Salakblog - Djokovic az őt kifütyülő közönségről: sajnálom őket, nyilván hosszabb meccsre számítottak
Djokovic az őt kifütyülő közönségről: sajnálom őket, nyilván hosszabb meccsre számítottak
Fotó: Europress/AFP

Djokovic az őt kifütyülő közönségről: sajnálom őket, nyilván hosszabb meccsre számítottak

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/02 18:17
Roger Federer és Serena Williams is magabiztos játékkal jutott a US Open negyeddöntőjébe, míg Elina Svitolina két szoros szettben búcsúztatta a hazai közönség előtt mindig veszélyes Madison Keys-t. Idő előtt véget ért viszont a nap legjobban várt mérkőzése: Novak Djokovic feladta a Stan Wawrinka elleni mérkőzését. A vasárnapi nyilatkozatok közül válogattunk.

Stan Wawrinka kőkemény alapvonal-ütései megtették a hatásukat, Novak Djokovic sérült válla nem bírta a terhelést. A világelső 0-2-es hátrányban, a harmadik szett elején úgy döntött, nincs értelme erőltetni a folytatást, így a meccset egyébként is irányító Wawrinka jutott a legjobb nyolc közé. Idén már második alkalommal csípte meg a negyeddöntőt Grand Slam-tornákon a svájci, aki ezzel a játékkal egyértelműen az esélyesek közé lépett elő. És ha azt nézzük, milyen formában játszott a Roland Garroson, ez nem is teljesen váratlan.


"Nagyon elégedett vagyok a játékom színvonalával. Sajnálom, hogy fel kellett adnia, számomra azonban az a legfontosabb, hogy a teniszem és a mozgásom is rendben van"értékelt Wawrinka. "A mai azt hiszem, nagyon magas szint volt. Jól éreztem magam, minél több időt töltöttünk a pályán, úgy javult a játékom is. Néha láttam rajta, hogy bajban van. Azonban többnyire a saját játékomra koncentráltam, mert pontosan tudtam, mekkora küzdő, és hogy visszajöhet. Teljesen mindegy, hogy hogyan érezte magát a pályán, figyelnem kellett rá."

"Gratulálok Stannek, nagyszerű teniszező. Csak a legjobbakat kívánom neki a torna hátralévő részében" - mondta Djokovic. "Nem szeretnék a sérüléseimről beszélni. Ezt már mondtam korábban is, szeretném tartani magam ehhez. Frusztráló, nagyon is az. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem én vagyok az első és az utolsó játékos, akinek vissza kellett lépnie a világ egyik legnagyobb sporteseményétől. Hetek óta érzem a fájdalmat. Változó intenzitással tört elő, különböző módszerekkel próbáltuk a lehető leggyorsabban csillapítani."


Miután Djokovic a harmadik szett elején feladta a találkozót, néhány szurkoló kifütyülte a világelsőt, aki azonban nem kritizálta a New York-i közönséget. "Nem érzem magam megsértve. Igazából nem fordítok túl nagy figyelmet ezekre a dolgokra. Én szeretem tiszteletben tartani a többieket. Bízom abban, hogy mások is ezt teszik velem és a döntéseimmel kapcsolatban. Sajnálom a közönséget. Nyilván azért jöttek, hogy a teljes meccset végignézzék, azonban nem így alakult. Sokan azt sem tudták, mi történik, nem lehet hibáztatni őket."

Könnyed győzelemmel jutott a negyeddöntőbe Roger Federer, pályafutása során már a 13. alkalommal. Ezúttal a tompán teniszező David Goffint intézte el a svájci, még az előző, Dan Evans elleni találkozójánál is gyorsabban befejezte a meccset, mindössze 1 óra és 19 perc alatt. Federer rosszul kezdett, hiszen rögtön az első szett után brékhátrányba került, utána viszont volt egy sorozata, amikor 20 labdamenetből 18 az övé lett. Ráadásul ezen a napon a bréklabdáival is jól sáfárkodott, Goffin csak egyet tudott hárítani a lehetséges 10-ből.


