Salakblog - Djokovic édesapjának nem tetszett, hogy a nézők Thiemnek szurkoltak az Ausztrál Open döntőjében
Djokovic édesapjának nem tetszett, hogy a nézők Thiemnek szurkoltak az Ausztrál Open döntőjében
Fotó: Europress/AFP

Djokovic édesapjának nem tetszett, hogy a nézők Thiemnek szurkoltak az Ausztrál Open döntőjében

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/12 12:26
Novak Djokovic édesapja híres arról, hogy nem fogja vissza magát, ha fia védelmében kell felszólalnia. Srdjan Djokovic egy szerb lapnak adott interjújában arra panaszkodott, hogy az Ausztrál Open fináléjában a nézők rendkívül tiszteletlenül viselkedtek az immár nyolcszoros melbourne-i bajnokkal szemben, s nehezményezte, hogy a közönség inkább Dominic Thiemet támogatta.

Novak Djokovic régóta küzd azért, hogy eredményei mellett népszerűségben is felvegye a versenyt két legnagyobb riválisával, Rafael Nadallal és Roger Federerrel. Míg Nadalt és Federert a közönség mindenhol buzdítja, addig gyakori, hogy a nézők Djokovic mérkőzésein az ellenfelet biztatják, legyen az bárki. Az Australian Open döntőjében is hasonló helyzetben találta magát a szerb, a közönség annak ellenére állt az élete első Grand Slam-győzelmére hajtó Thiem mellé, hogy Djokovic az ausztrál nyílt teniszbajnokság rekordbajnoka.

Djokovic édesapja a szerb Telegrafnak adott interjújában meglehetősen erős kritikát fogalmazott meg a melbourne-i publikummal szemben. 

A hétszeres Australian Open-győztes játszik a centerpályán, ahol még nem veszített mérkőzést, a döntőben valami osztrák az ellenfele, és a nézők az osztráknak szurkolnak, képzeljétek el ezt a tiszteletlenséget Novakkal szemben!”

Valóban megdöbbentő, hogy az Ausztrál Open legsikeresebb versenyzője milyen kevés biztatást kapott a szurkolóktól, ugyanakkor Djokovic édesapja aligha gyűjt újabb rajongókat fiának azzal, hogy „valami osztráknak” nevezi a háromszoros Grand Slam-döntős, világranglista negyedik Thiemet.

000_1OM985.jpg Fotó: Europress/AFP

Srdjan Djokovic tovább folytatta azzal, hogy a helyzet Londonban, New Yorkban és Madridban is hasonló, talán csak Párizsban tisztelik valamivel jobban fiát, akinek a legtöbb helyszínen méltánytalanul kevesen szurkolnak. A világelső édesapja magyarázatot is talált a jelenségre, szerinte a tenisz a gazdag emberek sportága, és ők nehezen tudják elfogadni, hogy valaki egy szegény, kicsi országból érkezve, már tíz éve a világ legjobb teniszezője legyen. Ugyanakkor nem nevezi ezt hátránynak, a tizenhétszeres Grand Slam-bajnoknak plusz erőt ad, ha ellene szurkolnak, és többek között ennek köszönhetően érheti el hamarosan, hogy a statisztikák alapján is minden idők legjobb teniszezőjének lehessen nevezni.

Srdjan Djokovic már most sem kételkedik abban, hogy fia a legnagyobb bajnok, sőt kifejezetten magabiztosan áll hozzá Federer 20 Grand Slam-győzelmet jelentő rekordjához és az idei szezonhoz is. Biztos benne, hogy fia nem áll meg 17 Grand Slam-diadalnál, sőt, szerinte már idén meglehet neki a 20. trófea. Ami annyit jelentene, hogy Djokovic idén mind a négy Grand Slam-tornát megnyerné. Srdjan ennél is tovább ment, szerinte fia Tokióban a Grand Slamek mellé még az olimpiai aranyérmet is megszerezheti Szerbiának.

