Salakblog - Djokovic papa megállíthatatlan
Djokovic papa megállíthatatlan
Totó: Europress/Getty

Djokovic papa megállíthatatlan

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/13 08:43

A matematika azért néha elég döbbenetes dolgokra képes. Azok után, sem mondhatjuk Novak Djokovicról, hogy biztosan elődöntős, hogy az első két mérkőzésén gyakorlatilag kivégezte Cilicet és Wawrinkát. Hiába veszített ezen a két meccsen mindössze 5 játékot, matematikailag létezik opció a kiesésére, de tegyük gyorsan hozzá ez az opció pusztán matematikai. A továbbjutásához ugyanúgy egy-két játék kell mint Federernek, és azt az egy-két játékot nem is feltétlen neki kell megnyernie, hanem elég ha Cilic nyeri majd Wawrinka ellen. Fura világbajnokság ez. Nem csak azért mert még mindig nem láttunk igazán szoros meccset, sőt három szetteset sem, hanem azért mert a két csoport szinte kopírozza egymást. Emberemlékezet óta nem fordult elő ugyanis, hogy két teljes csoportkör után se beszélhessünk matematikailag se arról, hogy valaki már elődöntős, se arról, hogy valaki már kiesett.

Nishikori - Raonic

Két vereségét követően Raonic csak akkor mehet tovább, ha két játszmában, lehetőleg minél nagyobb különbséggel nyer. Ő, ha veszít egy játszmát biztosan kiesett, ami viszont nem jelenti azt, hogy Nishikori biztosan továbbjutott, hiszen ebben a csoportban két körbeverés is létrejöhet még. Egyfelől állhat két győzelemmel Fed, Murrray, és Nishikori, másfelől pedig állhat egy győzelemmel, Raonic, Murray és Nishikori. Az első esetben ketten a hármasból, a másodikban pedig Federer és még egyvalaki a hármasból megy tovább.

Mivel ez a meccs lesz előbb, elvileg még az a rettentő fura helyzet is előállhat, hogy úgy jönnek le a pályáról, hogy a győztes biztosan kiesett, de a vesztes még reménykedhet. Ehhez Raonicnak kell nyernie háromban.

Screen Shot 2014-11-13 at 7.49.29

Murray - Federer 

Ha Raonic nyer Federer úgy lép pályára, hogy elődöntős, ám ettől még aligha engedheti meg magának azt, hogy kikapjon. Ahogyan Djokovic pillanatnyilag játszik, szerencsésebb ugyanis elkerülni a szerbet az elődöntőben, és mérkőzni mondjuk Wawrinkával, vagy Berdychel. Ha Nishikori nyeri a korábbi meccset akkor meg ugye az sem biztos, hogy továbbjutott Federer, ebben az esetben nem árt nyernie egy szettet, akkor ugyanis már csoportelső.

Murray sorsa is nagyban függ a másik meccstől, elvileg kieshet akkor is ha megveri a svájcit, és továbbjuthat akkor is ha kikap. Sőt egy Raonic győzelem esetén, ez egy ki-ki meccs a csoportelsőségért.

Screen Shot 2014-11-13 at 7.50.03

Hozzászólások