Salakblog - Djokovic az ötödik, Federer a kilencedik wimbledoni címéért száll harcba
Djokovic az ötödik, Federer a kilencedik wimbledoni címéért száll harcba
Fotó: Europress/AFP

Djokovic az ötödik, Federer a kilencedik wimbledoni címéért száll harcba

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/14 09:20
A világelső Novak Djokovic és a második helyen kiemelt Roger Federer játssza a férfi egyes döntőt Wimbledonban. A következőkben a számok segítségével felelevenítjük kettejük rivalizálását, és kitérünk arra is, hogy tenisztörténelmi szempontból mi is forog kockán ma.


8
Ennyi wimbledoni trófeája van Federernek. A férfiak között ezzel csúcstartó, ugyanis rajta kívül senki másnak nincs hétnél több. Egyéni győzelmekből Martina Navratilovának van kilenc, amivel ő az abszolút rekorder. Ezt próbálja meg a svájci ma beállítani.

4
Ennyi bajnoki címmel rendelkezik Djokovic az All England Clubban. Ő arra hajt, hogy beérje a férfi örökrangsor negyedik helyén álló Björn Borgot. 

4
Ennél több Grand Slam-győzelmet nem szerzett még férfi teniszező, miután betöltötte a 30. életévét. Ezt a rekordot ráadásul négy játékos közösen tartja. Ken Rosewall, Rod Laver, Rafael Nadal és Federer. Két opció van: az egyik, hogy Djokovic ma megszerzi a negyediket, és csatlakozik a többiekhez, a másik pedig, hogy a svájci egyedüliként áll majd az élen öt GS-címmel. 

100… és még nincs vége
Federer lett az első férfi teniszező, aki egy major-tornán minimum 100 győzelmet szerzett. Ezt a mérföldkövet szerdán érte el, amikor a negyeddöntőben megverte Nishikori Kei-t. Azóta meglett a 101. siker is Rafael Nadal legyőzésével. Azt, hogy hol a vége, nyilván még senki sem tudja. Az mindenesetre biztos, hogy a wimbledoni győzelmek vonatkozásában jelenleg 17-tel áll jobban, mint a második Jimmy Connors, az amerikainak ugyanis 84 van.

25-22
A világelső szűken vezet a svájci előtt az egymás elleni mérleget tekintve. Jóval nagyobb azonban Djokovic fölénye, ha csak a 2015 eleje óta lejátszott meccseiket vesszük (8-3). Az is fontos adat lehet, hogy három nyert szettre vívott mérkőzésen legutóbb a 2012-es wimbledoni elődöntőben tudott győzni a svájci. 

3-1
Ez kettejük mérlege GS-döntőkben Djokovic javára. A 2007-es US Open-döntőt még behúzta Federer, annak ellenére, hogy nem feltétlenül játszott jobban, mint a szerb. Ezt követően azonban jött három Nole-siker, köztük a 2014-es öt-, valamint a 2015-ös négyjátszmás wimbledoni finálé, illetve a szintén négyszettes 2015-ös USO-döntő. 

55
Ekkora százalékban nyerte a pontokat Federer az alapvonalról az idei wimbledoni torna első hat meccsén. A szerb egy kicsit elmarad ettől, neki mindez 53 százalékban sikerült. 

11
Ha már az idei Wimbledont is hozzávesszük, a legutóbbi tizenegy GS-t a Nagy Hármas valamelyik tagja húzta be. Rajtuk kívül legutóbb Stan Wawrinka nyert majort, 2016-ban New Yorkban. Talán még ennél is brutálisabb mutatót találunk, ha visszamegyünk 2003-ig, Federer első major-sikeréig. Az azóta lejátszott 65 Grand Slamen ugyanis 54-szer ez a hármas, azaz Federer, Nadal vagy Djokovic emelhette magasba a trófeát.

9-6
Ez a Djokovic-Federer-mérleg a négy nagy tornán. Ezen belül a legutóbbi négy GS-találkozójukat a szerb nyerte, valamint az utolsó tíz major-meccsükből is nyolcat ő húzott be. 

TennisNow

Hozzászólások