Rendkívül optimistán várja tehát a szezon további alakulását a világelső édesapja, ami azért is érdekes, mert az interjúban elárulta, az Australian Open döntőjét annak ellenére is alig bírta nézni, hogy végig hitt Novak sikerében. Nem is sikerült végigülnie a szülők számára érthetően idegőrlő összecsapást, másfél órára otthagyta a stadiont, kocsikázott egyet Melbourne-ben, csak a negyedik szett közepére ért vissza a Rod Laver Arénába. Saját szavaival élve, egyre nehezebben tudja végigizgulni a mérkőzéseket, főleg az olyan stresszeseket, mint a Thiem elleni finálé. Fontolgatja, hogy a közeljövőben minimálisra korlátozza azon tornák számát, ahol élőben, a helyszínen szurkol fiának. Azért a döntőt illetően ismét odapörkölt kicsit Thiemnek, úgy fogalmazott, az osztrák nem nyert szettet, hanem Djokovic veszített kettőt.

Djokovic szüleiDjokovic szülei Fotó: Europress/AFP

Hiába nyert 17 Grand Slamet, Djokovicot világszerte nem övezi olyan nagy elismerés, mint azt a ranglista éllovasa és családja szeretné, Szerbiában azonban igazi nemzeti hősnek számít. Srdjan Djokovic szerint ez rengeteget jelent fiának, aki pályafutása befejeztével hazájában szeretne letelepedni, ahogy apuka fogalmaz, saját országában, saját városában, olyan emberek között, akik rajonganak érte.

A januári ATP-kupán tisztán látszódott, hogy a szerb szurkolók feltétel nélkül támogatják a világelsőt. A spanyolokkal vívott döntőben Djokovic rengeteg segítséget kapott Nadal ellen a Sydney-ben élő szerb diaszpórától, Nadal a mérkőzésen többször panaszkodott is Djokovic drukkereire. Djokovic édesapja szerint, a spanyol kifejezetten sértően beszélt a szerb közönségről. Ahogy fogalmazott, Novak mindenhol ellenszurkolókkal kénytelen megküzdeni, és ő mégsem panaszkodik. Sydneyben rengetegen szurkoltak neki, és Nadal ezt rögtön nem tudta kezelni, pedig Novak 15 éve a világ minden részén ezen megy keresztül.

Djokovic szülei és kisfia a 2019-es wimbledoni döntőbenDjokovic szülei és kisfia a 2019-es wimbledoni döntőben Fotó: Europress/AFP

Djokovic az Australian Open utáni sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy még mindig erősen emlékeiben él a gyermekkorában folyó délszláv háború és a Szerbiát érintő NATO-bombázások. Srdjan erről az időszakról is mesélt az interjúban.

Novak 12 éves volt akkor. Mindannyian együtt aludtunk, és közösen ugrottunk ki az ágyból, amikor a bombák robbantak. Ezeket a traumákat egész életünk során végigcipeljük, sosem felejtjük el az átélt rémületet. De mint Novak példája is mutatja, semmi sem lehetetlen.”

A Djokovic-család büszke szerb származására. Nemrégiben azonban magyarázkodnia kellett a világelsőnek, az ATP-kupa győzelem utáni ünneplés során ugyanis a szerb játékosok több, háborús emlékeket felidéző, illetve Koszovót érintő dalt is énekeltek, amelyre a koszovói nagykövet nemtetszését fejezte ki. (NASA CZV twitter) Djokovic édesapja szerint félreértették fiát, aki büszke szerbségére, de nem soviniszta. A gyűlölet ellen vannak, viszont tisztelik saját értékeiket.

A vádak olyan szempontból is érdekesek, hogy pont Djokovic volt az, aki Szerbiában nagy visszhangot kiváltva, a 2018-as foci-vb-n kijelentette, hogy Horvátországnak szurkol, illetve korábban, szintén többeket magára haragítva, a horvát wimbledoni bajnokot, Goran Ivanisevicet kérte fel közös munkára.

Hozzászólások