Salakblog - Djokovicot nem zavarja, hogy Federer és Nadal elleni meccsein a többség nem neki szurkol
Djokovicot nem zavarja, hogy Federer és Nadal elleni meccsein a többség nem neki szurkol
Fotó: Europress/AFP

Djokovicot nem zavarja, hogy Federer és Nadal elleni meccsein a többség nem neki szurkol

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/24 09:31
Karrierje nyolcadik Ausztrál Open-, összességében pedig tizenhetedik Grand Slam-győzelme óta Novak Djokovic hazájában pihen, ilyenkor pedig több lehetősége jut arra, hogy a szerb sajtót is kiszolgálja. A világelső egy minapi, saját belgrádi teniszakadémiáján tartott sajtóeseményen nyilatkozott a Federer és Nadal elleni meccsek alkalmával ellene irányuló szurkolói ellenszélről.

Annak ellenére, hogy, ellentétben a Nagy Hármas másik két tagjával, a szerb teniszező kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az elmúlt években, és sorban szállítja a nagy győzelmeket, amikor a pályán szembekerül Roger Federerrel vagy Rafael Nadallal, biztos, hogy a lelátón helyet foglalók többsége nem neki szurkol. Többször megtalálták már a világelsőt a sajtón keresztül azért, hogy ez a helyzet gyakran megőrjíti a pályán, ami hangos kiáltásokban, bírókkal való éles szóváltásokban, ütő dobálásban vagy épp pólószaggatásban nyilvánul meg. Ugyanakkor azt a legtöbben elismerik, hogy ez az ellenszélben való játék még jobb teljesítményre sarkallja Djokovicot, elég csak az elmúlt év wimbledoni döntőjére gondolni, amikor a történelem első füvespályás Grand Slam-döntő meccs tie-breakját nyerte meg azzal a Federerrel szemben, akinek kis túlzással Bázel után az All England Lawn Tennis Club a második otthona.

„Sok helyen olvastam már, hogy engem nem szeretnek az emberek, de megmondom őszintén, én ezt még soha nem éreztem. De ha érezném is, biztosan nem hergelnék magam ellen senkit, annak semmi értelme sem volna. Nincsenek rossz érzéseim azok iránt, akik nem kedvelnek, nem szerethet mindenki. Tisztában vagyok vele, hogy műveltem már pár őrült dolgot a pályán, amelyekre nem vagyok büszke, ilyenkor a bennem tóduló érzelmek egy pillanatra háttérbe szorítják az önkontrollt. Azt kapom vissza, amit én is közvetítek, biztosíthatok mindenkit, hogy soha nem volt célom az, hogy rossz légkört generáljak magam körül.”

Az ausztráliai rekordbajnok Djokovic hozzátette: „Tény, hogy amikor Rogerrel vagy Rafával játszom, a nézők elsősorban nem nekem szurkolnak ─ de ez főként annak szól, amit ők ketten képviselnek a tenisz világában. Semmiképpen sem jelenti azt, hogy a teniszrajongók utálnak engem, nekem meg főleg nincs szükségem arra, hogy Szerbiát és a szerb szurkolókat a világ ellen uszítsam csak azért, mert egy-egy Grand Slam-döntőben kevesebben szurkolnak nekem, mint az ellenfelemnek.”

serbia_against.jpg Fotó: Europress/AFP

A tizenhétszeres GS győztes konkrét példát is említett arra vonatkozóan, hogyan alkalmazkodott az ellenfél lelátói fölényéhez például a 2019-es wimbledoni fináléban: „Amikor a nézők azt skandálták, hogy Roger, Roger, én azt hitettem el magammal, hogy igazából az én nevemet kiabálják.”

Novak Djokovic a dubaji 500-as torna első kiemeltjeként lép először pályára azt követően, hogy február elején a nyolcadik melbourne-i döntőjét is megnyerte. A torna négyszeres bajnoka (2009-2011, 2013) egészen biztosan nem fut majd össze sem Roger Federerrel, sem pedig Rafael Nadallal, így a fent említett technikáit itt biztosan nem kell alkalmaznia.

djokovic_kupa.jpg Fotó: Europress/AFP

A dubaji torna centerpályás programját teljes hosszában közvetíti az Eurosport2 a hét folyamán, így a nézők is figyelemmel követhetik a világelső visszatérését.

via Sky Sports

Szerző:Nánási Antal

Hozzászólások