Salakblog - Djokovicnak belefért a rövidzárlat, összejött a Halep-Williams rangadó
Djokovicnak belefért a rövidzárlat, összejött a Halep-Williams rangadó
Fotó: Europress/AFP

Djokovicnak belefért a rövidzárlat, összejött a Halep-Williams rangadó

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/19 15:28

Az Ausztrál Open hatodik játéknapjára visszatért a meleg idő, az esélyes játékosok továbbjutása azonban nem forgott veszélyben. Novak Djokovic egy fél szettet leszámítva magabiztosan játszott Denis Shapovalov ellen, de Sascha Zverevet és Nishikori Keit is láthatjuk majd a negyedik fordulóban. Simona Halep fantasztikusan teniszezve nyerte a nap rangadóját Venus Williams ellen, és ott van a következő körben Serena Williams is, így ők egymással találkoznak hétfőn.

Összefoglalónkat egy vicces jelenettel kezdenénk, aminek a szombaton egyébként szabadnapos Roger Federer volt a főszereplője. Történt ugyanis, hogy a svájci úgy próbált bejutni az öltözőbe, hogy nem volt nála a belépőkártyája. Azt gondolnánk, ha van ember, akinek nem kell igazolnia magát egy Grand Slam-tornán, az Roger Federer, ám a svájci nem jutott túl a biztonsági emberen. Legalábbis egyedül, mert Ivan Ljubicic gyorsan megérkezett, és azonnal tisztázta az inkább vicces, mintsem kellemetlen helyzetet.

Jöhet a Halep-Serena derbi

A játéknap rangadóját a világelső Simona Halep játszotta a korábbi világelső, 2017-es döntős Venus Williams ellen. Mindketten két nehéz mérkőzésen voltak túl, több mint négy órát töltöttek a pályán, és benne volt, hogy a harmadik fordulót sem ússzák meg maratoni küzdelem nélkül. Végül nem így lett, Halep okosan játszott, tempója egyszerűen túl sok volt Venusnak. Az amerikai 24 nyerő mellé 33 ki nem kényszerített hibát ütött, míg a túloldalon 21-12 volt az arány.

Maga a végeredmény - 6:2, 6:3 - azt sejtetné, hogy Halep könnyedén nyert, azonban ez sem teljesen igaz, a tavalyi döntősnek nagyon oda kellett tennie magát. Az döntött, hogy a fontos labdamenetekben jobban koncentrált riválisánál, hogy mást ne mondjunk, Venus a hat bréklehetősége közül csupán egyet tudott kihasználni, miközben Halep 10 lehetőségből ötöt előnyre váltott. Különösen Venus második adogatásai bizonyultak sebezhetőnek, 31%-ban nyerte a labdameneteket mögöttük.

068_FtpTrial-AA_19012019_881694.jpg Fotó: Europress/AFP

"Úgy gondolom, okosan és agresszíven játszottam, rengeteget mozgattam. Ezért tudtam megnyerni ezt a mérkőzést. Eszembe jutott a Montrealban játszott meccsünk. Venus akkor sérült volt, de tudtam, hogy hasonló teniszre lesz szükségem: gyorsan kell játszanom, közel az alapvonalhoz, ami ezen a napon remekül sikerült. Az adogatásaimra is figyeltem, mert elég erősek a ritörnjei. Bent áll a pályán, és nagyon gyorsan meghúzza a fogadásokat" - értékelte a meccset Halep.

Venus után a fiatalabbik Williams vár a világelsőre, miután a 23-szoros Grand Slam-bajnok mindenféle probléma nélkül jutott a negyedik fordulóba. Dayana Yastremska mindössze három játékot tudott nyerni példaképe ellen, érzelmeit nem is tudta magában tartani a találkozó után. Az viszont nagyon szép jelenet volt, ahogy Serena vigasztalni próbálta a 18 éves tehetséget. "Oda fogsz érni, ne sírj. Remekül játszottál" - mondta Williams a győzelmét követően.

  

Serena nagyon meggyőző eddig a tornán, Yastremska ellen 20 nyerővel zárt 13 ki nem kényszerített hiba mellett, adogatóként pedig ezúttal is érinthetetlen volt. Első szervák mögött 85%-ban hozta a pontokat (ráadásul 68%-ban ütötte be őket, ami szintén elég jónak mondható), és egyetlen bréklabdát sem kellett hárítania a találkozón. Yastremska többet rontott (26 ki nem kényszerített hiba), adogatóként pedig nagyon bizonytalan volt, 8 kettős hibát vétett.

