Salakblog - Djokovic szülei támadnak, a felelősség vállalásáról hallani sem akarnak
A Djokovic-szülők támadnak, a felelősség vállalásáról hallani sem akarnak
Fotó: Europress/AFP

Djokovic szülei támadnak, a felelősség vállalásáról hallani sem akarnak

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/25 15:00
Nem túlzás azt mondani, hogy komoly a felháborodás az Adria Tour körül, mely álomversenyből a koronavírus-járvány kisebbfajta gócpontjává változott. Az indulatok felkorbácsolásában elévülhetetlen érdemei vannak Srdjan Djokovicnak, aki úgy állt ki a fia mellett, hogy közben durván beleszállt Grigor Dimitrovba. A válaszok, viszontválaszok természetesen nem maradtak el.

Mint ismeretes, az Adria Tour zadari állomása egyszersmind a versenysorozat végét is jelentette, miután kiderült, hogy számos játékos, köztük Novak Djokovic, valamint több edző is megfertőződött a vírussal. A teniszvilág jelentős része már a verseny előtt is kritizálta a szervezőket az egészségügyi előírások figyelmen kívül hagyása miatt. A bíráló hangok tovább erősödtek, amint a pozitív esetek nyilvánosságra kerültek.

A világelső édesapja természetesen fia védelmére kelt. Tette ezt azonban úgy, hogy minden felelősséget nemes egyszerűséggel Dimitrovra hárított.

"Dimitrov nagy kárt okozott a családunknak" - mondta Srdjan Djokovic. - "Miért történt, ami történt? Mert ő valószínűleg már betegen érkezett mit tudom én honnan. Itt sem teszteltette magát és korábban máshol sem."

Georgi Stoimenov, Dimitrov ügynöke nem hagyta szó nélkül a bizonyíthatatlan vádakat. Ezek a vádak ráadásul egyébként pont a szervezők felelőtlensége miatt bizonyíthatatlanok.

"Grigor három hónap szigorú karantén után érkezett meg a versenysorozatra"mondta Stoimenov. "Belgrádban, és később Zadarban sem ajánlották fel neki, hogy csináltasson COVID-19-tesztet, és nem is vártak el tőle ilyet. A verseny biztonságos lebonyolításáért a verseny szervezői felelnek, és ők mondják meg, milyen szabályokat kell követni. Grigor maximálisan betartotta ezeket a szabályokat, illetve valamennyi érvényben lévő törvényt és rendeletet, amikor belépett Szerbia, illetve Horvátország területére."

Novak Djokovic kezét eddig fogta a Jóisten, de most úgy fest, elengedte | Eurosport

Először is szögezzük le, Novak Djokovicék az Adria Tour első két állomásán, Belgrádban és Zadarban semmiféle törvényt nem sértettek meg. Betartották az adott ország járványügyi előírásait, és ha Novak Djokovic nem Novak Djokovic lenne, akkor legfeljebb a hatóságoknak lehetne felróni, hogy miként játszhatott az a Grigor Dimitrov a Touron, aki egyenest az Egyesült Államokból repült Belgrádba, és egy napot sem töltött karanténban.

Djokovic a kezdetektől fogva azt mondja, ők betartottak minden olyan intézkedést, amit a szerb kormány elvárt tőlük. Kétségtelen, a sorozatot akkor kezdték el, amikor már életbe léptek az enyhítések. Azonban a szerb illetékesek által ajánlott egyméteres távolság aligha volt meg a közös focimeccsek, a fotózások, és a fergeteges buli ideje alatt. 

A játékostársak közül többször idéztük Nick Kyrgiost, aki már a torna elején élesen bírálta a szervezőket, a pozitív esetek nyilvánosságra kerülése után pedig "ostobának" nevezte őket. Hasonló véleményének adott hangot az argentin Guido Pella is.

"Bármi is volt a szándéka, Djokovic átlépett egy határt"mondta Pella. "Játszott azoknak az egészségével, akik részt vettek a tornán. Novak nem tisztelte a teniszt, és ezáltal ártott annak. Nem tudom, hogy fog kijönni ebből. Ez a dolog nem csak az ő tornájáról szól, rengeteg ember egészségét tette kockára."

