Salakblog - A döntő elé
A döntő elé

A döntő elé

Szántó PetraSzántó Petra
2011/01/29 20:27

A férfiaknál két olyan teniszező játssza az Ausztrál Open döntőjét, akik az elmúlt években mutatott játékuk és eredményeik alapján teljesen megérdemelten jutottak oda, és az elmúlt két hétben látott teniszükből kiindulva egyikük menetelése miatt sem estünk hanyatt a meglepetéstől. Az igazán meglepő, hogy mindketten döntőbe jutottak.

684109-8213370-208-156Azaz ezúttal sem a világelső Rafael Nadal, sem a címvédő Roger Federer nem lesz ott a fináléban, márpedig ez igencsak régen fordult elő utoljára. Pontosan két éve Melbourne-ben, amikor Djokovics győzött Tsonga ellen.

Idén viszont akár az is előfordulhat, hogy valaki úgy nyer Grand Slam tornát – jelen esetben Andy Murray -, hogy az odafelé vezető úton nem kell Federert és/vagy Nadalt legyőznie. Egészen pontosan a 2004-es Roland Garros döntője volt az utolsó, amit Gaston Gaudio úgy nyert meg, hogy nem kellett egyikükkel sem játszania. Az azóta lejátszott 26(!) GS-en a későbbi győztes nem úszta meg az egyik vagy mindkét nagyágyút.

Most viszont mindketten hiányoznak. Novak Djokovcis úgy jutott a melbourne-i fináléba, hogy okos, pontos, taktikus tenisszel verte Federert, Murray pedig a sérült Nadalt búcsúztató Ferrert győzte le izgalmas és fordulatos mérkőzésen.

Mondhatjuk, óriási, talán soha vissza nem térő lehetőség előtt állnak. Különösen Murray, aki ugyan játszott már két GS döntőt, de bajnok még nem volt. És bár valószínűleg Murraynek már az agyára ment a következő gondolat, sőt, talán a következő gondolat maga is közrejátszott abban, hogy eddig még nem nyert Grand Slam trófeát, de Fred Perry 1936-os US Open győzelme óta nem volt brit Grand Slam győztes.

684008-8212360-208-156Szerb már volt. Novak Djokovics 2008-ban az Ausztrál Openen szerezte meg élete eddigi egyetlen nagy győzelmét, és akkor is Federert verte a négy között. Valószínű, hogy ha hajszállal is, de most is ő a favorit. Nyert már Grand Slamet, nyert már Melbourne-ben, csütörtökön pedig hatalmas mentális győzelmet aratott Federer felett. Jól játszik, remekül adogat, keveset hibázik, gondolkodik.

Murrayn lesz a nagyobb nyomás, hiszen mindenki elvárja tőle a győzelmet, mikor, ha nem most? Volt már két elveszített döntője, most nem lesz ott a kifogás, hogy „de hát minden idők legjobbjával kellett játszanom”. Egy nappal kevesebbet pihent, mint Djokovics, sokkal hosszabb volt a Ferrer elleni elődöntője, és sokkal hullámzóbb a játéka, mint a szerbnek. Viszont a végsőkig tud küzdeni, bírja a tempót, és el fogja érni azokat a lehetetlen labdákat is, amelyeket Federer nem ért el.

Egyet biztosan kijelenthetünk: ez nem lefutott döntő. Két közel egy szinten játszó teniszező megjósolhatatlan mérkőzésére számíthatunk. Az Ausztrál Open férfi egyes döntőjét két nagyon tehetséges teniszező játssza, két olyan fiú, akiknek tehetsége Federer és Nadal árnyékában talán nem elég tisztán rajzolódik ki.

Akik életük legfontosabb meccsén - Nadal és Federer hiányában - talán még éhesebbek a sikerre, mint valaha.

Ausztrál Open Férfi Döntő, Eurosport, vasárnap 9.30

Hozzászólások