Salakblog - Edzője szerint Medvedev nem rosszfiú, hanem egy meg nem értett zseni
Edzője szerint Medvedev nem rosszfiú, hanem egy meg nem értett zseni
Fotó: Europress/AFP

Edzője szerint Medvedev nem rosszfiú, hanem egy meg nem értett zseni

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/04 18:35
Daniil Medvedev azon döntése, hogy nem csak az ellenfeleivel, hanem a haragos és indulatos New York-i közönséggel is felveszi a harcot, korántsem tűnt jó stratégiának. A dolog azonban egyelőre működik, hisz a hórihorgas orosz Stan Wawrinka legyőzésével bejutott élete első Grand Slam-elődöntőjébe.

Edzője, Gilles Cervara egyáltalán nem lepődött meg tanítványa jó szereplésén, akit szerényen csak zseninek nevezett.

"Olyan, mintha egy zsenit edzenék" - mondta Cervara. "Az ember pedig néha nem érti a zseniket. Ők mások, mint mi vagyunk."

Vajon a pillanat hevében elkövetett hiba volt csupán, hogy maga ellen fordította a US Open közönségét? Vagy inkább egy ösztönös zseni utánozhatatlan húzása? Ezen nyilván lehetne vitatkozni. Az eredményei azonban önmagukért beszélnek. A 23 éves orosz ennek a rosszfiú-szerepnek a nyomán képződött negatív energiát kiválóan használta üzemanyagként az elődöntőig vezető úton. 

A harmadik körben, a Feliciano Lopez elleni meccsen ingerült volt az egyik labdaszedő sráccal, dobálta az ütőjét, majd szolidan bemutatott a közönségnek és/vagy a bírónak. A dolog következménye egy 9000 ezer dolláros büntetés lett, valamint egy füttykoncert a közönség részéről. 

A mérkőzést azonban Medvedev nyerte, aki gúnyosan ugyan, de megköszönte a nézők segítségét, és arra biztatta őket, hogy csak folytassák nyugodtan a pfujolást, azzal csak neki tesznek jót. Jött a Dominik Köpfer elleni mérkőzés, melynek végén egy táncot is lejtett a jelenlévők tiszteletére, ha már ilyen jóban vannak.

Ezt követően, érezvén, hogy egy kicsit talán túltolta a rosszfiúságot, már fogadkozni kezdett, hogy megváltozik, és a pályán is jó srác lesz, mert hogy azon kívül egyébként már most is az. 

"Daniillel könnyű helyzetben vagyok" - folytatta Cervara. "Elég okos ahhoz, hogy megértse, hogy amit tett, az rossz volt vagy sem, és, hogy ha tovább folytatja mindezt, azzal egyre több bajt fok okozni magának."

"Persze szeret ilyen körülmények között játszani, és összességében azt mondanám, hogy olyan sokkal nem is lépte át a határt."

Úgy tűnik, Medvedev mentálisan teljesen rendben van, kérdőjelek inkább a fizikális állapotával kapcsolatban merülnek fel.

Már a Wawrinka elleni negyeddöntő első játszmájának elején ápolást kellett kérnie a bal combjára. És bár folytatta, sőt, ugye meg is nyerte a meccset, később elmondta, hogy a feladás is megfordult a fejében. 

Cervara is elismerte, hogy volt egy kis fizikális gond a tanítványával, de szerinte nem nagy ügy az egész. A mester biztos abban, hogy Daniil rendben lesz a Grigor Dimitrov elleni pénteki elődöntőre.

"A Wawrinka elleni meccs kemény volt, mert gondja volt a lábával" - mondta Cervara. "De ezzel együtt is küzdött és remek teniszt tett a pályára. Mentálisan pedig egyre stabilabb, egyre szívósabb. Ez az ő nagyon nagy erőssége már most is, és ez lesz egész karrierje során is."

Independent

Hozzászólások