Salakblog - Dominic Thiem bejelentkezett a Garros trónjára
Dominic Thiem bejelentkezett a Garros trónjára
Fotó: Europress/AFP

Dominic Thiem bejelentkezett a Garros trónjára

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/03 09:40

Dominic Thiem megszerezte élete legfontosabb trófeáját Indian Wellsben, Roger Federert verve a döntőben. Ezt követően győzött Barcelonában is, ahol mások mellett Rafael Nadal is az áldozatai között volt. Az osztrák tavaly döntőt játszott a Garroson, az idén vajon készen áll a hatalomátvételre Párizsban?

A tenisze már évek óta megvan ahhoz, hogy kiugró eredményeket érjen el valamennyi borításon, de legfőképpen salakon. Van egy csodálatos, és rendkívül hatékony egykezes fonákja, kiváló állóképessége, könnyed mozgása és agresszív alapvonaljátéka.

Ráadásul mostanában egyre nagyobb kedvvel variálja a játékát, ami még veszélyesebb ellenféllé teszi őt ezen a borításon.

Azzal, hogy Barcelonában legyőzte Nadalt, ő lett Novak Djokovic után a második olyan teniszező, akinek sikerült háromnál többször is megvernie a spanyolt salakon. Az elődöntőben szerzett skalp után nem állt meg, és a fináléban sima két szettben elintézte a borításon amúgy mostanság remeklő Daniil Medvedevet is. Ez volt Thiem kilencedik trófeája salakon, összességében pedig már a tizenharmadik.

A legjobb salakos mérleggel rendelkező játékosok Rafael Nadal ellen
Novak Djokovic     7-16
Dominic Thiem      4-7
Gaston Gaudio      3-3
Fabio Fognini        3-6

Következő versenye a Madrid Open lesz. És míg ő salakos tornagyőzelemmel, önbizalomtól duzzadva érkezhet a spanyol fővárosba, addig Nadal továbbra is önmagát keresi, Djokovic és Federer formája pedig más-más okból, de kérdéses.

"Egy ilyen győzelem mindenképpen magabiztosságot ad az embernek" - mondta Thiem. "Úgyhogy érthető módon remek hangulatban várom a madridi tornát. A teniszben azonban az a különleges, hogy minden versenyen minden elölről kezdődik. Tele a mezőny kemény ellenfelekkel, úgyhogy már az elejétől kezdve rendkívül élesnek kell majd lennem."

Thiem egy igazi teniszcsaládból származik. Édesapja, Wolfgang, és édesanyja, Karin egyaránt edzők, ráadásul öccse, a 19 éves Moritz szintén teniszezik, és talán azon sem lepődünk meg nagyon, hogy ő is egy kézzel üti a fonákot. 

Dominic hazája legjobb teniszezője Thomas Muster óta, és új edzője, a kétszeres olimpiai bajnok Nicolas Massu a korábbiakhoz képest sokkal szabadabb utat enged tanítványa ösztöneinek a pályán.

"Nicolas rengeteg új dolgot hozhat be a játékomba. A salak volt a kedvenc borítása, legnagyobb sikerét mégis gyors kemény pályán, az athéni olimpián érte el. Azt a komfortérzetet, amit salakon tapasztalt, át tudta ültetni kemény borításra is. Ezt próbáljuk majd nálam is megvalósítani."

Thiem korábban, már egészen fiatal kora óta Günter Bresnik irányításával készült. Az, hogy korábbi mestere hátralépett egyet, nagyon könnyen azt jelentheti, hogy volt tanítványa egy újfajta látásmód segítségével szintet tud majd lépni. 

Ennek a bizonyítékát láthattuk Indian Wellsben, ahol Thiem legyőzte Federert a fináléban, és Barcelonában is, ahol pedig Nadal volt kénytelen meghajolni előtte. 

"Mindig borzasztóan büszke vagyok, amikor meg tudom őt verni, hisz egyértelműen Rafa a borítás valaha volt legjobbja. Nagyon különleges dolog legyőzni őt salakon."

Nadal bármennyire is küzd saját magával és a formájával, azért a Garroson, egy három nyert szettre menő salakos meccsen valószínűleg továbbra is őt kell favoritnak tekinteni. Thiem azonban az elmúlt hetek eredményeivel bejelentkezett a trónra. 

Sokkal határozottabban, mint eddig bármikor. 

via

Hozzászólások