Salakblog - "Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz világelsőnek lenni"
"Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz világelsőnek lenni"
Fotó: Europress/AFP

"Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz világelsőnek lenni"

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/06/03 17:43
Dinara Safina hátsérülése miatt viszonylag korán kényszerült befejezni pályafutását, melyből hiányzott az egyéni Grand Slam-győzelem. Az orosz teniszezőt aktív évei alatt rengeteg kritika érte, amiért hónapokig Grand Slam-trófea nélkül vezette a világranglistát. Karrierjére visszatekintve, Safina úgy érzi, hiába került a rangsor tetejére, a nagy nyomás miatt sosem tudta élvezni sikereit.

Egy 2003-as sajtótájékoztatón az akkor 16 éves, világranglista 63. Dinara Safina azt követően nyilatkozott, hogy legyőzte a korábbi orosz kedvencet, Anna Kournikovát. Safinát sorra kérdezték Kournikováról, edző édesanyjáról, Grand Slam-győztes bátyjáról, Marat Safinról, majd saját céljairól is. Utóbbira egy tizenéves lány szájából némileg meglepő válasz érkezett: „ A sportélet túl rövid. Csak élvezni akarom, és szeretném elkerülni a sérüléseket.”

Safina pályafutásából hiányzik az egyéni Grand Slam-győzelem, ennek ellenére 12 tornagyőzelmével, olimpiai ezüstérmével, világelsőségével és három GS-fináléjával évekig a női mezőny meghatározó alakja, és az egyik legjobb salakjátékos volt. Hivatalosan 2014-ben jelentette be visszavonulását, de utolsó mérkőzését 2011 tavaszán játszotta. Folyamatos hátfájdalmai miatt mindössze 25 évesen kénytelen volt elbúcsúzni a tenisztől, be kellett látnia, hogy teste nem engedi visszatérni a pályára. Egy friss interjúban arról kérdezték Safinát, elindulna-e újra versenyeken, ha a háta megengedné.

 „Ha a pályafutásom legelejétől kezdhetném, akkor talán, de nem érzem úgy, hogy vissza szeretnék térni a Tourra. Azt hiszem, ennek mélyebb gyökerei vannak, egy kicsit kiábrándultam a teniszből. Korábban arról álmodoztam, hogy ha egyszer igazán híressé válok, ha világelső leszek, megváltozik az életem. De amint mindezt elértem, rájöttem, hogy nem erre vágytam, és akkor minden álmom szertefoszlott.” - érkezett  a válasz.

Safina-tenisz.jpg Fotó: Europress/AFP

Safina hat évvel idősebb testvérével, Marat Safinnal együtt Valenciában nőtt fel, és alapozta meg profi teniszkarrierjét. Míg Safina a juniorok között játszott, bátyja már Grand Slam-bajnoknak mondhatta magát, és a világelsőségig is eljutott. Safin a férfi mezőny egyik legkarizmatikusabb figurája volt, forrófejűsége miatt azonban hagyott magában eredményeket. A közönség imádta, ütőtörései, szeszélyes viselkedése a pályán, na meg persze látványos tenisze, élvezetessé tették mérkőzéseit. Safina teljesen másként viselkedett. Bátyjánál fegyelmezettebben készült, eredményeit nagyban szorgalmának köszönhette, a mérkőzések alatt teljesen más testbeszédet mutatott. Míg Safin egy-egy hangos ütőtöréssel vezette le a feszültséget, addig húga sokkal inkább magába fojtotta frusztrációját, nem egyszer fordult elő, hogy egy nagy téttel bíró találkozón mentálisan teljesen összeomlott. Safina egész pályafutása során túl komolyan vette a dolgokat, közben elveszett számára a tenisz élvezete. „Nem tudtam kezelni az érzéseimet, ez nehéz volt számomra.”-emlékezett vissza.

Pedig az áttörés viszonylag gyorsan megjött, pályafutása legnagyobb sikereit két éven belül, 2008 és 2009 között, 22-23 évesen érte el. 2008-ban Berlinben az akkori világelső Justine Henint és Serena Williamst legyőzve szerezte meg addigi legnagyobb tornagyőzelmét, majd a Roland Garroson első egyéni GS-fináléját is lejátszotta, a pekingi olimpián pedig ezüstérmet szerzett. Egy éven belül eljutott a világelsőségig, és még két alkalommal játszhatott azért, hogy Grand Slam-trófeát emeljen a magasba. De a legfontosabb mérkőzéseken rendre legyőzte őt a nagy nyomás, könnyek és kudarcos finálék következtek.

