Salakblog - Djokovic - Federer 37. rész
Djokovic - Federer 37. rész
Fotó: Europress/Getty

Djokovic - Federer 37. rész

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/16 08:11

Nehéz szabadulni attól, ami tegnap az elődöntőkben történt, és nehéz nem arra gondolni, hogy ez a két mérkőzés, különösen a második, miként befolyásolja majd a közeljövőt. Nyilván a mi szempontunkból az igazán közeljövő a fontos - a ma este-, de ettől még ott tátong a kérdés: Vajon Federer, azzal, hogy 4 meccslabdáról legyőzte Wawrinkát, azzal nem törte-e össze teljesen Davis Kupa csapattársát, akinek segítségére pontosan egy hét múlva óriási szüksége lesz? Mert bár kétségtelen, hogy Stan bátran játszott a meccslabdáinál, második szerva mögött is szerva-röptézett, nem várt Fed hibáira; de az is igaz, hogy a harmadik meccslabda az ott volt a kezén. Még ha nem is volt ziccer, vagy ilyesmi. Az ilyesmi össze tudja törni az embert.

Ennél azonban fontosabb kérdés jelenleg, hogy a tegnap a mára miféle hatással van?

Könnyen előfordulhat majd, hogy a világbajnoki címet az dönti el, hogy Djokovic játszotta előbb a maga elődöntőjét, és bár nyilván kimerült, hiszen először a tornán három szettre kényszerült, korántsem annyira merülhetett ki mint Federer. Az ő három szettje nem tartott másfél óráig, ottani idő szerint fél négykor már döntősnek mondhatta magát, ezzel szemben Federer kétszer annyi időt töltött a pályán, és ottani idő szerint este 11-kor jött le róla.

Hogy aztán még átöltözzön, interjút adjon, gyúrasson stb, stb.

A döntő ma, ottani idő szerint este hatkor kezdődik, első számú kérdés, hogy Federer tudja-e valamivel kompenzálni ezt a fizikális deficitet? Azt, hogy ő hét és fél órával kevesebbet pihenhet a döntő előtt, úgy hogy kétszer annyi időt töltött a pályán szombaton?

Tudni éppen tudhat, de nem lesz egyszerű.

Eddigi mérkőzéseiken 19-17-ra állnak, Fed a jobb, és azt mondhatnánk, hogy idei meccseiken egész jól megy neki Djokovic ellen. Mondhatnánk, ha csak a számokat figyelnénk, de csak azokat azért nem lehet. Hiszen egyfelől ott a wimbledoni döntő, kettejük idei legfontosabb meccse, amit Djokovic vitt el, továbbá az Indian Wels-i finálé, amit szintén. Fed pedig legyőzte a szerbet három különböző elődöntőben.

Ez most megint döntő lesz, ezt aligha kell mondani, és az lenne a meglepőbb, ha ez a sorozat változna. Ha Federer a 2012-es Cincinatti döntő után ismét egy fináléban verné Djokovicot. Azt viszont tegyük gyorsan hozzá, hogy ezt a meglepő szót, csak és kizárólag a tegnap este történtek miatt kellett ideírni.

Egyébként bármi lehetne.

És annak az ellenkezője is. A jelenkor, két messze legjobb fedett pályás teniszezője találkozik ugyanis.

Hozzászólások