Salakblog - Djokovic tovább növelheti előnyét a világranglista élén
Djokovic tovább növelheti előnyét a világranglista élén
Fotó: Europress/AFP

Djokovic tovább növelheti előnyét a világranglista élén

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/10 14:08
A következő hetekben, hónapokban a salakspecialistákról szól majd a tenisz. Éppen ezért összegyűjtöttük, kik azok a játékosok, akiknek erős teljesítményt kell nyújtaniuk, ha szeretnék megőrizni világranglista-helyezésüket és kik nyerhetnek sokat a leglassabb borításon. A nők helyzetét már összefoglaltuk, most pedig a férfiakra vetünk egy pillantást.

Halep sokat veszíthet a salakszezonban, Osaka szinte semmit | Hosszabbítás

A következő hetekben, hónapokban a salakspecialistákról szól majd a tenisz. Éppen ezért összegyűjtöttük, kik azok a játékosok, akiknek erős teljesítményt kell nyújtaniuk, ha szeretnék megőrizni világranglista-helyezésüket és kik nyerhetnek sokat a leglassabb borításon. Elsőként a nőkkel foglalkozunk. Simona Halep nagyon hasonló helyzetben van, mint tavaly: akkor 3070 pontot kellett védenie, amivel messze ő volt a legeredményesebb női játékos ezen a borításon.

Novak Djokovic magabiztos, 2345 pontos előnnyel vezeti a világranglistát Nadal előtt, ráadásul a tavalyi salakos szezonja nem sikeredett különösebben erősre (855 pontot véd), ennek megfelelően a szerb biztonságban érezheti magát. Monte-Carlóban, Barcelonában és Madridban egyaránt korán búcsúzott, és könyöksérülése után a római elődöntővel mutatott először életjeleket. Párizsban negyeddöntős volt, amit idén szinte biztosan túlteljesít a szerb klasszis, aki egy esetleges Garros-győzelemmel második alkalommal csinálhatná meg a nem-naptári Grand Slamet.

Salakon egy egészséges Rafa Nadalnak nemigen van ellenfele, ezt bizonyítja a tavalyi, szinte tökéletes salakszezonja is. A 11-szeres (!) Roland Garros-bajnok Monte-Carlóban, Barcelonában, Rómában és persze Párizsban is diadalmaskodott, egyedül Madridban búcsúzott idejekorán, ahol Dominic Thiem állította meg a negyeddöntőben. Nadal a világranglista-pontjainak több mint felét védi salakon, így nagyon fontos időszak előtt áll. Persze az igazán lényeges kérdés az, hogy meglesz-e neki a 12. győzelem a Roland Garroson.

075_taamallah-notitle180610_npWN8.jpg Fotó: Europress/AFP

Nincs irigylésre méltó helyzetben Sascha Zverev, aki egyfelől pocsék formában kezdte az évet, másfelől 2018-ban Nadal mögött ő szerezte a második legtöbb pontot - 2570-et - salakon. Madridban címvédő lesz, Rómában tavaly döntős volt, majd pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjét is elérte a Roland Garroson. Idén 10-4-es mérleggel rendelkezik, korán kiesett Indian Wellsben és Miamiban is, tehát hamar össze kellene kapnia magát, ha meg akarja tartani harmadik helyét a ranglistán.

Három év szünet után Roger Federer is visszatér legkevésbé sikeres borítására, lényegében mindenféle nyomás nélkül. Pontot nem kell védenie, nagy eredményt senki sem vár tőle, sőt, még ő maga sem tudja, mit várjon a visszatéréstől. Világranglista tekintetében lehet némi jelentősége, adott esetben a dobogóra például visszakerülhet, de ehhez jó eséllyel a közvetlen riválisok gyengélkedése is szükséges. Például Zverevé, ami az idei formája alapján nem lenne akkora meglepetés.

Dominic Thiem megvált gyerekkori edzőjétől | Hosszabbítás

Minden jel arra mutat, hogy véget ért Dominic Thiem és Günter Bresnik hosszú együttműködése, és a jövőben Nicolás Massú irányítja majd az osztrák salakspecialista edzéseit. A tennis.com szerint Thiem döntött úgy, hogy a továbbiakban nem tart igény a szinte egész pályafutását végigkísérő szakemberre. "Tizenöt-tizenhat év során több időt töltöttem vele, mint amennyit a szüleimmel.

Dominic Thiem szezonja lassan indult be, de az Indian Wellsben mutatott formája nagyon biztatónak tűnt a salakos idény előtt. Sok pontot kell védenie az osztráknak - 2330-at, ami a világranglista-pontjainak közel a fele - viszont tavaly önmagához képest gyengébben teljesített kedvenc borításán: Rómában rögtön kikapott, Monte-Carlóban és Barcelonában pedig csak negyeddöntős volt. Madridban és a Roland Garroson finálét játszott, Lyonban pedig tornát nyert, bár utóbbit lehet jobban tenné, ha idén kihagyná, ezt ugyanis közvetlenül a salakos GS előtt rendezik.

Érdemes lehet odafigyelni Gäel Monfils-ra, aki ebben a szezonban elég erős formát mutat, Rotterdamban például tornát nyert, és két hónap alatt a 33. helyről a 19.-re lépett előre a ranglistán. Tavaly 145 pontot szerzett salakon, amit nem lesz nehéz túlszárnyalni. Marco Cecchinato helyzete is érdekes, hiszen az olasz teniszező szinte a semmiből került a középpontba: Budapesten szerencsés vesztesként nyert tornát, majd a Roland Garroson elődöntőbe jutott. 1110 pontot véd, vagyis a pontjainak 54%-a múlik a salakos teljesítményén. 

Fucsovics: a legjobb megoldást választottam, amikor a régi edzőm mellett döntöttem | Hosszabbítás

Fucsovics Márton úgy érzi, jó döntést hozott, amikor korábbi edzőjét, a francia Olivier Taumát szerződtette az edzői stábjába a távozó Sávolt Attila helyére. A magyar teniszező a MOL-csapatnak adott interjújában az edzőkérdés mellett kitért a sztárokkal vívott meccseire, beszélt salakos terveiről és kifejtette véleményét Babos Tímea formájáról is.

 

Fucsovics Márton tavaly gyengén kezdte a salakszezont, Marrákesben, Monte-Carlóban, Budapesten és Rómában is elveszítette az első mérkőzését. Münchenben negyeddöntőt játszott, Genfben pedig megszerezte pályafutása első ATP-tornagyőzelmét és nem sokkal később a Roland Garroson is ment egy kört. "Őszintén szólva idén is akkor lennék elégedett, ha sikerülne nyernem egy tornát, és meg tudnám védeni a tavaly salakon szerzett nagyjából 300 pontomat" - nyilatkozta nemrég a salakszezon kapcsán a magyar teniszező. Így legyen. 

via tennismash

Hozzászólások