Salakblog - Dimitrov legyűrte Kyrgiost, Nadal megszenvedett a negyeddöntőért
Dimitrov legyűrte Kyrgiost, Nadal megszenvedett a negyeddöntőért
Fotó: Europress/AFP

Dimitrov legyűrte Kyrgiost, Nadal megszenvedett a negyeddöntőért

Németh DánielNémeth Dániel
2018/01/21 15:30

Az Ausztrál Open vasárnapi játéknapján Grigor Dimitrov és Rafa Nadal is nehéz mérkőzésen jutott a legjobb nyolc közé, így mindketten nagy lépést tettek a tavalyi elődöntő visszavágója felé. A nőknél tovább menetelt Caroline Wozniacki és Elina Svitolina is. Összefoglalónk. 

Az eredmény alapján akár simának is tűnhet Rafa Nadal Diego Schwartzman elleni győzelme, pedig a világelső alaposan megizzadt a majdnem négy óráig tartó mérkőzésen. A spanyol győzelmével egyébként eldőlt, hogy mindentől függetlenül ő marad a világelső az Ausztrál Opent követően. Schwartzman minden szettben méltó ellenfele volt Nadalnak, árulkodó statisztika, hogy 18 bréklehetősége volt, épp mint a világelsőnek.

Nagy különbség azonban, hogy amíg Nadal hétszer is elvette a 167 centis argentin szerváját, addig Schwartzman csak háromszor tudott brékelni. 

Az első szettben mindkét játékos sokáig tartotta a szerváját, végül Nadal tudott brékelni egy maratoni játékot követően. A spanyol a második szettben háromszor is brékelőnybe került, de Schwartzman mindegyik esetben visszajött, tie-breakre mentette a játszmát, amit végül meg is nyert. Ez volt az első szett, amit elveszített Nadal a 2018-as Ausztrál Openen.

Ez azonban cseppet sem törte meg a világelső lendületét, a harmadik szettben 2:1-nél brékelt, majd onnantól kezdve csak három fogadópontot engedett ellenfelének. A negyedik szett ismét szorosabb játékot hozott - hét bréklabdát is hárítania kellett Nadalnak - a brék azonban ismét csak a spanyolnak jött össze. A találkozót követően elmondta, komoly teszt elé állította őt Schwartzman.

"Remek teszt volt, de azért jobban szeretem ha két óra alatt nyerek, mintha négy alatt. De ezek a mérkőzések segítenek abban, hogy jobban bízz önmagadban és a testedben" -  mondta a győzelmét követően Nadal. Erre szüksége is lesz, mert Marin Cilic ellen lép pályára a negyeddöntőben, aki szoros mérkőzésen verte a 10. helyen kiemelt Pablo Carreno Bustát. A találkozó négy szettje közül három is rövidítéssel ért véget. Az elsőt még elveszítette Cilic - ezzel szetthátrányba került - a harmadik és negyedik játszmában azonban összesen három labdamenetet veszített el a két rövidítésben.

Cilic pályafutása során egyszer tudott nyerni Nadal ellen, 2009-ben, az első egymás elleni mérkőzésüket követően hagyta el győztesként a pályát. Az azóta lejátszott öt találkozón azonban szettet is csak egyszer tudott nyerni a spanyol ellen, pedig többnyire kemény pályán találkoztak egymással. Legutóbb Sanghajban futottak össze, akkor az elődöntőben két szoros szettben győzött Nadal (7:5, 7:6).

A másik negyeddöntőt ezen az ágon Grigor Dimitrov játssza majd az Andreas Seppit négy szettben legyőző Kyle Edmund ellen. Dimitrov és Nick Kyrgios a nap (és talán a 2018-as Ausztrál Open) legjobb mérkőzését játszották. A találkozó elképesztő mentális csatát hozott, minimális volt a különbség a két játékos között (összességében Dimitrov egyetlen ponttal nyert többet), helyenként szó szerint egy-egy labdamenet döntött a játszma sorsáról. Kyrgios már a Tsonga elleni mérkőzésen is belefutott egy hasonló találkozóba, akkor három szettet is tie-breakben nyert meg.

Ezúttal mindet elveszítette, mind a hármat. Ettől függetlenül ki kell emelni, hogy Kyrgios egyetlen pillanatra sem adta fel a mérkőzést, a második és a negyedik szettben is brékhátrányból tudott felállni, és harcolta ki a rövidítést. A tie-breakekben azonban több kisebb-nagyobb hibát is elkövetett, amit a kiélezett szituációkban szinte tökéletesen teniszező Dimitrov remekül kihasznált. (Voltak azért a bolgárnak is megingásai, kétszer sem tudta adogatóként lezárni a szettet, a tie-breakekben viszont remekelt.)