„Mindig az volt az álmom, hogy híres legyek és megszerezzem a világelsőséget, de aztán túl nagy nyomást éreztem magamon. Nem számítottam rá, hogy ez ekkora teher lesz. Azt hittem, élvezni fogom. Híressé válsz, megszerzed a világelsőséget, mindenki boldog. De pont az ellenkezője! Mindenki téged akar legyőzni.”

DinaraSafina.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2009-es Ausztrál Open döntőjében 59 perc alatt 6:0, 6:3-as megsemmisítő vereséget szenvedett Serena Williamstől, ugyanebben az évben a Roland Garros fináléjában, Svetlana Kuznetsova ellen sima két szettben maradt alul, úgy, hogy kettős hibát ütött meccslabdánál. Ennél is rosszabbul festett a kép Wimbledonban, amikor világelsőként 6:0, 6:1-re kapott ki Venus Williamstől az elődöntőben. Világelső még sosem kapott ki ilyen simán, Safinának folyamatosan magyarázkodnia kellett, hogyan vezetheti a ranglistát Grand Slam-győzelem nélkül. Maga Serena Williams is többször hangoztatta véleményét a ranglistarendszer hibáit hangsúlyozva.

„Természetesen zavaró, ha ugyanazt a kérdést kapod minden egyes interjú során: ’Mikor nyered meg az első Grand Slam-tornádat?’ Mire én: ’Tényleg azt hiszitek, hogy nem akarok Grand Slamet nyerni?’ Aztán nekiálltam szenvedni ettől, mert ez igazán frusztrált, és fájt is, mert valóban nyerni akartam.”

Hátsérülése miatt Safinának nem adódott meg a lehetőség, hogy Simona Halephez és Caroline Wozniackihoz hasonlóan, pályafutása végéhez közeledve érjen fel a csúcsra. 25 éves koráig tudott teniszezni, folyamatos fájdalmai miatt kénytelen volt idő előtt lezárni pályafutását. „Olyan érzésem volt, mintha folyamatosan kést szúrnának a hátamba”- emlékezett vissza állapotára a tatár etnikumú játékos. Miközben a visszatérés reményében folytatta a rehabilitációt, már maga a gondolat, hogy újra versenybe áll, kisebbfajta traumát okozott számára. Rá kellett döbbennie, hogy a visszatérés nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is megterhelte volna egészségét. 

„Nagyon mélyen voltam, egyszerűen képtelen voltam visszamenni, és újra azt a fájdalmat érezni. Elegem volt a fájdalomból, és azt hiszem, az is jól esett, hogy végre meg tudtam szabadulni a hatalmas nyomástól, ami körülvett.”
Ha az egész életed a teniszről, a szállodákról, a folyamatos utazásról szól, majd ez hirtelen megszakad, az nagy hatással van rád. A visszavonulás után minden megváltozott, amire még nem álltam készen, de elfogadtam, hogy ez az én utam.

Safina-RolandGarros.jpg Fotó: Europress/AFP

Safina edzőként képzeli el jövőjét. A járvány miatt Moszkvában ragadt, de alig várja, hogy visszatérjen Valenciába, és újra foglalkozhasson tanítványaival. Ugyan ő maga nem tudta élvezni a világelsőséget, és szervezete sem engedte, hogy pályafutása hosszú legyen, tapasztalatait szeretné kamatoztatni, és biztos benne, hogy edzőként sokat tud segíteni.

„Rengeteg tapasztalatot szereztem, miközben nehézségeken mentem keresztül. Nem szeretném, hogy a játékosok, akiket én készítek fel, ugyanezt érezzék. Szeretném, hogy megértsék, a tenisz szép életet biztosít, a tenisz gyönyörű sportág. Annyi élményt ad, még a kemény munkának is élvezetnek kellene lennie. A tenisz nem szenvedés, csak egy rövid periódus az életből, ami szórakoztató. Nem akarok visszamenni odáig, hogy mit tehettem volna másképp, mert tudom, hogy ugyanolyan lennék: túl komolyan venném a játékot, és sírnék. Szeretném megtanítani a játékosoknak, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, amiket én.”

via The Guardian

Hozzászólások