Salakblog - Djokovic szurkolók, szevasztok!
Djokovic szurkolók, szevasztok!

Djokovic szurkolók, szevasztok!

Szabó GáborSzabó Gábor
2016/06/03 09:00

Azok kedvéért, akik esetleg nem értesültek volna  a történtekről, megpróbálnám röviden összefoglalni, hogy mi történt tegnap. A világelső Berdych ellen, teljesen ártalmatlan, épp ezért értelmetlen helyzetben oda akarta verni a földhöz az ütőjét, ami nem sikerült tökéletesen.

Nem lehet mindenki egy Safin vagy egy Gulbis, nem lehet mindenki mindenben tehetséges. :)

Viccet (?) félretéve, aki meg szeretné nézni az esetet, itt megteheti, ami fontos: annak ellenére, hogy bár teljesen nyilvánvalóan nem szándékosan találta volna el a vonalbírót, és teljesen egyértelműen és jól láthatóan azonnal elnézést kért, ha eltalálta volna bármelyiket, akik felé egyébként teljesen kontrollálatlanul repült az ütője, Eva Asderaki KÉNYTELEN lett volna őt leléptetni. Nem lett volna választása! Teljesen mindegy, hogy Nole csak földhöz akarta csapni, esetleg össze akarta törni az ütőjét, ami véletlen rosszul sikerült.

Vannak szabályok, melyek esetében egy bíró nem mérlegelhet, és ez ilyen.

Számtalan esetet lehetne sorolni: Amikor Nalbandian belerúgott a bírói pulpitusba és az összetört, megsértve a vonalbíró sípcsontját, vagy amikor Henman dühében elütötte a labdát és eltalált vele egy labdaszedőt. Ők sem ezt akarták, csak így sikerült! És ők is azonnal elnézést kértek.

Pont az az egészben a döbbenetes, hogy milyen apróságokon múlhat egy olyan történelmi siker, mint Djokovic esetében a non calendar Grand Slam.

Lehet ezt persze nem érteni, rögtön szenzációhajhász újságírók után kiáltani, csak aligha érdemes. Nem túl nehéz belátni, hogy az az ütő nagyjából bárhova mehetett volna, és akkor oda egy év munkája egy ilyen butaság miatt. És ne tévedjünk, az egész nem az ütődobálásról szól! Meg nem is a Noléban munkálkodó mérhetetlen - ám nyilvánvalóan érthető - feszültségről. Nem arról szól a történet - sem a tegnapi írás - hogy bárki pálcát törne felette, hogy miért csinál ilyet, vagy hogy azt szeretnénk megmutatni, hogy ő nem olyan nagy játékos, meg hasonló marhaságok.

Az egész a döbbenetes véletlenről szól! Hogy mi lett volna ha... Ha egy ilyen hülyeségen megy el... Mert - még egyszer mondom - ha Djokovic ütője vonalbírót talál, akkor senkinek semmiféle más választása nem lett volna, mint a leléptetés. Teljesen függetlenül attól, hogy ki kinek szurkol, szurkol-e egyáltalán, függetlenül empátiától, stb. Ezeknek egy ilyen esethez semmi közük. Vannak ugyanis szabályok, melyek mind felett állnak. A bíró, vonalbíró, labdaszedő, ellenfél fizikális bántalmazása (akármilyen pici!) például ilyen.

És ez azért - valljuk be - alighanem így van jól.

Hozzászólások