"Miközben sétáltam a háló felé, láttam, hogy Yastremska eléggé feldúlt volt. Tetszett ez a mentalitás tőle. Ez azt jelzi, hogy nem csak úgy állt ki erre a találkozóra, hogy játsszon egy jó meccset, hanem nyerni akart. Megérintett ez a dolog. Nagy tehetségnek tartom, és jó látni, hogy így áll hozzá a teniszhez" - mondta Williams, aki azt is hozzátette, hogy szívesen játszik a világelsővel a negyedik fordulóban, mivel visszatérése óta erre egyszer sem volt alkalma. 

Djokovic marad a világelső

Novak Djokovic a Denis Shapovalov elleni harmadik fordulós meccset is sikerrel vette, ami azt jelenti, hogy a torna hátralévő eredményeitől függetlenül megőrzi a világelsőségét. A szerb veszített ugyan egy játszmát a fiatal kanadai ellen, de ez leginkább egy kisebb koncentrációs kihagyásnak volt köszönhető, és a negyedik szettben ismét világossá tette, hogy ki a jobb játékos a pályán. A negyeddöntőért egy újabb NextGen-játékossal, a David Goffint búcsúztató Daniil Medvedevvel játszik majd.

Shapovalov nagyon ideges volt a találkozó elején - öt játék alatt 12 rontást hozott össze -, amit a világelső könyörtelenül kihasznált, hamar dupla brékelőnybe került. A kanadai idővel megtalálta a játékát, egyet visszavett az elveszített adogatások közül, de a játszma Djokovicé lett. Shapovalov a folytatásban jobban tartotta magát - ehhez a szerb visszaesése is kellett - a szett végén viszont ismét a világelsőhöz került a momentum, és elhúzott 2-0-ra a szetteket tekintve.

Úgy tűnt, megállíthatatlanul robog a győzelem felé, ugyanis a harmadik szettben is megvolt a brékelőny és a 4-1-es vezetés Djokovicnak, amikor egy kisebb kihagyásnak köszönhetően visszaengedte Shapovalovot a játszmába. Zsinórban öt játék a kanadaié lett, így némiképp váratlanul szépített. Nagy jelentősége nem lett ennek, mert a negyedikben ismét Djokovic dominált. Talán még finoman is fogalmaztunk: Shapovalov egyetlen játékot sem tudott megnyerni.

"Az első két szettet kézben tartottam, a harmadikban 4:1-nél azonban elbizonytalanodtam. Ilyen nem történhet meg legközelebb. Ismerem a játékot, tapasztalt vagyok, de ilyesmi megesik néha, azt hiszem. Visszaengedtem a meccsbe. Fontos volt, hogy jól kezdjek a negyedik szettben. Az első két játék szorosan alakult, így kulcsfontosságú volt, hogy megcsináljam a bréket. Örülök, hogy teszteltek, mert a torna alatt folyamatosan fejlődik a játékunk" - mondta Djokovic.

Osaka fordított Hsieh ellen

Nagyon nagy bajban volt a US Open-bajnok Naomi Osaka, aki a kiesés szélére sodródott a tajvani Hsieh Su-wei ellen. A rendkívül kellemetlen stílusú Hsieh 7:5-re megnyerte az első szettet, a másodikban pedig 4:1-es előnyre tett szert. Pályafutása során Hsieh háromszor vert meg top 10-es játékost, és közel volt a negyedik skalphoz is, Osaka azonban nem hagyta magát, zsinórban öt játékot nyert a második szettben, ami elegendőnek bizonyult az egyenlítéshez.

A döntő szett már simán alakult, Hsieh csak egyszer tudta hozni a szerváját, fogadóként pedig nem tudott nyomást helyezni a negyedik kiemeltre. Osaka próbált agresszíven teniszezni, ami tulajdonképpen sikerült is, 41 nyerővel - köztük nyolc ásszal - zárta a mérkőzést. Ehhez ugyanakkor rengeteg hiba is társult, 42-t ütött a meccs során. Árulkodó adat, hogy ennek közel felét az első szettben vétette, vagyis a fordítás kulcsa az volt, hogy csökkenteni tudta a hibák számát.

"Örülök annak, hogy így tudtam küzdeni. Mindig is úgy gondoltam, hogy ezen a területen kellene a legtöbbet fejlődnöm. Korábban sokszor tűnt úgy, hogy elfogadtam a vereséget meccs közben, ezúttal viszont nagyon tanulni akartam a brisbane-i meccsből." Osaka a következő fordulóban azzal a Sevastovával találkozik, akivel 2-2 az egymás elleni mérlegük. Két héttel ezelőtt Brisbane-ben is összefutottak, azt a találkozót Osaka nyerte 3:6, 6:0, 6:4-re.

Zverev és Nishikori gond nélkül ment tovább

Sascha Zverev a hazai meglepetésemberrel, a szabadkártyás Alex Bolttal találkozott a második fordulóban, és ezúttal nem jelentett számára problémát a harmadik forduló, bejutott a legjobb tizenhat közé Melbourne-ben, pályafutása során először. Zverev végig kézben tartotta a mérkőzést, egyedül az első szettben volt egy kisebb hullámvölgye, amivel visszaengedte Boltot. Összességében azonban magabiztosan lépett tovább, és készülhet a Milos Raonic elleni nyolcaddöntőre.

