Salakblog - Djokovic: mindig úgy készülök, hogy a csúcsformát a Grand Slameken érjem el
Djokovic: mindig úgy készülök, hogy a csúcsformát a Grand Slameken érjem el
Fotó: Europress/AFP

Djokovic: mindig úgy készülök, hogy a csúcsformát a Grand Slameken érjem el

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/04 14:14
Tovább folytatódott a 15 éves Cori Gauff mozivászonra kívánkozó illő története, ugyanis Venus Williams után Magdalena Rybarikovát is hazaküldte. Novak Djokovic alig másfél óra alatt jutott a torna harmadik fordulójába, Stan Wawrinka személyében azonban akadt egy meglepetésbúcsúzó is. A harmadik wimbledoni játéknap nyilatkozatai közül válogattunk.

A játéknap talán legnagyobb meglepetése Reilly Opelka nevéhez fűződik, aki öt játszmában búcsúztatta a 22. helyen kiemelt Stan Wawrinkát. A 211 centis amerikai óriás ebben az évben jutott fel először a wimbledoni torna főtáblájára, és az első győzelmét követően az első komolyabb skalpját is megszerezte a füves Grand Slamen. Opelka 59 nyerővel (benne 23 ásszal) zárta a találkozót, hatékonyan szervaröptézett, Wawrinka pedig épp a meccs második felében kezdett rengeteget hibázni, 30 rontásból 21-et a negyedik és ötödik szettben vétett.

"Egy idő után nagyon megnyugodott és fantasztikusan ritörnözött. Alkalmazkodnom kellett ehhez. Folyamatosan pörgött az agyam, különösen az elveszített harmadik szettet követően. Tudtam, hogy muszáj lesz gyorsan változtatnom az elején, mert minden fogadójátékát szorossá tette. Úgy mentünk végig ezen a meccsen, hogy szinte minden játékban voltak bréklabdáink"értékelt a mérkőzést követően Opelka, aki a következő fordulóban a korábbi wimbledoni döntős Milos Raonic ellen lép pályára.

000_1IA1ZW.jpgFotó: Europress/AFP

Tükörsimán jutott tovább Novak Djokovic, miután 92 perc alatt, 6:3, 6:2, 6:2-re legyőzte az amerikai Denis Kudlát. A világelső villámrajtot vett, és ugyan az 5:0-s előny tudatában egyszer elveszítette szerváját, a találkozóra ennek az égvilágon semmilyen hatása sem volt. Talán azt leszámítva, hogy onnantól kezdve Djokovic még a korábbiaknál is jobban figyelt a szerváira. Győzelmével zsinórban 11. alkalommal jutott a Wimbledoni torna harmadik fordulójába, ezzel fellépett az örökrangsor második helyére, Jimmy Connors (14) mellé.

"Visszatekintve az elmúlt tíz évre, a kiegyensúlyozottság volt az egyik kulcsa és lényege a Grand Slam-karrieremnek. Mindig az volt a célom, hogy ezeken a versenyeken nyújtsam a legjobb teljesítményt. Általában meglehetősen magas színvonalon játszom a Slameken, ezért rendelkezem ilyen eredményekkel. Ennek nincs köze a helyszínhez. Mindig úgy próbálok felkészülni, hogy a csúcsformát a Grand Slameken érjem el, borítástól függetlenül. Ezek a sportág legfontosabb versenyei" nyilatkozta Djokovic.


Simona Halepnek a vártnál valamivel nehezebb dolga volt Mihaela Buzarnescu ellen, de azért ott lesz a harmadik fordulóban, ahol már egészen komoly ellenfél vár rá: a kétszeres Grand Slam-győztes, korábbi világelső Victoria Azarenka. Adogatóként mindkét román teniszező szenvedett, a találkozón összesen 15-ször brékelték egymást, végül Halep bizonyult kicsivel kiegyensúlyozottabbnak. Halep 2014-ben elődöntős volt Wimbledonban, azóta még kétszer jutott a nyolc közé, ennek ellenére nem érzi komfortosan magát füvön.

"Szerintem rendben van a játékom. Füvön mindig nehéz, ráadásul ez a mostani nehezebb meccs volt, mint az első. Örülök, hogy meg tudtam nyerni, voltak nehéz pillanataim. A második szettet például úgy veszítettem el, hogy megvolt a brékelőnyöm. Küzdöttem egészen a meccs végéig, harcoltam minden labdáért, aminek külön örülök. Magabiztos voltam a pályán, azt éreztem, erős vagyok mentálisan. Nehéz átállni salakról fűre, de ebben az évben több időm volt felkészülni. Teljesen más a játék, nem csúszhatunk és kevesebb időnk van az ütéseken gondolkodni."

000_1IA3Y5.jpgFotó: Europress/AFP

Tovább folyatódott az amerikai Cori Gauff történelmi menetelése Wimbledonban, miután a 15 éves amerikainak a 2017-es elődöntős, füves pályás specialista Magdalena Rybarikova sem jelentett akadályt. Gauff már a főtáblára jutással rekordot döntött, hiszen ő lett a torna történetének legfiatalabb játékosa, ami egyben azt is jelenti, hogy minden győzelemmel további ismeretlen területeket hódít meg. Rybarikova ellen nyújtott produkciójával ismét bizonyította tehetségét, szinte végig tökéletes füves teniszt mutatott be.

"Egy héttel ezelőtt azt sem tudtam, hogy játszani fogok itt, de ez is azt bizonyítja, mindenre készen kell állni. Hiszek abban, hogy minden okkal történik. Sokan mondták, dolgozzak keményen és eljön majd az időm. Azt hiszem, elsősorban nem a teniszben, hanem a gondolkodásban fejlődtem. Ezzel persze kicsit a játékom is átalakult. Mindez nem az edzéseken elütött labdákon múlt, hanem azon, ahogyan pályán kívül gondolkodom a fejlődés lehetőségén és a pályán való viselkedésemen" fogalmazott az amerikai. 

  

Hozzászólások