Az kritikus hangvételéről ismert Noah Rubin még ennél is továbbment, és megkérdőjelezte Djokovicnak a férfi teniszben betöltött vezető szerepét. 

"Alig várom, hogy kiderüljön, mi lesz az ATP Játékostanácsának elnöki posztjával, amit jelenleg ő tölt be"mondta Rubin"Ő példaként áll több millió ember előtt. Most nem arról van szó, hogy lekésett egy online beszélgetést vagy ilyesmi, hanem arról, hogy olyat tett, amivel rengeteg embernek okozhat komoly egészségügyi problémát. Ha az ATP nem tesz semmit, akkor bebizonyosodik, hogy ez a tanács kizárólag csak a sztárok felségterülete."

Az ATP elnöke biciklizni tanuló gyerekekhez hasonlította Djokovicékat | Eurosport

Andrea Gaudenzi, az ATP elnöke úgy látja, hogy pozitív hatása is lehet a koronavírusos esetek miatt felfüggesztett Adria Tournak, mert a tornán látottak után könnyebb lesz elfogadtatni a játékosokkal az óvintézkedéseket. Már ha egyáltalán lesznek versenyek, mert akadnak olyan vélemények is, miszerint a történtek veszélybe sodorták a tenisz újraindítását.

Dominic Thiem önkritikusan állt a kérdéshez, és mint a torna egyik résztvevője, vállalta a felelősség ráeső részét.

"Megdöbbentem, amikor hallottam a híreket az Adria Tourról" írta Thiem az Instagramon. "Annyira sokat játszottunk már közönség nélkül az elmúlt időszakban, hogy iszonyatosan megörültünk a rajongóknak. Bíztunk a szerb kormány által meghozott rendelkezésekben, de túl optimisták voltunk. Hibáztunk, amikor túlságosan is elengedtük magunkat. Ezt borzasztóan sajnálom. Az elmúlt tíz napban ötször teszteltek, és az eredmény mindannyiszor negatív lett. Mielőbbi felépülést kívánok mindenkinek, aki megfertőződött."

A világelsőnek nemcsak a papája, a mamája is kiállt a fia mellett. Dijana a médiát bírálta, amiért túlságosan negatív színben tüntetik fel Novakot. 

"Borzalmas és ijesztő dolgokat írnak"mondta Dijana. "Persze megszoktuk már ezt. Olyan mintha várták volna, hogy valami történjen. Novak nyilvánvalóan bosszantja őket. Egyébként szerencsére jól van, az, hogy pozitív, nem jelenti azt, hogy beteg volna. Egészséges és fiatal, úgyhogy könnyen viseli. Szerintem amúgy a vírus gyengülőben van, nem olyan erős már, mint az elején."

Edzője, Goran Ivanisevic is megvédte Djokovicot. Dijanához hasonlóan a korábbi wimbledoni bajnok is úgy véli, sokan alig várták, hogy valami balul süljön el a tornán.

Dimitrov állapota javul, ügynöke szerint a játékosok túlságosan is felszabadultak voltak az Adria Touron | Eurosport

Grigor Dimitrov ügynöke megerősítette, hogy a bolgár sztár csak azt követően szerzett tudomást arról, hogy COVID-19-fertőzött, hogy átesett egy általános kivizsgáláson Monacóban. Georgi Stoimenov elárult néhány részletet Dimitrov állapotáról, akiről vasárnap derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. A bolgár játékos bejelentését követően egyébként az Adria Tour zadari döntőjét törölték.

"Most könnyű okosnak lenni. És szerintem sokan azért támadják Novakot, mert népszerű most ezt tenni"nyilatkozta Ivanisevic. "Az a benyomásom, hogy sok ember leste-várta, mikor csinál valamit rosszul. Ő csak valami nagy dolgot akart létrehozni, egy nagy jótékonysági rendezvényt azok után, hogy hónapokig be voltunk zárva."
"Azt a kritikát elfogadom, hogy nem kellett volna egy belgrádi nightclubban partizni. De senki nem volt rákényszerítve, hogy ott legyen. Hogy jól érezze magát, élvezze a zenét és póló nélkül táncoljon."
Hozzászólások