Salakblog - Hiába hárított öt mérkőzéslabdát Djokovic, Thiem jutott vb-döntőbe
Hiába hárított öt mérkőzéslabdát Djokovic, Thiem jutott vb-döntőbe
Fotó: Europress/AFP

Hiába hárított öt mérkőzéslabdát Djokovic, Thiem jutott vb-döntőbe

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/21 18:35
Elsőként Dominic Thiem jutott az ATP-világbajnokság döntőjébe, miután egy rendkívül fordulatos mérkőzésen, döntő szett tie-breakben legyőzte a világelső Novak Djokovicot. A második szett rövidítésében a szerb klasszis mutatott be nagy fordítást, négy mérkőzéslabdát hárítva harcolta ki a folytatást, a mindent eldöntő tie-breakben viszont az osztrák fordított 0-4-ről.  

Egy évvel ezelőtt a két klasszis egy elképesztően színvonalas és sokáig emlékzetes mérkőzést játszott az ATP-vb csoportkörében (6:7, 6:3, 7:6), amely nagyban hozzájárult, hogy a versenyt könnyed győzelemmel kezdő Djokovic végül búcsúzott a világbajnokságtól. Azóta a 17-szeres Grand Slam-győztes szerb az Australian Open döntőjében visszavágott a pár hónappal korábban elszenvedett vereségért, és egy öldöklő, ötszettes mérkőzésen legyőzte Thiemet, megszerezve ezzel pályafutása 7. AO-címét.

A mérkőzés elején egyik játékos sem vállalt túl nagy kockázatot, Djokovic és Thiem is kereste a ritmust. Különösen az osztrák játékán érződött némi bizonytalanság, tenyeres oldalról szokatlanul sok hibát vétett, a ritmusváltásai látványosan nem működtek. Ennek ellenére adogatóként stabil játékot hoztak, az első nehezebb helyzetet Thiemnek kellett megoldania 3:3-as állásnál, amikor semmi-harmincról kellett fordítania, majd közvetlenül utána Djokovic is hasonló helyzetben találta magát. Ezt végül mindketten letudták bréklabda nélkül.

Az első szettet 7-5-re megnyerte Thiem Djokovic ellen.Fotó: Europress/AFP

Az első bréklehetőség 5:5-nél jött el, amit Thiem egy elütést követően kihasznált, így adogathatott az 1-0-s vezetésért. Az osztrák klasszis ezt is megoldotta, 51 percnyi játékot követően került előnybe.

A számok alapján inkább Thiem akarata érvényesült az első szettben, hiszen jóval több nyerőt ütött ellenfelénél (14-5), és az első szervái mögött szinte érinthetetlen volt: 58%-át még csak a pályára sem tudta visszatenni a világelső. Összességében pedig az osztrák szerváinak közel a felénél nem alakult ki labdamenet (47%), ami hatalmas előnyt jelentett a US Open-bajnoknak. Djokovicnak tehát mindenképpen változtatnia kellett a felfogásán, a stabilitásra épülő tenisz ugyanis nem működött Thiem ellen.

Djokovic láthatóan próbált is agresszívebben játszani, hamarabb befejezni a pontokat és jobban megmozgatni Thiemet. Ez azonban nem volt igazán egyszerű feladat, mivel az osztrák változatlanul érinthetetlen volt az első szervái mögött. 2:2-es állásnál ráadásul Thiem fogadólehetőséghez jutott, vagyis a világelsőnek - némi túlzással - az életéért kellett küzdenie ebben a játékban. A szerb fordított, amely egy kisebb fordulópontot hozott a mérkőzésben, egyre több esélye kínálkozott fogadóként, még bréklabdáig is eljutott, amit Thiem hárított.

Djokovic négy mérkőzéslabdát hárított a második szettben.Fotó: Europress/AFP

A játszma végén többször is a határon táncolt az osztrák, 6:5-nél szettlabdákat kellett hárítania, hogy kiharcolja a tie-breaket. Ez sikerült is neki, a rövidítésben pedig rögtön minibrékkel kezdett, a következő négy pont viszont Djokovicé lett, így 4-2-nél cseréltek térfelet. A fordítást követően megint Thiem pillanatai következtek, fantasztikus játékkal kiegyenlített, és villámgyorsan a győzelem kapujába került. Összesen négy mérkőzéslabdát harcolt ki, kettőt adogatóként, a pontot azonban képtelen volt feltenni az i-re.

Djokovic 12-10-re ellopta a rövidítést Thiemtől, kiharcolva ezzel a folytatást.

Sok játékos ezen a ponton már összeomlott volna a világelső ellen, Thiem azonban hamar összekapta magát, és egy igen meggyőző adogatójátékkal indította el a döntő szettet. Amely kifejezetten színvonalas teniszt hozott: mindketten nagyon figyeltek a szerváikra; agresszíven, mégis pontosan játszottak; és ha esetleg valaki bajba került volna, előhúztak egy nagy adogatást vagy egy bravúros megoldást a kalapból. Sok lehetősége nem is volt a fogadóknak, úgy jutottak el a tie-breakig, hogy egyetlen bréklabdájuk sem volt a szett során.

A rövidítést Thiem egy csúnya kettős hibával kezdte, Djokovic ellenben mindkét adogatópontját magabiztosan hozta, majd egy újabb Thiem-hibát követően 4-0-ra elhúzott a világelső. Az osztráknak innentől hasonló bravúrra volt szüksége, mint egy évvel ezelőtt, amikor 1-4-ről fordított a tie-breakben Djokovic ellen. Thiem váltott is, kíméletlen erejű alapvonal-ütéseire támaszkodva sorozatban hat labdamenetet nyerve újabb mérkőzéslabdákat harcolt ki. Az elsőt ásszal hárította Djokovic, a másodikat viszont már kihasználta az osztrák. 

Thiem ismét lehetetlen helyzetből fordított Djokovic ellen a tie-breakben.Fotó: Europress/AFP

"Valódi mentális csata volt, nagyon ideges voltam a második játszma rövidítésében. Legendák ellen mindig nehéz játszani, az ATP Finals ilyen szempontból is különleges verseny. Az, hogy New Yorkban sikerült nyernem, nyilvánvalóan segít ezekben a helyzetekben, de azon összességében nem változtat, hogy ezeket nehéz megoldani. Kevésen múlt a mérkőzés. Nagyon örülök a győzelemnek, igyekszem felkészülni a következő mérkőzésre" - nyilatkozta a győzelmét követően Thiem.

Az osztrák ismét bizonyította, hogy nagy versenyeken is megérkezett a legjobbak közé, ráadásul a kiegyensúlyozottsága is figyelemreméltó, hiszen 2019 után játszhat ismételten világbajnoki döntőt. "Nagyon keményen dolgoztam, hogy eljussak idáig. Kemény mérkőzéseket kellett megnyerni a csoportban is, és a mai sem volt kivétel, mindent kiadtam magamból. Az már most eldőlt, hogy új győztese lesz a sorozatnak, ez Nadalnak és Medvedevnek is nagy lehetőség. Mindketten oda fogják tenni magukat."

Hozzászólások