Salakblog - Egy bűnügyi eljárás vádlottja kezében az ATP elnökének sorsa és a férfi tenisz jövője
Egy bűnügyi eljárás vádlottja kezében az ATP elnökének sorsa és a férfi tenisz jövője
Fotó: Twitter

Egy bűnügyi eljárás vádlottja kezében az ATP elnökének sorsa és a férfi tenisz jövője

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/15 19:38

Súlyos testi sértés miatt bűnügyi eljárás folyik Justin Gimelstob korábbi kiváló páros játékos, edző és kommentátor ellen. Mivel a szakember tagja az ATP hattagú bizottságának, egyáltalán nem mindegy, mi lesz az ügy végkimenetele. Így nyilván az sem, hogy időközben mennyi kárt okoz a férfi tenisznek. Elég nagy részben rajta múlik ugyanis, hogy az ATP jelenlegi elnökét elmozdítják-e a helyéről, vagy sem.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gimelstob több bántalmazási ügy kapcsán is érintett. Mind közül az egyik legsúlyosabb vád az, mely szerint egy halloweeni bulin összetűzésbe keveredett egykori jó barátjával Randall Kaplannal. Nekiesett és elkezdte őt ütlegelni, mindezt ráadásul a férfi felesége és kétéves kislánya előtt. Sőt, Gimelstob mindeközben állítólag azt üvöltötte, hogy "meg foglak ölni".

December 12-én lezajlott az ügyben az első meghallgatás, melynek során Gimelstob ártatlannak vallotta magát, noha az ügyész szerint videófelvétel bizonyítja a bűnösségét. A bíró úgy döntött, hogy a következő meghallgatásig a szakembernek távol kell tartania magát mind Kaplantól, mind annak feleségétől, Madisontól.

Az ügyész átnyújtotta a felvételt Gimelstob védőjének, aki nem más, mint az a Shawn Holley, aki korábban tagja volt annak az ügyvédcsapatnak, amely annak idején sikeresen védte OJ Simpsont. A tárgyalást január 31-ig elnapolták, a védelem addig tanulmányozhatja a felvételt. 

Komoly botrányba keveredett a tenisz egyik legbefolyásosabb figurája | Hosszabbítás

Justin Gimelstob a férfi tenisz egyik legbefolyásosabb figurája. A játékosként vegyes párosban két Grand Slam-győzelemig jutó Gimelstob tagja az ATP hattagú bizottságának, és sokak szerint komoly eséllyel pályázhat az elnöki székre is. Ezen reményei azonban elszállni látszanak, ugyanis nagyon súlyos vádakkal kell szembenéznie az egykori teniszezőnek.

A 41 éves Gimestob barátnője, a 28 éves Austin Ruth társaságában jelent meg a bíróság előtt.

"Elkezdődött az eljárás, én pedig azon leszek, hogy mindenáron megvédjem magam" - mondta a vádlott. "Van ennek az egész ügynek egy másik oldala is, alig várom már, hogy kiderüljön minden."

Gimelstob, aki a büntetőeljárás ellenére nem mondott le bizottsági tagságáról, nem tétlenkedik, és múlt héten Melbourne-be utazott, hogy a többi taggal együtt tárgyaljon Chris Kermode, az ATP elnökének jövőjéről, akinek a megbízatása 2020 végén lejár. Mivel Gimelstob és Kermode között már egy jó ideje nem jó a viszony, mindenki arra számít, hogy az amerikai a jelenlegi brit elnök ellen szavaz majd. 

Az ATP szabályzata azt mondja, hogy a három játékosok által delegált képviselő, Gimelstob, David Egdes és Alex Inglot közül kettőnek a támogatása kell ahhoz, hogy Kermode kinevezését meghosszabbítsák. Egdes ideiglenes tag, és úgy hírlik, Gimelstob jó barátjaként úgy ugrál, ahogy az amerikai fütyül. 

A föntieket figyelembe véve Kermode sorsa eldőlni látszik. Ezzel együtt az ATP és a férfi tenisz sorsa is. Pedig a tíztagú játékostanács még decemberben határozhatott volna Gimelstob visszahívásáról, azonban a Novak Djokovic vezette testület kiállt az amerikai szakember mellett, mondván, egyelőre még zajlik az eljárás, nincs jogerős ítélet, tehát Gimelstob ártatlan.

gim3.jpg Fotó: Twitter

Az ATP bizottsága három, a tornák által, és három, a játékosok által delegált képviselőből áll. A két oldal rendszerint ellentétes álláspontot képvisel, ám ott van a hetedik tag, az ATP elnöke, aki igyekszik közös nevezőre hozni a feleket. 

Kermode játékosbarát elnöknek számított az elmúlt években, azonban most a tornák szervezői aggódnak, hogy el akarják őt mozdítani a helyéről. Nem szeretnék ugyanis, hogy utódlási harc robbanjon ki éppen most, amikor amúgy is nagy a nyüzsgés a sportágon belül. 

"Senki sem tudja, mi lesz" - mondja egy bennfentes. "Nehéz időszakon megy most át a tenisz, itt van a sok különböző csapatverseny. Soha nem volt még akkora szükség egy erős vezetőre, mint most."

"Rettenetesen ártalmas és züllesztő hatású lenne, ha Christ úgy mozdítanák el a helyéről, hogy az egyik szavazattal bíró képviselő ellen bűnügyi eljárás folyik, egy másikat pedig csak ideiglenesen választották meg."

via és via

Hozzászólások