Salakblog - Edzője szerint Serena Williams még mindig az aranyéremre hajt, nem az ezüstre
Edzője szerint Serena Williams még mindig az aranyéremre hajt, nem az ezüstre
Fotó: Europress/AFP

Edzője szerint Serena Williams még mindig az aranyéremre hajt, nem az ezüstre

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/07 10:05
Serena Williams edzője, Patrick Mouratoglou úgy látja, tanítványa számára a Grand Slam-rekord megdöntésének lehetősége jelenti a legnagyobb motivációt. A mester szerint nem az önbizalomhiány, és nem az idegesség gátolja Serenát az utóbbi időben, hanem az, hogy nincs olyan fizikális állapotban, mint kellene.

Mouratoglou, aki 2012 óta dolgozik a korábbi világelsővel, egy írásában visszatekintett Serena 2019-es szezonjára. Az amerikai tavaly kétszer is egy meccsre volt attól, hogy beállítsa Margaret Court 24 major-győzelmet számláló rekordját. Döntőt játszott Wimbledonban és a US Openen is, GS-tornát azonban továbbra sem tudott nyerni azóta, amióta édesanya lett. 

"Serena négy nagy döntőt is játszott már a visszatérése óta, azonban mindet elvesztette. Egyik döntőben sem láthattuk azt a Serenát, aki korábban 23 majort is nyert" - ismerte el Mouratoglou.

Williams játéka mind a négy döntőben dadogott, amit talán az bizonyít a legjobban, hogy egyikben sem tudott még csak szettet sem fogni. Számos vélemény van azzal kapcsolatban, hogy miért nem sikerült a szülési szabadsága óta GS-t nyernie. Az idei Ausztrál Open előtt is ő számított az egyik favoritnak, főleg, mivel előtte megnyerte az aucklandi versenyt, ami 2017 óta az első tornagyőzelme volt. Esélyesség ide vagy oda, a harmadik körben kikapott a kínai Vang Csiangtól.

Többen azon a véleményen vannak, hogy a folyamatos meccshiány nehezíti Serena dolgát az elmúlt hónapokban. 2019-ben az amerikai a négy GS-en kívül csupán három WTA-tornán lépett pályára, valamint egyetlen egy Fed-kupa találkozón. Mouratoglou szerint azonban a probléma gyökere nem itt keresendő.

serena-williams.jpgFotó: Europress/AFP

"Az emberek egyre csak azt kérdezik tőlem, vajon elegendő tornán indul-e Serena a Grand Slameken kívül. Persze a folyamatos játék és a győzelmek magabiztosságot tudnak adni egy játékosnak, azonban nem gondolom, hogy az ő problémája az önbizalomhiány volna. Nem tud valaki úgy GS-negyeddöntőket és elődöntőket nyerni, ahogy ő tette, megfelelő önbizalom nélkül. A döntőkig vezető úton a játéka színvonalára sem lehetett panasz."

Mouratoglou úgy véli, Serena fizikális állapota a kulcs. Közelít ugyan a százszázalékos erőnléthez, ahhoz, amivel a szülése előtt rendelkezett, de még nem sikerült elérnie.

"Egyre közelebb van a 100 százalékos fittségi állapothoz, de még nem tart ott. Fontos, hogy egy játékos azt érezze, az erőnléte megfelelő ahhoz, hogy vissza tudjon tenni labdákat olyan labdamenetekben is, amelyekben gondba kerül és sokat kell futnia."

A következő GS-torna a május végén kezdődő Roland Garros lesz, melyre a mester szerint Serenának új látásmóddal kell majd készülnie.

serena-williams-3.jpgFotó: Europress/AFP

"Serena új kihívással néz szembe, amelyhez muszáj alkalmazkodnunk, és amelyre muszáj megoldást találnunk. Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy szerintem Serena képes lesz-e beállítani Court rekordját. Én erre azt válaszolom, hogy ő nem azért játszik, hogy rekordokat állítson be, ő azért játszik, hogy megdöntse azokat. Soha nem az ezüstéremre megy, mindig csak az aranyra."

Williams legközelebb a jövő héten kezdődő Indian Wells-i tornán lép majd pályára.

ubitennis

Hozzászólások