Salakblog - Djokovic, Nadal és a világelsőség
Djokovic, Nadal és a világelsőség
Fotó: Europress/AFP

Djokovic, Nadal és a világelsőség

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/04/20 18:46
Novak Djokovic tavaly november óta vezeti ismét a férfi teniszezők világranglistáját. A szerbnek most ugyan lehet oka a csalódottságra, hiszen Daniil Medvedevtől kikapott a monte-carlói tenisztorna negyeddöntőjében, ami miatt azonban egyelőre még nem kell aggódnia, az a világelsőség. 

Az már a monte-carlói viadal harmadik köre óta biztos volt, hogy attól függetlenül, hogy hogyan sikerül a Rolex Monte-Carlo Masters a világranglisán jelenleg másodikként jegyzett Rafa Nadalnak, a jövőheti ranglistán Djokovic előnye nőni fog a spanyol riválisához képest. Nadal ugyanis címvédőként a rekordot jelentő 12. trófeájáért küzdött ezen a héten a Monte-Carlóban, így csak védeni való pontjai voltak. Ezzel szemben a világelső már azzal, hogy a legjobb nyolc közé került, egy körrel tovább jutott, mint 2018-ban, így - még ha csak minimálisan is, de - növelni tudta az előnyét. Nadal ráadásul kikapott Fogninitől az elődöntőben, ezzel tavalyi szerepléséhez képest 640 pontot bukott.

Ha egyelőre csak a salakos szezon végéig tekintünk előre, Djokovicnak a világelsőség kapcsán nem igazán van oka az aggodalomra. A tizenötszörös Grand Slam-győztes szerb a tavalyi év első felében ugyanis annyira kevés meccset nyert, hogy a füves pályás idény kezdetéig alig véd pontot. Nadal számára így az sem lenne elég ahhoz, hogy ismét világelső legyen, ha a Roland Garrosig minden salakos tornán győzedelmeskedne, ahol elindul, úgy, hogy közben Djokovic mindenhol kapásból búcsúzik.

000_1FT0S9.jpg Nadal akkor sem kerülhetett volna közelebb Djokovichoz, ha meg tudta volna védeni a címét Monte-Carlóban. Így azonban, hogy döntőbe sem jutott, tovább nő hétfőtől a szerb világelső előnye. Fotó: Europress/AFP

2018-ban Novak Djokovic azután, hogy Monte-Carlóban a második körben kiesett, Barcelonában, Madridban, Rómában és a Roland Garroson versenyezve összesen 765 pontot gyűjtött salakon. Barcelonában nem is nyert meccset, vagyis úgy, hogy ezt a tornát jelen állás szerint idén teljesen kihagyja, sem veszít pontot. Ezzel szemben a spanyolok korábbi világelsője, aki tavaly szintén ugyanezeken a tornákon versenyzett a Francia Nyílt Teniszbajnokságig bezárólag, Balrcelonában, Rómában és Párizsban is győzött és Madridban is a negyeddöntőig jutott, azaz a salakos idény végéig összesen 3680 megvédeni való pontja akad.

Nadal az előttünk álló hetekben csak akkor tudna valamelyest közeledni Djokovichoz, ha mindhárom fent említett címét megvédené, és ezen felül Madridban is továbbjutna a negyeddöntőnél. De még akkor is, ha a spanyol fővárosban is ő emelhetné magasba a trófeát, (azaz zsinórban szerezne négy tornagyőzelmet, amelyből kettő Master, egy pedig Grand Slam-győzelem lenne) mindössze 820 pontnyival csökkenthetné a hátrányát. Djokovic viszont 3235 pont megszerzésére van lehetősége az előtte álló három tornán.

Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik,  ahhoz a szerbnek is hibátlannak kellene lennie a salakos idény hátralévő részébe, hogy ennyi pontot bezsebelhessen. Ez pedig kevéssé tűnik valószínűnek egyelőre az alapján, amit idén láthattunk tőle. Azóta ugyanis, hogy győzött Melbouneben és megszerezte a rekordot jelentő 7. Australian Open-trófeáját, annak ellenére, hogy akár 3000 pontnyival is gazdagodhatott volna, mindössze 315 ranglista pontot gyűjtött. 

000_1CP98J.jpg Djokovic azóta, hogy nyert Mebounre-ben midössze 315 ranglisaponttal gyarapodott, de az igazi feketeleves csak a szezon második felében vár rá. Fotó: Europress/AFP

Egy szó, mint száz, Rafa Nadalnak - feltéve, hogy tetemes pontveszteség nélkül fejezi be a salakszezont - sokkal jobb esélye lesz a világelsőség visszaszerzésére az idei év második felében, hiszen a Garrost követően Djokovicnak rengeteg megvédeni való pontja lesz, tekintve, hogy tavaly ebben az időszakban majdnem 8000 ranglista pontot gyűjtött. A tizenhétszeres Grand Slam-győztes spanyolnak 2420 védeni való pontja lesz 2019 végéig, azaz Djokovic nyaka körül majd Wimbledon tájékán fog elkezdeni szorulni a hurok. 

A jelenlegi világelső a Medvedev elleni veresége után elmondta, hogy jelenleg elsősorban a Garrosra fókuszál, illetve arról is beszélt, hogy nem vonna le messzemenő következtetéseket az év első salakos tornája után arra vonatkozóan, hogy mennyire lehet sikeres a vörös borításon. Minden bizonnyal azonban maga is érzi, hogy ha meg akarja könnyíteni a saját dolgát, akkor leginkább azzal csökkentheti a rá majd a párizsi Grand Slam után nehezedő nyomást, ha nemcsak megtartja, hanem növeli - mondjuk meg is duplázza - a Nadallal szembeni előnyét a világranglistán még Wimbledon előtt.

via ATP

Hozzászólások