Salakblog - Djokovic még soha nem találkozott ennyire szélsőséges közönséggel Wimbledonban
Djokovic még soha nem találkozott ennyire szélsőséges közönséggel Wimbledonban
Fotó: Europress/AFP

Djokovic még soha nem találkozott ennyire szélsőséges közönséggel Wimbledonban

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/08 11:38

Novak Djokovic a szombati játéknapon szetthátrányból fordítva győzte le a hazaiak egyik legjobbját, Kyle Edmundot. A szerb a meccs után azt mondta, még soha nem tapasztalta korábban, hogy a wimbledoni közönség  ennyire szélsőségesen viselkedett volna. 

Feszült meccs volt, szó se róla. A stressz, a lefojtott érzelmek akkor kezdtek utat törni maguknak - mind Djoko, mind a közönség részéről -, amikor a mérkőzés egy pontján Jake Garner, székbíró figyelmeztette a korábbi világelsőt, mert az szerinte a megengedettnél tovább várt ki az adogatások előtt. 

Az ítéletet, érthető módon, nem fogadta kitörő lelkesedéssel a szerb, ám azt talán még kevésbé, hogy a döntés nyomán a közönség hangos üdvrivalgással értett egyet Garner véleményével, és jelezte, amit nyilván addig is tudtunk, hogy teljes mellszélességgel Edmund mellett áll. 

"Davis-kupa-meccsre emlékeztetett a találkozó hangulata" - mondta Djokovic. "Nyilván számítottam arra, hogy Kyle-nak drukkolnak majd, de néha eléggé helytelenül viselkedtek velem szemben. Voltak néhányan, akik folyamatosan provokáltak engem azok után, hogy megkaptam a figyelmeztetést. Egy darabig ezt tudom tolerálni, ám utána megmutatom, hogy én is ott vagyok, és nem tehetnek meg bármit, amit szeretnének."

Ahelyett azonban, hogy ez a légkör megzavarta volna a világelsőt, dacolva a számára ellenséges környezettel, ő még összeszedettebben kezdett el teniszezni, és pályafutása során 11. alkalommal biztosította helyét a második héten Wimbledonban.

"Az ilyen intenzív meccseken, ahol néhány momentum eldönt mindent, rengeteg érzelem van jelen a pályán, főleg a döntő helyzetekben. Ilyenkor van, hogy pozitívan tudsz megnyilvánulni, de van, hogy nem. Nem szeretem, amikor ütőt dobálok, vagy ordítok, de el kell fogadnom, hogy én is ember vagyok, és én is érzem a nyomást, ahogy mindenki más. A közönséggel való kommunikációmnak voltak jó és kevésbé jó részei. Úgy reagáltam, ahogy azt gondoltam, korrekt, ahhoz képest, ahogy ők viszonyultak hozzám."

Aztán volt egy vitatott szituáció a negyedik játszmában. Djokovic úgy gondolta, hogy Edmund úgy adott vissza egy labdát, hogy az korábban már lepattant kétszer. A vezetőbíró szerint nem, ám a visszajátszás azt igazolta, hogy igen. A szerb break-előnybe kerülhetett volna, ha helyes ítélet születik.

"Száz százalékig biztos voltam benne, hogy kétszer pattant. Bárki hibázhat, ez rendben van. Csak azt nem értem, miért nem engedte meg nekem, hogy challenge-et kérjek, holott jeleztem neki. Megkérdeztem tőle, mégis hogyan lehetséges, hogy Kyle így tudta megjátszani a labdát, ha az nem pattant le kétszer."

Edmund nem igazán akart állást foglalni a kérdésben, teljesen érthető okból. Hiába pattant ugyanis a labda az orra előtt, nem lehetett teljesen biztos a pattanások számában, hisz épp kivágott egy hatalmas sprintet. Sokan csalónak nevezték őt, mert nem ismerte el, hogy a labda kettőt pattant. Annak dacára, hogy ő állította, abban a helyzetben nem lehetett biztos abban, mi is történt igazából. 

Djokovic azonban kiállt Edmund mellett.

"Nem érdemli meg ezeket a támadásokat, ő egy jó srác. Jól ismerem őt és a csapatát, tisztelem őket, jól kijövünk egymással. Ő csak futott a labda felé, épp, hogy elérte, majd elejtette az ütőjét, úgyhogy nem tudhatta, hogy a labda hányat pattant."

via
Hozzászólások