Salakblog - Djokovic elismerte, hogy veszélybe kerülhet az Ausztrál Open, ha tovább romlik a helyzet
Djokovic elismerte, hogy veszélybe kerülhet az Ausztrál Open, ha tovább romlik a helyzet
Fotó: Europress/AFP

Djokovic elismerte, hogy veszélybe kerülhet az Ausztrál Open, ha tovább romlik a helyzet

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/05 12:20
Novak Djokovic elismerte, amennyiben tovább romlik a levegő minősége Melbourne-ben, a szervezőknek nem lesz más választásuk, mint elhalasztani az Ausztrál Opent. Ausztráliában jelenleg erdőtüzek pusztítanak, emiatt a veszélyeztetett területekről már megkezdték az emberek kimentését, de nem csak a lángok, hanem a levegőbe jutott mérgező anyagok is gondot jelentenek.

A szerb teniszezőt a szombati ATP-kupa-mérkőzését követően kérdezték az újságírók, hogy mit gondol az ausztráliai helyzetről. Véleménye nem csak azért releváns, mert 16-szoros Grand Slam-bajnokként és hétszeres Ausztrál Open-győztesként az átlagosnál nagyobb súlya van a szavainak, de azért is, mert az ATP Játékostanácsának elnökeként feladata a játékosok érdekvédelme. Djokovic elmondta, a tanácsot össze fogják hívni a tornát megelőzően, hogy alaposan megvitassák a helyzetet, és akár a halasztás is egy valós megoldás lehet.

"Meg kell fontolni az extrém időjárás és a körülmények miatt. Valószínűleg ez a legvégső megoldás. Viszont, ha a helyzet hatással van a játékosok egészségére, számításba kell vennünk" - mondta Djokovic. Az erdőtüzek nem csak Melbourne-ben, de az ATP-kupa döntőjének helyszínén, Sydneyben is problémát jelenthetnek. "Az embereink beszéltek Craig Tileyvel, napról napra figyelik a helyzetet. Ha folytatódik a mostani trend, attól tartok, hogy a Tennis Australia kénytelen lesz hozni valamilyen szabályt."

000_1NF8SB.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ez nehéz, hiszen a versenynaptárat tiszteletben kell tartanunk, az Ausztrál Opennek megvan a konkrét kezdési dátuma, sok mindent érinthet. Viszont az egészségi problémák mindenki számára egyformán aggasztóak" - szögezte le a szerb. Djokovic hozzátette: játszottak már olyan helyen, ahol rossz volt a levegő minősége, de a mostani szituáció nem hasonlítható ezekhez az élményekhez. "Tudom, hogy Kínában kifejezetten rossz a levegő, azonban ez most valami egészen más. Korábban soha nem tapasztaltam ehhez hasonlót."

Az ATP játékostanácsának alelnöke, Kevin Anderson elmondta, még nem tudják pontosan, hogyan tervezik megvédeni a játékosokat a rossz levegőtől. Azt viszont elárulta, hogy a levegő minőségét folyamatosan ellenőrizni fogják az ATP-kupa alatt és az Ausztrál Open előtt. "Mindenekelőtt nagyon szomorú látvány, hogy milyen mértékű a pusztítás. Az csak másodlagos, hogy a levegő minősége lehetővé teszi-e, hogy pályára lépjünk. Kockázatosnak tűnik, ez az egyik aggodalmunk. Remélhetőleg nem jelent gondot, de meg kell beszélnünk, mennyire veszélyes."

Az ATP-kupa egyenes kieséses szakasza január 9-én kezdődne, az eredeti kiírás szerint Sydneyben csapna össze a nyolc legjobb csapat, a döntőre pedig január 12-én kerülne sor. Az Ausztrál Open főtáblás küzdelmeit január 20. és február 2. közé írták ki, azonban a selejtezőt jövő hét szerdától rendezik, vagyis már a napokban komoly döntést kell meghozni. Korábban egyébként egy eredetileg Canberrába tervezett Challenger- és ITF-tornát a levegő minősége miatt elköltöztettek a 600 km-rel távolabb lévő Bendigóba.

via Guardian

Hozzászólások