Salakblog - Edzője szerint Wawrinka a mentális erejének köszönheti, hogy fel tudta venni a versenyt Djokovicékkal
Edzője szerint Wawrinka a mentális erejének köszönheti, hogy fel tudta venni a versenyt Djokovicékkal
Fotó: Europress/AFP

Edzője szerint Wawrinka a mentális erejének köszönheti, hogy fel tudta venni a versenyt Djokovicékkal

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/20 17:48
Magnus Norman játékosként is egy rendkívül sikeres pályafutást tudhat maga mögött, melynek csúcspontja valószínűleg az volt, amikor 2000-ben döntőt játszhatott a Roland Garroson. Stan Wawrinka edzőjeként azonban még ennél is magasabbra jutott.

A 43 éves svéd mester karrierje során 12 tornát nyert, és egészen a második helyig jutott a világranglistán. 2003-ban vonult vissza a profi tenisztől, és nem sokkal később már a következő generáció felkészítésével volt elfoglalva. Nem Wawrinka volt az egyetlen tanítványa, bár kétségtelenül a svájcival való együttműködése a legsikeresebb.

Norman és Wawrinka 2013 óta dolgoznak együtt. A közös munkát számos nagy eredmény fémjelzi, melyek közül kiemelkedik a három Grand Slam-győzelem. Ezek a sikerek azért is rendkívül értékesek, mert egy olyan érában születtek, amelyben igencsak kevesen tudtak labdába rúgni a Nagy Hármas tagjai mellett. 

"Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, nem az volt a cél, hogy GS-t nyerjünk, hanem, hogy kihozzuk belőle a lehető legjobb teniszt, valamint, hogy kellő önbizalmat szerezzen ahhoz, hogy féken tudja tartani az érzelmeit" - mondta Norman. "Ez azt jelenti, hogy a nagy tornák második hetében kellett különösen figyelnie, hogy meg tudja ragadni az esélyeit. Nem volt könnyű dolga, hisz egy érában játszik a világ legjobbjaival, Rogerrel, Rafával, Novakkal és Andy-vel. Az volt a gond, hogy egy lépéssel mindig mögöttük járt."

Edzője szerint Wawrinka GS-sikereinek kulcsa a mentális erejében keresendő.

stan.jpg Fotó: Europress/AFP

"Stan fejben rettenetesen erős, ráadásul képes elővenni a legjobb teniszét a legfontosabb meccseken. Elképesztő ütései vannak, de a fejének köszönhet a legtöbbet. Mivel magam is játszottam döntőt a Garroson, 2000-ben Gustavo Kuerten ellen, pontosan tudom, hogy egy ilyen meccsen iszonyatos idegrendszeri terhelésnek vannak kitéve a játékosok. De ő nagyon jó ebben. Remekül kezeli a nyomást."

Wawrinka jelenleg a 16. helyen áll a világranglistán, és a maga 34 évével a hetedik legidősebb játékos a top 100-ban. Az elmúlt években voltak gondjai a térdével, azonban szerencsére újra kiváló állapotban van, amit jól mutat, hogy az Ausztrál Openen egészen a negyeddöntőig menetelt. 

Nagy kérdés, hogy képes lehet-e még major-tornát nyerni. Ugyanis most már nem csak a Nagy Hármas tagjaival, de a feltörekvő fiatalokkal is meg kell küzdenie. Dominic Thiem már háromszoros GS-döntős, de játszott már finálét Daniil Medvedev is. Ott van Alexander Zverev, aki úgy tűnik, lassan felnő a nagy tornákhoz is, és ne feledkezzünk el Stefanos Tsitsipasról sem, aki tavaly megnyerte a szezonzáró világbajnokságot.

"Mindig arra törekedtünk, hogy egészséges maradjon, és erősítsük az önbizalmát, hogy fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal. Az elmúlt években nem nagyon volt alkalma, hogy pályára lépjen ellenük, úgyhogy éhes már arra, hogy ismét velük meccseljen."

stan2.jpg Fotó: Europress/AFP

Norman úgy véli, Wawrinkának még Federerék árnyékában is helye van a tenisztörténelemben. Nyert 16 tornát, és a harmadik helyig jutott a világranglistán. 

"Rendkívül erős eredményeket tudott hozni a tenisz fénykorában. Ugyanannyi major-trófeája van, mint Murray-nek, persze a skót volt világelső is. A Nagy Hármas és Andy után Stan a legnagyobb."

Wawrinka legközelebb a jövő heti acapulcói tornán versenyez majd. 

ubitennis

Hozzászólások