúgy bánjanak vele, mint Laverrel. Szerinte ideje volna már, ha felkeresnék őt, hogy egyeztessenek vele a részletekről. 

Különben egyáltalán nem is biztos, hogy kilátogat a versenyre.

Több alkalommal írtunk arról, hogy Court egy vallási közösség vezetőjeként régóta kiáll az ultrakonzervatív, keresztény értékek mellett, ellenezve többek között a heteroszexuális életformától való bármilyen eltérést. A bajnoknő azonban két évvel ezelőtt a korábbiaknál is határozottabban fordult szembe a homoszexuális közösséggel. Elítélte az azonos neműek közötti házasságkötést, külön hangsúlyozva, hogy szerinte túl sok leszbikus van manapság a teniszben. Valamint hozzátéve, hogy a szexuális irányultság szerinte egyszerűen csak döntés kérdése.

A véleményéhez természetesen joga van, ahogy bárki másnak is, ezt egy percig sem vitatjuk. Ennek következményeivel azonban neki is számolnia kell.

Ha valaki elítél és kirekeszt egy társadalmi csoportot, azzal nyilván maga mellé állít egy jó nagy tömeget, ugyanakkor szembe is fordít magával elég sok embert. Jelen esetben nem csak a melegeket. Hanem olyanokat is, akiknek a gyermeke, a testvére, esetleg a legjobb barátja meleg. 

Ha valakinek megosztó a véleménye egy kérdésben az maga is ellentmondásos, megosztó figurává válik. Akár tetszik neki, akár nem. Olyan nincs, hogy a nézeteim folyamatosan vitákat generálnak, de egyébként mindenki, egyöntetűen szeret és elismer. 

Nem emlékszünk olyanra, hogy Rod Laver valaha is kiállt volna és elítélt volna egy társadalmi kisebbséget. Nem mondott olyat, hogy sajnos egyre több a meleg, a színes bőrű vagy a muszlim vallású a teniszben. Semmi ilyesmit nem mondott. 

Így aztán nem is lepődtünk meg, hogy az idén olyan ünneplésben részesült, amilyenben. Hogy egy emberként, felállva tapsolt minden jelenlévő az ő 50 éves jubileumi rendezvényén. Ő ugyanis nem egy megosztó figura, hanem egy csöndes, szerény visszafogott bajnok, akinek mindenkihez van egy kedves szava. 

Egyébként kötelező jubileumi ünnepséget tartani? De, ha még tartunk is, kötelező két egyformát? És kötelező egyformán tapsolni mindkettőn?
De főleg, bajnokhoz méltó dolog mindezt kikövetelni magunknak?

Az eredményeiért járó trófeákat, pénzdíjakat Court is megkapta. Megkapja továbbá azóta is folyamatosan a teniszkarrierje által biztosított nyilvánosságot, hogy hirdesse azokat az igéket, melyeknek a sporthoz semmi közük. 

Megosztó figuraként azt azonban nem várhatja, hogy ugyanolyan ünneplésben részesüljön, mint az, aki nem rúgott bele senkibe. Nem várhatja, hogy az általa megbélyegzettek is könnyes szemmel tapsolják őt. Bármekkora teniszező volt is. 

Tegyük hozzá - noha nem tudhatjuk biztosan -, de Rod Laver aligha követelte ki magának azt az ünneplést, amelyben végül részesítették őt.

Hozzászólások