Salakblog - Egy első fordulós vereség hozott újabb fordulópontot Tsitsipas szezonjában
Egy első fordulós vereség hozott újabb fordulópontot Tsitsipas szezonjában
Fotó: Europress/AFP

Egy első fordulós vereség hozott újabb fordulópontot Tsitsipas szezonjában

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/22 15:27
Stefanos Tsitsipas, a görögök fiatal teniszezője a napokban arról beszélt, hogy bizonyos értelemben véve jó hatással volt rá a US Open első fordulójában elszenvedett vereség. Azóta változtatott a szemléletmódján, az edzésmunkáján és eltávolodott a közösségi oldalaktól, az eredményei pedig jelentősen javultak a nyárhoz képest.

Ha a nagyobb képet nézzük, Tsitsipas szezonja kifejezetten jónak mondható, ezt bizonyítja az is, hogy ott lesz az év végi londoni ATP-vébén. Az évet Federer-veréssel és Ausztrál Open-elődöntővel indította, a salakszezonban nyert meccset Nadal ellen, Madridban döntős volt, a Roland Garroson pedig a torna legizgalmasabb mérkőzésén maradt alul a korábbi győztes Stan Wawrinkával szemben. Utána valamelyest megtört a lendülete, a füves pályás szezont 2-2-es mérleggel zárta, majd volt, hogy sorozatban négy tornán kiesett az első körben.

Érdekes módon a 21 esztendős teniszező épp az egyik korai búcsújából erőt merítve találta meg újra a formáját. "Valószínűleg a lehető legjobb dolog történt velem" - utalt Tsitsipas az Andrey Rublev elleni első fordulós US Open-mérkőzésre. "Hat-hét napot még maradtam New Yorkban, így volt időm, hogy felfedezzek új dolgokat. Kellett már valami, amit élvezhettem, és közben rájöttem, mi az, ami hiányzott az életemből. Eldöntöttem, hogy úgy fogok élni, ahogyan szeretnék, nem úgy, ahogyan azt várják tőlem."

063_1170560591.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nyáron volt egy olyan időszak, amikor kételkedtem magamban, azt gondoltam, nem vagyok elég érdekes. Valaki mássá akartam válni, de mára megértettem, klassz, ha önmagam tudok lenni."

New York valóban fordulópontot hozott Tsitsipas szezonjában. Csuhajban ugyan az első fordulóban búcsúzott, az Adrian Mannarino elleni találkozót sérülés miatt volt kénytelen feladni. Pekingben viszont már döntőig menetelt, többek között John Isner és a szép lassan szintén belelendülő Sascha Zverev legyőzésével, majd Sanghajban még magasabbra emelte a lécet, a negyeddöntőben ugyanis megverte Novak Djokovicot. Pekingben végül Dominic Thiem állította meg, Sanghajban pedig mumusától, Daniil Medvedevtől kapott ki a négy között.

Tsitsipas új szemléletmódja szép lassan az edzéseit is kezdte meghatározni, elfogadta például, hogy vannak határai, és elsősorban az erősségeivel kell foglalkoznia. Egy hozzá hasonlóan kreatív játékosnak gyakran épp a rengeteg variációs lehetőség okoz gondot, így volt ezzel egyébként Roger Federer is a pályafutásának első felében, ezért az utóbbi időben Tsitsipas próbált arra figyelni, hogy egyszerűsítse valamelyest a játékát. Edzéseken és a mérkőzéseken is a hatékonyság került előtérbe.

000_1LB6II.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Nagyobb hatékonysággal gyakorlok. Olyan elemekre fókuszálok, amelyek már rövid távon is működhetnek. Tudom, hol kell még jobban teljesítenem. Korábban mindig egyre és egyre többet akartam, és nem igazán értettem, hogy milyen irányba haladok. Ez megőrjített, gyakran mérkőzések közben is, ezért voltak a kifakadások. Túlzottan komolyan vettem a dolgokat, azt hajtottam, hogyan nyerhetek tornákat. Túlzásokba estem, pedig néha az élvezet a fontos. Nem lehetek én a győztes minden egyes héten" - jelentette ki.

Még a Laver-kupa alatt jelent meg a sajtóban, hogy Tsitsipas a pályán kívül is meghozott egy drasztikus döntést: szinte teljesen szakított a közösségi médiával. Két alkalmazást leszámítva (Gidget, WhatsApp) minden social media-oldalt törölt a telefonjáról, a fontosabb felületeit pedig profi szakemberre bízta. Tsitsipas szerint ez a változás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mostanság jobban el tud távolodni a tenisztől, több ideje jut a magánéletére, és ezáltal kipihentebben vághat neki a versenyeknek.

"Korábban 30-40 percenként a telefonomhoz nyúltam, hogy csekkoljam az Instagramot. Nagyon stresszes volt, és egy kicsit kezdett az őrületbe kergetni. Úgy érzem, hogy megváltozott a viselkedésem és a közérzetem. Jobban kapcsolatba tudok kerülni az emberekkel. Az, hogy elszakadtam a közösségi oldalaktól, így több minőségi időt tölthetek másokkal, az egyik legjobb dolog, ami mostanság történt velem" - mondta Tsitsipas, aki hozzátette, a teljesítményjavulása leginkább annak köszönhető, hogy jobban érzi magát, ami tükröződik a játékában is. 

via ATP

Hozzászólások