Salakblog - Djokovic azért bálványozza Samprast, mert sokat merített az amerikai szellemiségéből
Djokovic azért bálványozza Samprast, mert sokat merített az amerikai szellemiségéből
Fotó: Europress/AFP

Djokovic azért bálványozza Samprast, mert sokat merített az amerikai szellemiségéből

Takács MártonTakács Márton
2020/08/26 16:35
Karrierje nagy részében Novak Djokovicot Andre Agassival hasonlították össze, de felmerül egy másik amerikai klasszissal való összekapcsolás lehetősége is.

Maga Djokovic is több alkalommal mondta, hogy örökké hálás lesz Agassinak, nem csak az isteni Andre játékoskarrierje miatt, hanem azért is, mert egy ideig edzette is a szerbet az amerikai. Steve Flink, a neves sportújságíró szerint azonban Agassi riválisa, Pete Sampras tartósabb hatást gyakorolt ​​a jelenlegi világelsőre. 

Egy néhány napja készült videóinterjúban Flink, a Samprasről szóló új könyv, a Greatness Revisited (magyarul A nagyság újragondolása nagyjából) szerzője ismertette az igazságot azzal kapcsolatban, hogy miért idealizálta Djokovic Samprast gyerekkorában.

"Tudta, hogy a játékaik különböznek egymástól. Amit tetszett neki, az az, hogy Sampras magát adta. Hatévesen Szerbiában ülve nézte Sampras Courier elleni wimbledoni döntőjét. Nagyon lelkes csodálójává vált. Volt néhány izgalmas mondanivalója, és természetesen azt is érezte, hogy sokat tanult Sampras szellemiségéből, és ezt összehasonlította a Federer felett aratott saját győzelmével, amikor két meccslabdát is hárított a 2019-es wimbledoni fináléban. Úgy érezte, hogy bizonyos hasonlóságokat lát saját maga és Pete között." - mondta Steve Flink.

De nem minden volt olyan hasonló, mint gondolnánk. A kettejük közötti fő különbség a játékhoz való hozzáállásukban található. Annak ellenére, hogy jól ismer néhány jelentős különbséget, amelyeket Fink a könyvben elmagyaráz, a lényeg, hogy "Novak bonyolítja a dolgokat, Pete pedig mindig egyszerűen tekintett ezekre. Ez egy olyan üzenet, amit Sampras megpróbált eljuttatni Djokovic felé."

Mielőtt ez az idézett interjú elkészült volna, a legendás amerikai rendkívül elismerően beszélt a szerbről, és arról, hogy sok mindenben hasonlítanak egymásra. Novak Djokovic éppen Pete Sampras Grand Slam-győzelmeinek számát haladta meg, miután megszerezte karrierje 15. GS-trófeáját a 2019-es Ausztrál Openen. Tavalyi sikerével Djokovic ellépett Samprastől, akivel addig holtversenyben 14-14 major-tornát nyert. Sampras 2002-ben egy örökké emlékezetes US Open-döntőben szerezte meg utolsó, 14. GS-győzelmét, amikor Andre Agassit múlta felül a fináléban.

Djokovicnak nincs bűntudata, és újra megrendezné az Adria Tourt, ha lenne rá lehetősége | Eurosport

Novak Djokovic hosszú interjút adott a New York Timesnak , amelyben elmondta, miért volt nehéz meghozni a döntést a US Open kapcsán és végül miért döntött az indulás mellett. A világelső kellemetlen kérdéseket is kapott, méghozzá az oltásellenesnek tűnő nézetei és a botrányba fulladó Adria Tour miatt; előbbit szerinte kiragadták a kontextusból, a versennyel kapcsolatban pedig úgy érzi, nincs mit megbánnia.

Sampras egy tavalyi interjúban dicsérte a világelsőt, és azt állította, hogy Djokovic hasonlít rá. 

"Amikor a jelenlegi generációt nézem - Rafa, Andy, Roger, Novak -, azt kell mondanom, hogy Novak nagyon hasonló hozzám. Mert ő olyan, mint én, egy boldog ember." - mondta Sampras. Majd tovább magyarázta, hogy ő és Novak miért hasonlóak. "Nagyon élvezzük a játékot a pályán. Valószínűleg azért, mert olyan országokból származunk, ahol korábban még nem voltak teniszbálványok." A jövőre 50 (!) éves Sampras hozzátette: "Mindkettőnknek keményen, valószínűleg keményebben kell dolgoznunk, mint másoknak, hogy a csúcsra kerüljünk. Ő egy jó karakter, mentálisan nagyon kemény."

Djokovic az augusztus 31-én kezdődő US Openen bizonyíthatja Samprasnek - és magának -, hogy az összehasonlítás továbbra is megállja-e a helyét. 

Djokovic a masszív favorit, de ne lepődjünk meg, ha egy őrült US Opent látunk majd | Eurosport

Brad Gilbert szerint a járvány miatti hosszú leállás és a számos hiányzó miatt simán lehet majd egy meglepetés-elődöntős, esetleg döntős a US Openen. Akár olyasvalaki is, akire álmunkban sem gondoltunk volna. A koronavírus-járvány miatti öt hónapos kihagyás után végre újraindul az ATP Tour.

via Essentially Sports


Hozzászólások