Salakblog - Djokovic: "Nem akarok nagyképű lenni, de miért ne csinálhatnám meg újra a nem naptári GS-t?"
Djokovic: "Nem akarok nagyképű lenni, de miért ne csinálhatnám meg újra a nem naptári GS-t?"
Fotó: Europress/AFP

Djokovic: "Nem akarok nagyképű lenni, de miért ne csinálhatnám meg újra a nem naptári GS-t?"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/28 19:46

Novak Djokovic a vártnál jóval simábban verte Rafael Nadalt vasárnap, az Ausztrál Open fináléjában. Ez volt a szerb hetedik győzelme Melbourne-ben, összességében pedig már a 15. Grand Slam-trófeája. 

Ezt követte egy rakat médiakötelezettség, és egy minden bizonnyal visszafogott ünneplés a szerb rajongókkal. Majd jött a másnap, amikor Nole arról elmélkedett, hogy most egy kiadós feltöltődésnek van itt az ideje, hogy aztán következő fontos céljának, a Roland Garrosnak ismét teljes erőbedobással futhasson neki. 

"Az első, amit egy ilyen terheléssorozat után érzek, az a megkönnyebbülés" - mondta Djokovic. "Érzem, amint a rám nehezedő nyomás elkezd csökkenni. Rengeteg elvárás, érzelem és feszültség halmozódik föl az emberben a Grand Slam-tornák előtt és közben. Egy ilyen időszak rengeteget ki tud venni az emberből. Így aztán ilyenkor az első és legfontosabb a feltöltődés. Ezt követően pedig föl lehet idézni mindazt, ami történt, és persze előre is lehet tekinteni."

Sok minden történt vele az elmúlt bő egy évtizedben. 2008-ban győzött először Melbourne-ben, amit azóta további hat alkalommal megismételt. Egy évvel ezelőtt szembesülnie kellett a sportolói halandósággal, ugyanis könyökműtétre volt szüksége, mely bizonytalanná tette karrierje hátralévő részét. Tavaly nyáron azonban visszatért korábbi önmagához, és behúzott három major-tornát egymás után.

Túlszárnyalta gyermekkori példaképét, Pete Samprast, ami azt jelenti, hogy ismét nyitva az út számára a nem naptári Grand Slam előtt.

nd1.jpg Fotó: Europress/AFP

Ő is tudja persze, hogy nem lesz könnyű dolga, hisz a 12. Garros-címére hajtó Rafael Nadal minden bizonnyal jóval komolyabb erőkifejtésre készteti majd, mint most vasárnap tette. Ráadásul ott lesz Roger Federer is, akire ugyan rá lehet legyinteni azzal, hogy ő salakon már úgysem rúg labdába, meg amúgy is csak levezetni megy Párizsba, teljesen leírni azonban hiba volna. 

Djokovic más hozzáállással készül a Garrosra, mint három évvel ezelőtt, amikor sokadik nekifutásra végül sikerült megkaparintania a trófeát. 

"A múltban óriási nyomást helyeztem magamra, és sorra vesztettem el a döntőket, míg végül '16-ban végre győzni tudtam. És, ha már az előbb a megkönnyebbülésről beszéltem, na, ez az volt a javából. Soha korábban, és azóta sem éreztem ilyen szintű megkönnyebbülést. Így aztán nyilvánvalóan másképp állok már a dologhoz, sokkal tapasztaltabb vagyok, mint korábban."

"Nem akarok nagyképű lenni, de ha egyszer meg tudtam csinálni a nem naptári GS-t, miért ne tudnám újra?"

"Egy slam kell hozzá. Ráadásul nem én vagyok az egyetlen, aki ebben a helyzetben van. Nadal és Federer is állt már úgy, hogy megvolt nekik három zsinórban. Bármi megtörténhet."

nd2.jpg Fotó: Europress/AFP

Volna itt azonban egy fölöttébb lényeges különbség. Nadal egyszer volt ebben a helyzetben, a 2011-es Ausztrál Openen, és ugye neki nem sikerült rátenni a negyediket, megsérült a negyeddöntős meccsén, melyet végigjátszott ugyan, de simán kikapott David Ferrertől. Federer kétszer állt három zsinórban megnyert major-rel, ám mindkétszer legyőzte őt Rafa a Garros döntőjében, tehát neki sem sikerült rátenni a negyediket.

Ami pedig Djokovicot illeti, nos, ő 2012-ben, amikor először állt így, elbukta a Garros fináléját a salakkirállyal szemben, 2016-ban azonban már föltette a pontot az i-re, behúzta zsinórban a negyedik GS-t.

Ő az egyetlen, aki harmadszor is eljutott háromig. Érdekes lesz látni, vajon rá tudja-e tenni másodszor is a negyediket.

(részben via)
Hozzászólások