Salakblog - Duckhee Lee az első siket teniszező, aki ATP-meccset nyert
Duckhee Lee az első siket teniszező, aki ATP-meccset nyert
Fotó: Europress/AFP

Duckhee Lee az első siket teniszező, aki ATP-meccset nyert

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/21 14:31
Duckhee Lee lett az első siket teniszező, aki főtáblás ATP-mérkőzést tudott nyerni. A 21 éves dél-koreai srác a Winston-Salemben megrendezett tornán a svájci Henri Laaksonent győzte le 7:6(4), 6:1 arányban, és ezzel bejutott a második fordulóba.

"Tudom, hogy én vagyok az első profi siket teniszező az ATP mezőnyében" - mondta Lee még az első mérkőzését megelőzően. "Nem igazán hallok semmit, de ha valaki kiabál vagy sikít, azt azért igen. Meg a hangosabb kürtöket és hangszórókat is."

"Rendkívül izgatott vagyok, hisz ez lesz az első főtáblás meccsem. Természetesen nagyon izgulok, és szeretném a legjobbamat nyújtani. Melegben általában jól megy a játék. A koreai médiában van is gy becenevem: 'a nyár fia'. Nagyon élvezem azt a hőséget, ami itt van."

"Nem hallom a labdát, ahogy pattan, sem azt, ha valaki kiált, hogy 'out'. Maximálisan a labdára összpontosítok, és az ellenfelem gesztusaira."

Lee nem használ jelnyelvet, ugyanis az édesanyja már nagyon korán megtanította őt szájról olvasni. Ettől függetlenül azért néha belefut nehézségekbe, például olyankor, amikor a mérkőzésvezetővel kell kommunikálnia mérkőzés közben. Ez történt hétfőn is a Laaksonen elleni összecsapáson, amikor az eredményjelző tábla hibásan 40-15-öt mutatott 30-15 helyett. Egy önkéntes segítő lépett közbe, és három ujjával mutatta, hogy '30'. 

"Nem szabad elcsüggedni, elkedvetlenedni, mert, ha az ember keményen küzd, bármit elérhet, bármit, amit csak akar" - mondta Lee egy tolmács segítségével. 

Kedden ugyan három szettben megverte őt Hubert Hurkacz, de biztosak lehetünk benne, hogy ennek a rendkívül inspiráló srácnak nem a hétfői volt az utolsó győzelme.

A világranglista 73. helyén álló Tennys Sandgrennek is vannak Lee-ről emlékei korábbról. Ezekről mesélt a napokban a sajtótájékoztatóján.

"Néhány évvel ezelőtt megvertem őt egy tornán, aztán odajött hozzám egy Google fordítóval, és azt kérdezte, 'mik a gyengéim?'. Valakinek, aki siket, és nem beszél jól angolul és fölmegy a pályára és így játszik... Elképesztő. Én ezt nem csinálnám. Nagyon menő."

"Nagyon fontos a hang, amit akkor hallasz, amikor az ellenfeled megüti a labdát" - tette hozzá Sandgren. "Ez sokat segít, hogy tudd, hogyan ütötte meg azt a labdát. És, ha ezt a hangot nem hallod... nem is tudom, hihetetlen készségek, hihetetlen tehetség kell, hogy versenyképes tudj lenni."

TennisNow

Hozzászólások