Salakblog - Djokovic saját oxigénkabinnal igyekezett fokozni a teljesítményét az idei US Openen
Djokovic saját oxigénkabinnal igyekezett fokozni a teljesítményét az idei US Openen
Fotó: Europress/AFP

Djokovic saját oxigénkabinnal igyekezett fokozni a teljesítményét az idei US Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/20 09:52
Novak Djokovic az idei US Openre magával vitte a saját magasnyomású oxigénkabinját a teljesítménye javítására és a regenerációja elősegítésére. Az ezt szállító teherautó Flushing Meadowsban parkolt, nem messze az Arthur Ashe Stadiontól.

A világelső, aki vállsérülés miatt feladta a negyedik fordulós meccsét Stan Wawrinka ellen, a US Open helyszínéül szolgáló Corona Prakban állomásoztatta a túlnyomásos kamráját, adta hírül a Daily Mail. A torna illetékesei meg is erősítették Djokovic ezen szokatlan lépését, ami bizonyítja, hogy Nole minden részletre figyel, és, hogy hihetetlenül fontos számára a regeneráció. 

Szemtanúk beszámolója szerint, melyet a US Opent is szervező Amerikai Teniszszövetség (USTA) szóvivője is megerősített, a szervezők valóban lezártak egy területet Djokovic lakókocsija számára. Ez a hely a Hall of Science múzeum közelében, az Arthur Ashe Stadiontól mintegy 300 méterre található. A lakóautót a torna ideje alatt kizárólag Djokovic használta. 

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

A szerb jelenleg vállsérüléssel küszködik, melyet még a US Open alatt (esetleg már az előtt) szedett össze, és amely miatt a Wawrinka elleni meccsét fel kellett adnia. Djokovic már régóta lelkes támogatója a magasnyomású terápiának, mely a WADA jelenlegi szabályai értelmében legális teljesítményfokozó eszköznek számít. Először 2011-ben lehetett hallani arról, hogy alkalmazza ezt a módszert, melynek lényege, hogy a sportoló a 100%-os oxigén belélegzésével növelni tudja a teljesítményét és felgyorsítja a sérülésből történő regenerációját. A terápia használata jó néhány sportban bevett gyakorlatnak számít. 

Az azonban merőben szokatlan, hogy valaki magával hozzon egy ilyen kabint egy versenyre a saját használatára. A Daily Mail információi szerint több észak-amerikai versenyen, így Indian Wellsben és Cincinnatiben is látták a Djokovic kabinját szállító trélert. 

A világelső válla egyébként továbbra sincs jól, így nem tudni biztosan, mikor tér vissza a versenypályára. Az eredeti terv az volt, hogy a hónap végén sorra kerülő Japan Openen elindul, ám az egyik legutóbbi tweetje kétségekre adhat okot.

"Keményen dolgozom azon, hogy rendbe jöjjek az ázsiai tornákra. Az egészségem mindig elsőbbséget élvez, de mihelyt készen állok, visszatérek."

egg.jpg Fotó: Daily Mail

Djokovic értelemszerűen a hétvégén Genfben megrendezendő Laver-kupán sem vesz részt, amelynek azonban nincs köze a sérüléséhez. A szervezők igyekeznek elkerülni, hogy túl erős legyen az európai csapat, ezért 2018-ban Nadalt, idén Djokovicot nem hívták meg. Más kérdés, hogy tavaly ez idő tájt a spanyol is kisebb sérüléssel bajlódott.

Daily Mail

Hozzászólások