"Néha becsúsznak ilyen eredmények is. Ha az ellenfeleddel ellentétben kifogsz egy jó napot, elég gyorsan zajlanak az események. Szenvedősen indult a mérkőzés, de egy idő után megtaláltam a ritmusom, utána pedig vissza sem néztem" - nyilatkozta a találkozót követően Federer. "David távolról sem játszott olyan jól, mint amire számítottam volna. Az volt a kulcs, hogy ezt ki tudtam használni. Ha egy negyedik fordulós mérkőzést be tudsz fejezni ennyire röviden és egyszerűen, meg kell ragadnod a lehetőséget."

Federer a következő fordulóban Grigor Dimitrovval találkozik, aki három szettben búcsúztatta a Kei Nishikorit kiejtő Alex de Minaurt. A bolgár teniszező pályafutása során először jutott a nyolc közé New Yorkban, és ha valakire ráfért már egy sikeres torna, az épp ő volt. Az Ausztrál és a US Open között masszívan negatív, 7-13-as mérleggel rendelkezett, ATP Tour szintű negyeddöntőben pedig januárban szerepelt utoljára. Ez a torna azonban könnyedén fordulópontnak bizonyulhat, és javuló pályára állíthatja a korábbi top 3-as teniszezőt.


"Igazából nem tudok sok mindent elmondani, egyszerűen csak elégedett vagyok, hogy újra fájdalommentesen, jó érzésekkel teniszezek. Rengeteget készültem és gyakoroltam" - fogalmazott Dimitrov, akinek nincs túl jó mérlege Federerrel szemben, hiszen az addigi hét meccsüket a svájci nyerte. "Máris az a meccs jár a fejemben. Ez az első negyeddöntőm itt a US Openen, szeretném kihozni belőle a legtöbbet. Mindannyian azért végezzük el az edzésmunkát, hogy pályára léphessünk ezeken a meccseken."

Dimitrovhoz hasonlóan a korábbi döntős Madison Keyst búcsúztató Elina Svitolina is először jutott a US Open negyeddöntőjébe. Az ukrán teniszező nagyon magabiztos volt adogatóként - 92%-ban megnyerte a labdameneteket az első szervái mögött - és stabilan teniszezett, csak 13 ki nem kényszerített hibát ütött a találkozón, szemben az amerikai 39 rontásával. Svitolinának a mostani sikerével már mindegyik Grand Slam-tornáról van negyeddöntője, idén Wimbledonban ráadásul egészen a legjobb négyig menetelt.

"Próbáltam az első labdamenettől az utolsóig koncentrálni. Madison erőteljes játékos, ezért nagyon gyorsan kell reagálni ellene. Ráadásul az esti meccsek mindig nagyon intenzívek, rengeteg a szurkoló, ezért a legjobb játékod kell elővenned. Nekem a mai napon ez sikerült, különösen, hogy ez most a negyedik fordulóban történt és negyeddöntős vagyok. Összességében nagyon jól szerváltam. Igyekeztem variálni a ritmust és a játékot. Rengeteg önbizalmat adtak a fontos pontok az elején, emiatt agresszívabb tudtam lenni adogatóként"értékelt Svitolina

Meggyőző teljesítménnyel jutott a nyolc közé Serena Williams, aki a remek formában teniszező Petra Marticot győzte 6:3, 6:4-re. A 23-szoros Grand Slam-bajnok így 16-2-re módosította a negyedik fordulós mérlegét New Yorkban, ráadásul utolsó 11 itteni fellépése alkalmával bejutott a negyeddöntőbe. Az amerikai klasszis közel 80%-ban nyerte a pontokat az első adogatásai mögött, de alapvonalról is magas színvonalon teniszezett: 38 nyerője mellé csak 19 ki nem kényszerített hibát ütött.


"Minden mérkőzésen úgy lépek pályára, hogy az ellenfeleim a legjobb teniszükkel készülnek. Éppen ezért nekem is erre kell törekednem, teljesen mindegy, hogy a második kiemeltről, a világelsőről vagy a világranglista-80. játékosról van szó. Oda kell tennem magam, ellenkező esetben mehetek haza" mondta Williams, akinek kisebb sérülése is volt a meccsen. "Bokasérülésnél általában rögtön lehet érezni, ha rossz. Nekem januárban volt egy komolyabb. Végre egészséges vagyok, úgy voltam vele, ez most nem történhet meg. Meglátjuk holnap, egyelőre jól vagyok."

Hozzászólások