Az első játszmában Dimitrov szinte érinthetetlen volt adogatóként, egyetlen bréklabdát sem kellett hárítania. Fogadóként ő sem tudott igazán hatékony lenni, ha pedig bréklabdája volt, általában Kyrgios egy nagy szervával mentette magát. A második szettben 3:3 után brékelőnybe került a bolgár, és voltak arra utaló jelek, hogy Kyrgios fejben kezd szétesni, vitatkozott például a vonalbíróval és a székbíróval is. Az ausztrál azonban visszajött a brékhátrányból, hogy aztán ennek ellenére is 0:2-es hátrányba kerüljön a szetteket tekintve.

A harmadik szett egyértelmű Kyrgios-fölényt hozott, Dimitrov helyenként fáradtnak is tűnt, legalábbis a lábmunkája elmaradt az első két szettben látottakhoz képest. Korán brékelőnybe került az ausztrál, majd kiváló adogatásaira támaszkodva szépíteni tudott. A negyedik szettben benne volt a folytatás lehetősége, pedig Kyrgiosnak a szakadék széléről kellett visszatáncolnia. 4:3-as állásnál, egy elrontott ziccer lecsapás után Dimitrov a meccsért adogathatott, de egy pocsék adogatójátékkal elbukta a szerváját.

Kyrgios azonban nem tudott élni a lehetőséggel, a tie-breakben akadtak csúnya rontásai, amik a mérkőzésbe kerültek. "Mindig trükkösek a Kyrgios elleni meccsek. Két héttel ezelőtt is játszottunk, akkor kikaptam tőle. Hihetetlenül szervált és játszott. Keményen küzdött, ez volt az a találkozó, ahol minden lehetőséget meg kellett ragadni. Még amikor a meccsért szerváltam sem éreztem, hogy vége lenne. Örülök, hogy sikerült túljutnom ezen a meccsen. - nyilatkozta Dimitrov a találkozót követően.

Eredmények:
Dimitrov (bolgár, 3.)-Kyrgios (ausztrál, 17.) 7:6 (7-3), 7:6 (7-4), 4:6, 7:6 (7-4)

Nadal (spanyol, 1.)-Schwartzman (argentin, 24.) 6:3, 6:7 (4-7), 6:3, 6:3

Cilic (horvát, 6.) - Carreno-Busta (spanyol, 10.) 6:7 (2-7), 6:3, 7:6 (7-0), 7:6 (7-3)

Edmund (brit)-Seppi (olasz) 6:7 (4-7), 7:5, 6:2, 6:3

Caroline Wozniacki magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé, miután két szettben, 6:3, 6:0 arányban felülmúlta Magdalena Rybarikovát. A mérkőzésen 25 nyerőt ütött, emellett viszont csak 6 ki nem kényszerített hibája volt. A dánok korábbi világelsője azzal a Carla Suárez Navarróval találkozik a negyeddöntőben, aki zsinórban harmadik döntő szettes mérkőzésén van túl. A spanyol teniszező Babos Tímea, Kaia Kanepi és Anett Kontaveit ellen is három játszmában nyert, utóbbit döntő szett 8-6-ra tudta felülmúlni.

"Rybarikova nagyon trükkös ellenfél. Folyamatosan variál a sebességgel, és - különösen a mérkőzés elején - nem számítottam néhány olyan tenyeresére, amit jónak gondolt ütéseim után húzott meg. Utána egy picit megnyugodtam, próbáltam visszaütni néhány fogadást - mert elég nagyokat szervált - és vártam a lehetőséget, hogy támadhassak. Sokszor játszottam már Suárez Navarróval. Voltak már maratoni mérkőzéseink is. Elképesztő játékos, és remek ember. Jól fogunk szórakozni a pályán."

Két évvel ezelőtt Denisa Allertova két szoros szettben verte Elina Svitolinát a mostanit megelőző egyetlen egymás elleni meccsükön, ezért akár tarthatott is volna ellenfelétől a 4. helyen kiemelt ukrán. Sok izgulnivalója végül nem akadt, az első játszma nagyjából 2-2-ig hozott kiegyenlített játékot. Onnantól kezdve Svitolina rálépett a gázra, kétszer is elvette Allertova szerváját, majd a második szettben egy 6:0-t is kiosztott ellenfelének.

Ezzel Svitolina magabiztosan jutott a negyeddöntőbe, ahol majd a Petra Marticot két szoros játszmában búcsúztató Elise Mertens lesz az ellenfele. "Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel. Nem ez az első verseny, amire esélyesként utaztam el. Ez jelent némi extra nyomást, ugyanakkor extra önbizalmat is ad" - nyilatkozta Svitolina, aki meglehetősen sima úton jutott el a legjobb nyolc közé, az előző két mérkőzésén összesen nem töltött két órát a pályán.

Eredmények:
Mertens )belga)-Martic (horvát) 7:6 (7-5), 7:5

Suarez-Navarro (spanyol)--Kontaveit (észt, 32.) 4:6, 6:4, 8:6

Wozniacki (dán, 2.)-Rybarikova (szlovák, 19.) 6:3, 6:0

Svitolina (ukrán, 4.)-Allertova (cseh) 6:3, 6:0

Hozzászólások