Salakblog - Djokovic számára az élet most mesésen gömbölyű, pedig fél éve még darabokban volt
Djokovic számára az élet most mesésen gömbölyű, pedig fél éve még darabokban volt

Djokovic számára az élet most mesésen gömbölyű, pedig fél éve még darabokban volt

Kálmán Laci ·
2018/10/10 13:39

Hatalmas szeretettel és mérhetetlen tisztelettel fogadták a rajongók Novak Djokovicot Sanghajban. A 14-szeres Grand Slam-győztes kedden lépett először pályára a legrangosabb kínai tornán. Első meccsét Jeremy Chardy ellen vívta, akivel szemben végül magabiztosan, két játszmában továbbjutott.

Ez Djokovic első 1000-es versenye azóta, hogy Cincinnatiben elérte azt, ami korábban még egyetlen teniszezőnek sem sikerült: megcsinálta a karrier Golden Masterst. Ez azt jelenti, hogy pályafutása során legalább egyszer már mind a kilenc 1000-es tornán győzni tudott. 

A szerb alaposan kihasználja sanghaji tartózkodását, és rengeteg programot iktat be a verseny mellé. Részt vett például egy, az Asics által szervezett ünnepségen, ahonnan nem is távozott üres kézzel. Megkapta tőlük ugyanis nevének kínai írásjeles változatát.

Ezt követően megjelent a Lacoste rendezvényén is, ahonnan úgy jött el, mintha csak a Top Gun remake-jét indulna épp leforgatni.

Nem maradhatott el egy jóféle szabadtéri edzés sem, melyet Nole azért is szeret nagyon, mert így az anyatermészet segítségével föltöltheti a merülőben lévő raktárait.

Őt ismerve a meditációnak is helye volt a programban. Ezúttal természetesen hagyományos kínai eszközökkel megspékelve.

Sort kerített arra is, hogy megismerkedjen egy ősi kínai hagyománnyal. Meglocsolt egy hatalmas, öreg és bölcs szerencsehozó fát, melyhez a vizet egy régi, ódon kútból merítette.

A Chardy elleni meccse előtt pedig edzett egyet az első kiemelt és címvédő, Roger Federerrel.

A világranglistát egyelőre Rafael Nadal vezeti, és bármi történjék is Sanghajban, az ázsiai turné biztosan az ő első helyével zárul. Az év végi pozíciókról azonban majd a szezonzáró európai tornák döntenek.

A második helyért azonban már most, Sanghajban is nagy csata folyik. Mivel Federer 1,000 pontot véd, nagyobb az esély arra, hogy elveszíti ezt a pozíciót, mintsem, hogy megtartja. Főleg, hogy ezen sorok írásakor a svájci még a pekingi bajnok, Daniil Medvedev elleni első körös meccsén sincs túl. Extrém esetben egyébként még Juan Martín del Potro is följöhet a rangsor második helyére. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy olyan helyzetben lehetek, hogy harcolhatok a világelsőségért" - mondta Djokovic. "Ez négy-öt hónappal ezelőtt még elérhetetlennek tűnt. Most azonban olyan pozícióban vagyok, hogy kifejezetten jó sanszom van az év végi első helyre, mely természetesen különösen nagy presztízzsel bír a játékosok körében."

Bárhogyan is alakul ez a hét a számára, ismét megérezhette, hogy az ázsiai drukkerek mekkora szeretettel veszik körül, amiből legalább annyira töltekezhet, mint az anyatermészettel való kapcsolatteremtésből.


(részben via)
Hozzászólások