Salakblog - 16 éves koráig alig teniszezett, középszerű egyetemi játékosból lett profi Djokovic következő ellenfele
Djokovic következő ellenfele 16 éves koráig alig teniszezett, egyetemi játékosból lett most 1000-es negyeddöntős
Fotó: Europress/AFP

16 éves koráig alig teniszezett, középszerű egyetemi játékosból lett profi Djokovic következő ellenfele

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/09/19 13:50
A római ATP 1000-es torna legnagyobb meglepetésembere a selejtezőből a negyeddöntőig jutó Dominik Koepfer. A balkezes teniszező az amerikai egyetemi bajnokságból indulva vált profivá, a tavalyi US Openen villant először, Rómában pedig a világelső Novak Djokoviccsal mérkőzhet meg a legjobb nyolc között.

Dominik Koepfer 2012-ben kezdte meg tanulmányait az Egyesült Államokban, a New Orleans-i Tulane Egyetemen. Nem kapott ajánlatot más első osztályú egyetemi csapattól, így nem esett nehezére meghoznia a döntést.

„Az elején nem voltam túl jó az egyetemi bajnokságban. Inkább azt mondanám, hogy borzalmasan teniszeztem az első évben. De aztán bedolgoztam magam.”

Eleinte nehezére esett az átállás, a nyelvvel, az új környezettel, és a korábbiaknál nagyobb igénybevétellel is nehezen boldogult.

„Az első néhány hónapban nem gondoltam volna, hogy maradok. Az angolom nem volt túl jó, a kultúra, az emberek, a hangulat is más volt, és rengeteget kellett teniszezni. Fárasztó volt a tanulás mellett úgy beosztani az időmet, hogy jusson idő az edzésekre, és társasági életem is legyen az egyetemen. Szóval az elején nagyon szenvedtem. De aztán elkezdtem élvezni, és ez segített abban, hogy jobb játékos és jobb ember is legyek.”

000_8PZ4BX (1).jpgFotó: Europress/AFP

Nyolc évvel később Koepfer már profi teniszezőként keresi kenyerét, Rómában pedig egyenesen Novak Djokoviccsal mérheti össze erejét. Igazi csodának számít ez egy olyan játékostól, aki korábban alig talált magának lehetőséget, hogy egyáltalán egyetemi csapatba kerülhessen.

„Mindig is arról álmodtam, hogy profi teniszező legyek, de korábban a játékom színvonala nem volt ehhez megfelelő. Az egyetemi bajnokság nagyban segített abban, hogy fejlődjek” - árulta el.

A német teniszező római menetelése azért is meseszerű, mert korábban nem játszott még főtáblás mérkőzést ATP 1000-es tornán. Három döntő szettes találkozót követően jutott fel a selejtezőből a főtáblára, ahol az első körben Alex de Minaurt verte mérkőzéslabdát is hárítva, a második fordulóban pedig az 5. kiemelt Gael Monfilst búcsúztatta. Lorenzo Musetti ellen a legjobb 16 között valamivel könnyebb dolga volt, hiszen a tornán szintén kellemes meglepetést okozó 18 éves olasz alaposan elfáradt erre a találkozóra. Koepfer pályafutása első ATP negyeddöntőjére készül, mindezt rögtön egy 1000-es tornán.

Nem ez az első alkalom, hogy Koepfer a selejtezőből indulva nagy menetelést mutat be. Tavaly a US Openen hívta fel magára a figyelmet, amikor szintén a kvaliból a negyedik fordulóig jutott. Ráadásul a nyolcaddöntőben is közel állt egy még nagyobb bravúrhoz, a későbbi döntős Daniil Medvedev ellen szett- és brékelőnybe került, és a New York-i közönséggel éppen legendás barátságát élő orosz csak kínkeserves csata után, a negyedik játszmában tie-breakben tudta lezárni a találkozót. A balkezes német először játszott top 10-es ellenféllel, mégsem illetődött meg.

000_1JY1IZ.jpgFotó: Europress/AFP

Nem mindig tűnt úgy, hogy Koepfer eljut ilyen magas szintre. Mindössze 25 évesen, tavaly szeptemberben tört be a legjobb 100-ba a világranglistán. Jelenleg a 97. helyen áll, római menetelésével ezen bőven javítani fog.

„Az első évem profiként nagyon más volt, mint az egyetemi bajnokság. Az egyetemről megvoltak a rossz szokásaim, például azt ettem, amit akartam. Rájöttem, hogy ha a legjobbakkal akarok versenyezni, fittnek kell lennem, és mindennap készen kell állnom arra, hogy pályára lépjek. Az elmúlt pár évben sok minden megváltozott” - beszélt az átállás nehézségeiről.

Profivá válásában nagy szerepet játszott edzője, Rhyne Williams, aki szintén korábbi egyetemi játékos, a világranglistán pedig a 114. helyig jutott 2013-ban. 2018 novembere óta dolgoznak együtt, azóta töretlen a német fejlődése.

„Mindennap vért izzadva dolgozik, és jó döntéseket hoz, főleg a pályán kívül. Egy igazi szörnyeteg az edzőteremben, és helyesen is étkezik” - beszélt Koepferről edzője.

A német játékos csak az utóbbi években veszi ilyen komolyan az edzéseket. 16 éves koráig heti két alkalomnál nem teniszezett többet, mert mellette síelt és golfozott is.

„Egy fekete-erdei településről származom, ahol nagyon sok hó esik, egy évben öt hónapon keresztül havazik. Választani lehet a fedett pályás tenisz és a síelés között, szóval télen rengeteget síeltem, és mellette teniszeztem is. 16 évesen döntőt játszottam az U16-os Német Bajnokságban, ekkor döntöttem el, hogy több energiát fektetek a teniszbe. Pár évvel később pedig már egyetemre mentem.”

De amióta profivá vált, mentális felkészülés terén is komolyabb munkát végez.

„Van egy hosszú reggeli rutinom: felkelek, meditálok, meccsek előtt és után is feljegyzek dolgokat. Nagyon sok mindent leírok. Hetente egyszer vagy kétszer egy-két órát telefonon beszélek a mentális tréneremmel, ezen kívül mindig váltunk üzeneteket, hogy meglegyen a mindennapos rutin.”

063_1171607928.jpgFotó: Europress/AFP

Koepfer első top 10-es játékos elleni mérkőzésén, Medvedev ellen gyönyörűen helyt állt, ezúttal viszont Djokovic lesz az ellenfele.

„Úgy gondolom, a legnagyobb erősségem a küzdeni tudásom. Azt hiszem, ezt juniorként tanultam meg, amikor klubmeccseken másokért kellett játszanom. Majd az egyetemi bajnokságban szintén hihetetlen volt a csapatszellem, mindenki a másikért teniszezett. Ezt magammal vittem az egyetemről a profi teniszbe is, de még így is úgy gondolom, hogy tudnék ebben fejlődni. Szerintem nagy harcos vagyok, és minden ellenfelemnek szeretném megnehezíteni a dolgát, amennyire csak lehet.”

Legnagyobb álmát, hogy bejusson a legjobb 100-ba, már teljesítette, de ha hasonlóan játszik, mint Rómában, magasabb célokat is kitűzhet.

„A legnagyobb álmom az volt, hogy top 100-as teniszező legyek, ezt már elértem. Most új célokat kell találnom, jelenleg ezen dolgozom. A top 50 mindenképp benne van, szeretnék a legmagasabb szinten játszani, Grand Slameken versenyezni, és a világ legjobb teniszezőivel megmérkőzni.”

via ATPTour.com  

Hozzászólások