Nishikori az első két fordulóban ötszettes mérkőzésen jutott tovább, a portugál Joao Sousa ellen azonban csak az első játszma alakult szorosan. A japán a negyedik fordulóban a Fabio Fogninit négy szettben búcsúztató Pablo Carreno Bustával találkozik. Raonic a francia Pierre-Hugues Herbert ellen folytatta meggyőző szereplését, ezúttal 51 nyerőt szórt a kétórás mérkőzésen. Ezzel a tenisszel bizony Zverev ellen sem lesz esélytelen, onnantól pedig jó esélye lehetne egy elődöntős szereplésre is.

000_1CE26C.jpg Fotó: Europress/AFP

Alexei Popyrin szabadkártyásként vágott neki az Ausztrál Opennek, amit nagyon megszolgált: az első fordulóban kiejtette Mischa Zverevet, a másodikban Dominic Thiemet és szombaton nagy csatára kényszerítette a 28. kiemelt Lucas Pouille-t. A francia akár három szettben is megoldhatta volna, ám a harmadik szett tie-breakjében meccslabdát hibázott, Popyrin pedig szépített, majd kiegyenlített. A döntő szettben már ismét Pouille irányított és a meccset is megnyerte, de Popyrin nevét érdemes megjegyezni, előremutató játékot mutatott a fiatal ausztrál. 

Svitolina küzdelmes meccsen van túl

A friss világbajnokot meglepte, hogy az előrejelzésekhez képest melegebb időjárás fogadta a játékosokat, ráadásul nem csak az idő, de a kínai Zhang Shuai is alaposan megizzasztotta az ukránt. Svitolina a meccs után azt mondta, próbált arra gondolni, hogy az ellenfele is nagyon szenved a hőségben, és ez segített neki túlélni a körülményeket. Az biztos, hogy a hőséget végül Svitolina bírta jobban, aki - Osakához hasonlóan - egészen közel került a vereséghez, a döntő szettet például dupla brékhátrányból kellett megfordítania.

Svitolina az első szettben jól kezdett, 4:1-re vezetett. Ezután viszont zsinórban kétszer elbukta a szerváját, amivel Zhang 1-0-s előnybe került. Nagyon küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott a folytatás, 4:4-ig mindketten hozták az adogatásaikat, Zhang azonban nem tudta megoldani a szettben maradást. A kínai jelentősnek mondható előnyre tett szert a döntő játszmában, hiszen kétszer is elvette Svitolina szerváját, de az előnyét nem tudta megtartani, a hajrá pedig az ukráné lett.

Svitolina a következő fordulóban Madison Keysszel találkozik, aki két szettben, meglepően simán verte a tavalyi elődöntős Elise Mertenst. Ott van a következő fordulóban Garbine Muguruza is, aki Bacsinszky Tímeát búcsúztatta egy szoros és egy sima játszmában. Sokkal nehezebb dolga volt Karolina Pliskovának Camila Giorgi ellen: a 27. helyen kiemelt olasz a tőle megszokott, kiegyensúlyozatlan teniszt hozta, de helyenként igencsak megizzasztotta a volt világelsőt.

Eredmények, 3. forduló:

férfiak:
A. Zverev (német, 4.)-Bolt (ausztrál) 6:3, 6:3, 6:2
Coric (horvát, 11.)-Krajinovic (szerb) 2:6, 6:3, 6:4, 6:3
Djokovic (szerb, 1.)-Shapovalov (kanadai, 25.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:0
Nishikori (japán, 8.)-Sousa (portugál) 7:6 (8-6), 6:1, 6:2
Carreno Busta (spanyol, 23.)-Fognini (olasz, 12.) 6:2, 6:4, 2:6, 6:4
Medvedev (orosz, 15.)-Goffin (belga, 21.) 6:2, 7:6 (7-3), 6:3
Raonic (kanadai, 16.)-Herbert (francia) 6:4, 6:4, 7:6(8-6)

nők:
S. Williams (amerikai, 16.)-Yasztremska (ukrán) 6:2, 6:1
Oszaka (japán, 4.)- Hsieh (tajvani, 28.) 5:7, 6:4, 6:1
Svitolina (ukrán, 6.)-Zhang (kínai) 4:6, 6:4, 7:5
Sevastova (lett, 13.)-Wang (kínai, 21.) 6:3, 6:3
Keys (amerikai, 17.)-Mertens (belga, 12.) 6:3, 6:2
Halep (román, 1.)-V. Williams (amerikai) 6:2, 6:3
Hozzászólások