Salakblog - Djokovic 250. hete világelső, de megdöntheti vajon Federer rekordját?
Djokovic 250. hete világelső, de megdöntheti vajon Federer rekordját?
Fotó: Europress/AFP

Djokovic 250. hete világelső, de megdöntheti vajon Federer rekordját?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/07 16:53
Novak Djokovic mérföldkőhöz érkezett, ugyanis összességében már a 250. hetét tölti a világranglista élén. De mit ér ez a szám tulajdonképpen, és mire számíthatunk a jövőben? 

A szerb először 2011. július 4-én vette át a vezetést az ATP-rangsorban. Az elmúlt nyolc évben többször váltották a nagyok egymást az első helyen, Djokovic tavaly novemberben negyedik alkalommal állt az élre, és azóta tartja is a pozícióját, meglehetősen kényelmes előnnyel.

A helyzet az, hogy a számítógépes világranglista 1973-as bevezetése óta mindössze négy olyan játékos van, akik hosszabb ideig voltak világelsők, mint a szerb. Közülük ketten egyértelműen belátható közelségben vannak a számára, a harmadik is befogható, sőt, a negyedik sincs már tőle olyan nagyon messze.

Jimmy Connors, 268 hét

Az amerikai abban az első, hogy ő nyerte a legtöbb ATP-tornát, szám szerint 109-et. Ez a rekord sokáig megdönthetetlennek tűnt. Ám köszönhetően annak, hogy Roger Federer még 37 évesen is hihetetlenül magas színvonalon teniszezik, ma már nem lepődnénk meg, ha a svájci beérné, vagy esetleg meg is előzné őt.

Djokovic jelenleg három Grand Slam-tornán is címvédő, és úgy lehet esélye a negyedik megnyerésére néhány héten belül, hogy a másik három közben biztosan az övé marad. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az elkövetkezendő hetekben pontokat nemigen veszíthet, max csak nyerhet. 

Nem látni senkit, aki szeptember 16-a előtt (ekkor érhetné utol Connorst) letaszíthatná Djokovicot az első helyről. Ehhez egyébként az kellene, hogy a szerb Wimbledonban és a US Openen is korán kizúgjon, a közvetlenül mögötte állók közül pedig egy valaki hengereljen az előttünk álló bő négy hónapban. Meglehetősen valószínű tehát, hogy Nole kora ősszel megelőzi az amerikait ebben az illusztris rangsorban.

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

Ivan Lendl, 270 hét

A megnézzük a számokat, a dolog egyértelmű: ha Djokovic leszedi Connorst, akkor meglesz neki Lendl is. 

A cseh nyolc GS-t nyert a '80-as években, egyedül Wimbledonban nem sikerült győznie. Büszkélkedhet egy 157 hetes sorozattal is a ranglista élén, ami 35-tel több, mint a szerb leghosszabb egybefüggő szériája (122 hét).

Ha tehát nem jön közbe valami eget verő szenzáció, akkor szeptember végén Djokovic már dobogós lesz a világelsők örökranglistáján. 

Pete Sampras, 286 hét

Az amerikainak már van egy lélegzetvételnyi előnye Connorshoz és Lendlhöz képest, ám azért az ő rekordja is veszélyben van.

Djokovicnak ugyan rengeteg megvédendő pontja van 2020 januárjáig, ám komoly sansza csak akkor lehet valakinek vele szemben, ha ő az elmúlt hetekhez hasonlóan továbbra is gyengélkedni fog, egy valaki pedig szinte letarol mindent az év második felében. 

Erre leginkább Federernek lehet esélye, aki kis különbséggel ugyan, de jelenleg vezet az ATP-Race-ben, ráadásul úgy vág neki a salakszezonnak, hogy 0, azaz nulla megvédendő pontja van. Igaz, tegyük gyorsan hozzá, Djokovicnak sem túlságosan sok.

2020 január vége kellőképpen messze van még ahhoz, hogy megtippeljük az akkori világelsőt, de arra azért kicsi az esély, hogy Djokovic ne kerüljön legalább lőtávolon belülre Samprashoz képest. 

federer.jpg Fotó: Europress/AFP

Roger Federer, 310 hét

Ha a svájci rekordjához viszonyítjuk Djokovicot, akkor pontokat számolgatnunk már egyáltalán nem kell, hisz Rogernek bő egy év fórja van a szerbhez képest.

Ha azonban a jövő év eleji lehetséges világelsőkben gondolkodunk - és mondjuk kivesszük a képből Djokovicot - nincs könnyű dolgunk, ha tippelni szeretnénk. Federer persze zseniális, de mégiscsak betölti már a 38-at, és nem is indul már annyi versenyen, mint korábban.

Rafael Nadal jelenleg az egészségével és az önbizalmával is küzd, ráadásul, ha utóbbit salakon nem szerzi vissza, akkor a szezon hátralévő részében is komoly gondjai lehetnek. Papíron ott lehetne még Alexander Zverev is, de ő több ok miatt is eléggé formán kívül versenyez mostanában. 

Djokovic, ha egészsége engedi, és meglesz a kellő motivációja is, jó néhány évig ott lehet még a csúcson, vagy annak közvetlen közelében. Nehéz tehát elképzelni, hogy az a 60 hét, ami ahhoz kellene, hogy beérje Federert, ne jöjjön neki össze az elkövetkezendő három-négy évben valamikor.

Föltéve persze, hogy a svájci időközben esetleg nem gyarapítja világelsőként eltöltött hetei számát.

részben via

Hozzászólások