Salakblog - Legyőzte a világranglista első három helyezettjét, Medvedev a 2020-as világbajnok
Legyőzte a világranglista első három helyezettjét, Medvedev a 2020-as világbajnok
Fotó: Europress/AFP

Legyőzte a világranglista első három helyezettjét, Medvedev a 2020-as világbajnok

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/22 22:35
Daniil Medvedev nyerte az ATP-világbajnokságot, miután a döntőben három szettben, 4:6, 7:6, 6:4-re legyőzte Dominic Thiemet.

"2-0-ra megsemmisített. Én igazából elfelejtettem a mérkőzést, de egyszer egy interjúban emlékeztetett rá. A meccs után egyébként azt mondta: 'Szép jövő áll előtted, de egy kicsit le kell nyugodnod.' Mert hát majdnem megőrültem a pályán" - emlékezett vissza kettejük első mérkőzésére Medvedev, amelyre Umagban került sor: Thiem akkor már junior Roland Garros-bajnok volt, Medvedev nagyjából akkoriban kezdett a juniorok között. Vasárnap már a világbajnoki cím volt a tét a két játékos között, Thiem második alkalommal, Medvedev először jutott döntőbe.

Mindketten hatalmas mérkőzésen voltak túl: Thiem a világelső Novak Djokovicot verte, nagyon hasonló körülmények között, mint egy évvel ezelőtt a csoportban. Akkor a döntő szett tie-breakben 1-4-es kezdés után nyert, most még ennél is nagyobb bajban volt, 0-4-ről kellett fordítania. Medvedev pedig Rafael Nadalt búcsúztatta úgy, hogy a spanyol a második szett végén adogathatott a győzelemért, és a rendkívül fordulatos rövidítésben is megnyerhette volna a mérkőzést. Ezzel a párosítással az is biztos volt, hogy új világbajnoka lesz a férfi tenisznek.

2019 után 2020-ban is elveszítette a vb-döntőt Thiem.Fotó: Europress/AFP

Medvedev indította a mérkőzést, és bár a játékában érződött némi bizonytalanság, az adogatásai kisegítették. Thiemnek viszont meggyűlt a baja az első adogatójátékkal, amely több mint 10 percig tartott, és az orosz kétszer is elvehette volna ellenfele szerváját. Nagyot küzdött az osztrák, de végül csak sikerült megfordítania a játékot. A következő kulcsjáték 2:2 után következett, amikor Medvedev egészen váratlanul került bajba: negyven-semmire vezetett, de több nagy hibát elkövetett és visszaengedte Thiemet.

Az osztrák köszönte a lehetőséget, és elvette Medvedev szerváját. Ez a mozzanat meghatározónak bizonyult, Medvedev ugyanis innen már nem tudott visszajönni, 49 perc után előnybe került Thiem.

A második szettet is magabiztosan indította az orosz, ám a játszma közepén ismét bajba került, két adogatójátékában is bréklabdákat kellett hárítania. 3:3-nál csak Thiemen múlt, hogy nem lett meg a szett- és brékelőny: Medvedev röptéjét követően nyitva volt a pálya, de nem tudta megoldani a helyzetet. Úgy tűnt, ez a pillanat akár fordulópontot is hozhat a meccsben, nem sokkal később ugyanis az orosz is eljutott bréklabdáig, de Thiem koncentrált tenisszel hárította azt. Tie-break döntött a második játszmáról.

Ez mindenképpen jó hír volt Thiemnek, aki a fontos rövidítésekben pazarul játszott a világbajnokságon, a US Openen pedig kettőt is megnyert Medvedev ellen az elődöntőben. Ezúttal is jól indult az osztrák, rögtön megnyerte az első fogadópontját, 2-0-s előnyre tett szert. Csakhogy ezt követően nagyon beindult az orosz, és átvette az irányítást, egyetlen pontot sem engedélyezett az ellenfelének, zsinórban hét labdamenetet megnyerve behúzta a tie-breaket és kiegyenlített. 

Medvedev felőrölte Thiem játékát.Fotó: Europress/AFP

A döntő játszmát - ahogyan azt talán az előző szett vége alapján várni lehetett - Medvedev kezdte jobban, adogatóként magabiztos, fogadóként agresszív volt. Thiemnek a második szervagémjében zsinórban három bréklabdát kellett hárítania, majd 2:2-nél is bajba került, utóbbiban már nagynak bizonyult a nyomás. Medvedev - ha nem is könnyen - megerősítette a brékelőnyét, majd mindketten hozták a szervájukat. Az orosz először 5:3-nál, fogadóként került közel a győzelemhez, eljutott 30-30-ig, a meccslabdákra azonban várnia kellett.

Medvedev adogatóként már lezárta a mérkőzést, 2020-ban tehát ő nyerte a világbajnokságot. Az orosz klasszis hihetetlen bravúrt hajtott végre: egy versenyen belül legyőzte a világelsőt, a világranglista 2. és 3. helyezettjét. 


"Remek meccset játszottunk. Talán ez volt az egyik legnagyobb győzelmem két nyert szettre menő mérkőzésen. Dominic óriási játékos, gratulálok a pályafutásodért, az eddigi eredményeidért. Benne vagy a tenisz történelemkönyvében. Remélem, hasonló mérkőzéseket fogunk játszani a későbbiek során is" - mondta Medvedev.
Hozzászólások