Salakblog - Dominátor Djokovic lehengerlő tenisszel hetedszer bajnok az Ausztrál Openen
Dominátor Djokovic lehengerlő tenisszel hetedszer bajnok az Ausztrál Openen
Fotó: Europress/AFP

Dominátor Djokovic lehengerlő tenisszel hetedszer bajnok az Ausztrál Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/27 12:07

Novak Djokovic egy meglehetősen sima mérkőzésen győzte le Rafael Nadalt az Ausztrál Open döntőjében. A szerb ezzel hetedszer lett Melbourne bajnoka, összességében pedig már a 15. Grand Slam-trófeáját szerezte.

Az nagyjából biztos volt, hogy történelmi sikernek lehetünk majd tanúi a mai napon. Egy esetleges Rafael Nadal győzelem esetén ugyanis a spanyol lehetett volna az első teniszező az open-érában, akinek valamennyi Grand Slamet sikerül legalább kétszer megnyernie. Míg egy Novak Djokovic győzelem azt jelentette volna, hogy ő lesz az első játékos, aki harmadszor címvédő legalább három egymást követő major-tornán. Ráadásul így nyitva maradt volna az út a második nem naptári GS felé is.
Nos, ez utóbbi forgatókönyv vált valósággá a mai napon.

Szakmai szempontból pedig az volt talán a legnagyobb kérdés, hogy vajon mire lehet elég Nadal föltuningolt adogatása a világ legjobb fogadója ellen. Kicsit konkrétabban, hogy sikerülhet-e a spanyolnak a megújított szervája segítségével lezárni a rossz kemény pályás sorozatát Djokovic ellen.

A mérkőzés rendkívül egyoldalúan indult, masszív Djokovic fölénnyel. A szerb adogatóként makulátlan volt, négy love-gémmel nyitott, de fogadóként is hatékonyan teniszezett, így hamar előnybe, sőt, kis híján dupla brékelőnybe került. Az első szett második felében, ahogy azt tőle megszokhattuk, Nadal a kezdeti bizonytalanságok után egyre inkább magára talált, és érezhetően egyre nőtt az önbizalma. Ez azonban nem akadályozta meg Djokovicot abban, hogy mindössze egy adogatópontot veszítve, 3 rontás mellé 12 nyerőt szórva könnyedén lezárja a szettet.

A második játszma elején úgy tűnt, Nadal még inkább megérkezik a meccsbe, fogadóként ugyan továbbra sem volt esélye, de adogatóként legalább rendezte a sorait. Mindez az ötödik gémig tartott, amikor Rafa három ki nem kényszerített hibát is vétett a szervagémjében, melyek eredményeként Djokovic ismét brékelőnybe került. Ezt követően a meccsen most először adogatóként is akadtak gondjai, de megoldotta, és megerősítette az előnyét. Sőt, lehengerlő játékkal, végtelen dominanciával teniszezve ismét elvette a spanyol adogatását, majd három ászt is szórva, simán behúzta a szettet. 

A folytatásban Djokovic továbbra is zónában teniszezett, Nadalnak akadtak ugyan fölvillanásai, de összességében szemernyi esélye sem volt a pályát tökéletesen lefedő, mérhetetlen önbizalommal játszó, hiperdomináns szerb ellen. Egy bréklabdája azért akadt a spanyolnak, de belehibázott a pontba, és Djokovic megfordította a gémet. Innen pedig már nem volt megállás, a világelső végül fogadóként tudta lezárni a meccset, és lett ezzel hetedszer bajnok az Ausztrál Openen. 

"Gratulálok Novaknak és csapatának" - kezdte a beszédét Nadal. "Elképesztő színvonalon teniszezett itt a döntőben. A mai nap nem az enyém volt, így kikaptam valakitől, aki sokkal jobb volt nálam. Viszont remek két hét van mögöttem azok után, hogy a US Openen, és az azt követő időszakban komoly nehézségeken mentem keresztül, és nem játszottam tétmeccset szeptember óta. Így összességében örülök, hogy egyáltalán itt lehettem a fináléban. Ez nagyon sok erőt ad nekem a szezon hátralévő részére."

"Először is szeretném viszonozni Rafa szavait" - mondta Djokovic. "Sérülésből jöttél vissza, sokáig voltál távol, ezért úgy gondolom, óriási dolgot vittél véghez az elmúlt két hétben. Komoly példát mutatsz mindenkinek küzdőszellemből. Ami engem illet, nos, 12 hónappal ezelőtt műtéten estem át, most pedig itt állok előttetek. Alig találok szavakat. Köszönöm a családomnak, akik néztek engem a tévében, legalábbis azt ígérték, hogy nézni fognak. Ők a legkedvesebbek számomra az egész világon. Rendkívül hálás vagyok, hogy ők vannak nekem. Köszönöm mindenkinek, akik minden évben egyre jobbá és jobbá teszik ezt a tornát. Jövőre visszatérek, és szeretném újra ugyanezt átélni."

Összefoglaló:

Ausztrál Open, férfi egyes, döntő
Novak Djokovic - Rafael Nadal - 6:3, 6:2, 6:3
Hozzászólások