Salakblog - Djokovic bejutott az elődöntőbe a vb-n
Djokovic bejutott az elődöntőbe a vb-n
Fotó: Europress/AFP

Djokovic bejutott az elődöntőbe a vb-n

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/11/20 18:05
Novak Djokoviccsal teljessé vált az év végi ATP-világbajnokság elődöntője. A világelső ki-ki mérkőzésen győzte le Alexander Zverevet, és jutott tovább csoportjából. A legjobb négy között Dominic Thiemmel találkozik.

A világelső Novak Djokovic és a torna 2018-as bajnoka, Alexander Zverev csaptak össze egymással az utolsó elődöntős helyért. Az már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy a csoportot Daniil Medvedev nyeri, a másik kvartettből pedig Dominic Thiem és Rafael Nadal jutottak tovább. 

Djokovic és Zverev is két sima szettben kapott ki Medvedevtől, Schwartzmant viszont mindkét teniszező legyőzte. A világelső meglehetősen könnyedén, Zverev ellenben három szettben, nagy csatában gyűrte le az argentint.
Djokovic és Zverev egymás elleni mérlegét a szerb 3:2-re vezette a találkozó előtt, de azért az idei US Open finalistája két tornadöntőben is megtréfálta már a világelsőt. 2018-ban a világbajnokság döntőjében pont Djokovicot legyőzve szerezte meg eddigi pályafutása legnagyobb trófeáját a német.

Zverev-Djokovic.jpgFotó: Europress/AFP

Djokovic nagyon jól kezdte a mérkőzést, miután semmire hozta szerváját, rögtön három bréklabdához jutott. Zverev pedig kettős hibával el is bukta adogatását. Djokovic ismételten hozta szerváját, és villámgyorsan 3:0-ra vezetett. A gyenge kezdés után összekapta magát a német, 4:2-nél két bréklabdához jutott, Djokovic viszont remek szervákkal hárította őket, és elhúzott 5:2-re. Első elbukott szervajátéka után Zverevnek nem akadtak adogatóként problémái, és fogadóként is jóval hatékonyabban kezdett játszani, de amint kissé szorosabban alakult egy fogadó game, Djokovic rögtön előhúzott pár jó szervát. A meccs eleji brékkel el is dőlt az első szett, a világelső 6:3-ra nyerte meg. 

Djokovic 72%-ban beütötte első szerváját, és 87%-ban meg is nyerte ezután a pontokat. 

A második játszmában Djokovic került először nehéz helyzetbe. 2:1-nél bréklabdához jutott Zverev, de harmadik fogadóelőnyét sem tudta kamatoztatni, a szerb nehezen ugyan, de ismét hozta adogatását. Ezt követően a 23 éves német két kettős hibát is ütött egymás után, Djokovic két bréklabdához jutott, Zverev azonban összeszedte magát egy szép nyerővel és egy jó szervával hárította mindkettőt. Hozta adogatását, és először a mérkőzésen elkezdte hergelni magát. Djokovic jóval nehezebben hozta szerváit, mint az első játszmában. Miközben Zverev folyamatosan ütötte a nyerőket, a szerb egyetlen nyerővel állt a szett közepén. Szinte minden Djokovic adogatójátékban eljutott 30-ig a német, de brékelni nem tudott. 6:5-nél Zverev két labdára is került a szett megnyerésétől, de szettlabdáig nem jutott, tie-break következett. Zverev rögtön mini-brékelőnybe került, de nem sokáig őrizte előnyét. A térfélcsere után Djokovic vezetett már, és ki is szerválta a meccset. 6:3, 7:6-ra győzte le Zverevet, ezzel bejutott az elődöntőbe.

Djokovic úgy nyerte meg a mérkőzést, hogy 18 nyerőt ütött Zverev 38 nyerőjével szemben. A fontos pontok nagy részét azonban a világelső hozta el. 

Djokovic az elődöntőben Dominic Thiem ellen lép pályára, a két játékos legutóbb az Australian Open döntőjében játszott emlékezetes ötszettes meccset egymással. Akkor a világelső örülhetett a végén.

"Jól éreztem magam. Az első szettben (Zverevnek) volt néhány bréklehetősége, de a fontos pontoknál nagyon jól szerváltam, ellentétben a Daniil elleni mérkőzésemmel. A megfelelő időben megtaláltam a megfelelő ütéseket"- nyilatkozta Djokovic. 

A nap másik, immáron tét nélküli egyéni mérkőzésén a biztos csoportelső Daniil Medvedev csap össze Diego Schwartzmannal. A találkozót este kilenctől élőben közvetítjük az Eurosport 2-n!

Hozzászólások