Salakblog - Dominic Thiem megvált gyerekkori edzőjétől
Dominic Thiem megvált gyerekkori edzőjétől
Fotó: Europress/AFP

Dominic Thiem megvált gyerekkori edzőjétől

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/10 12:07
Minden jel arra mutat, hogy véget ért Dominic Thiem és Günter Bresnik hosszú együttműködése, és a jövőben Nicolás Massú irányítja majd az osztrák salakspecialista edzéseit. 

A tennis.com szerint Thiem döntött úgy, hogy a továbbiakban nem tart igény a szinte egész pályafutását végigkísérő szakemberre. "Tizenöt-tizenhat év során több időt töltöttem vele, mint amennyit a szüleimmel. Ő pedig valószínűleg többet foglalkozott velem, mint a saját gyerekeivel. Olyan ez, akár a házasság, vannak jobb és rosszabb pillanatok" - fogalmazott néhány napja a teniszező.

Bresnik utódja már meg is van a kétszeres olimpiai bajnok Nicolás Massú személyében, aki 2019-ben több versenyen segítette az osztrák felkészülését. Többek között az Indian Wells-i tornán is ott volt Thiem mellett, amit végül - ráadásul Roger Federer legyőzésével - megnyert a világranglista-5. klasszis. Thiem jelenleg édesapjával készül a salakos versenyekre, és Barcelonában is ő lesz mellette, miután Massúnak egyéb elfoglaltságai is vannak.

000_13S91M.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Amikor ennyire fiatalon kezdi az ember a munkát egy teniszezővel, a 10 és 20 év közötti időszak nagyon fontos az edzőnek. Ha valamit elront ebben az időszakban, elúszik az esélye annak, hogy sikeres sportoló legyen a tanítványból. Utána van egy hároméves fázis, a versenyszerű tenisz világába való belépés, amelynél az edző és a játékos egyaránt tapasztalatlan. Azt követően a játékos a legfontosabb" - nyilatkozta Bresnik.

Az 58 éves szakember azt is elmondta, világklasszisnak tartja Thiemet, annak ellenére, hogy pályafutása során mindig lépésről lépésre haladt, és fokozatosan került a sportág legszűkebb elitjébe. Példaként hozta, hogy egykori játékosa általában nem nyerte meg az első döntőit, viszont képes volt folyamatos fejlődésre. "A szakértők 90%-hoz hasonlóan úgy gondolom, technikailag Djokovic, Federer és Nadal után ő a legjobb játékos" - tette hozzá.

Thiem salakon az utolsó három szezon során meghatározó játékossá nőtte ki magát, ami azt illeti, tavaly a férfiaknál csak Rafa Nadal és Sascha Zverev szerzett több pontot nála ezen a borításon. Legjobb esélye egy Grand Slam-győzelemre valószínűleg a Roland Garroson lehet, amivel kapcsolatban Bresnik elismerte, fáj neki, hogy a rengeteg közös munka után nélküle érhet fel a csúcsra az osztrák játékos.

000_15T47C.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Természetesen fájó érzés lenne. Ugyanakkor, ha egyetlen Grand Slamet sem nyerne pályafutása során, az még inkább bántana. Ez számomra is nagyon fontos, mindig is úgy terveztem, hogy egyszer összejön neki. Ami azt illeti, nincs már bennem ennyi hiúság. Minél többet dolgozol valakivel, a saját személyed annál jelentéktelenebbé válik. Egy top 5-ös játékosnál az edző teljesen mást jelent, mint 15 éves korában" - magyarázta Bresnik.

Thiemet a szezon első felében betegség hátráltatta, Indian Wellsben mutatott formája azonban biztató lehet a salakos szezon előtt. Tavaly Monte-Carlóban és Barcelonában a negyeddöntőben búcsúzott, Rómában pedig már az első körben kikapott Fabio Fogninitől, így bőven hozhat pontokat az előttünk álló hetekben, hónapokban. Sokat már nem kell várni Thiem játékára, a hétvégén ugyanis elkezdődik az év első 1000-es salakos versenye.

via és via

Hozzászólások