Salakblog - Dimitrov: A végén látszott, hogy Federer nem 100%-os, öt szettben pedig bármi megtörténhet
Dimitrov: A végén látszott, hogy Federer nem 100%-os, öt szettben pedig bármi megtörténhet
Fotó: Europress/AFP

Dimitrov: A végén látszott, hogy Federer nem 100%-os, öt szettben pedig bármi megtörténhet

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/04 13:13
Elina Svitolina újabb magabiztos győzelemmel biztosította helyét a US Open elődöntősei között, Serena Williams bántóan egyoldalú találkozón jutott tovább, Daniil Medvedevet pedig a sérülés sem gátolta meg Stan Wawrinka legyőzésében. A nap csattanója azonban épp a végére maradt, Grigor Dimitrov ugyanis öt játszmában búcsúztatta a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federert. 

Érdekes természete van a sportnak, az egyszer biztos. Grigor Dimitrov abban a tudatban utazott New Yorkba, hogy túl volt pályafutása egyik, de talán a legrosszabb időszakán. Utolsó nyolc mérkőzéséből hetet elveszített, miközben már előtte sem játszott jól: Brisbane-ben negyeddöntős volt, az Ausztrál Openen a negyedik fordulóig jutott, de ezzel nagyjából el is lőttük a legjobb eredményeit. Ilyen előzmények után aligha számított arra, hogy negyeddöntőig jut a US Openen, ahol aztán Roger Federert is legyőzi. Vannak még csodák.

"Elég kemény volt az előző hat-hét hónap"vallotta be a korábbi világranglista-3. "Ebben az időszakban a barátaim és a családom tartották bennem a lelket. Hittem a befektetett munkában, a vállam rehabilitációjában, a feladatokban, az edzésekben, változtattam egy kicsit az ütőfogáson is. Rövid idő alatt rengeteg apróbb változtatást kellett végrehajtanom. A következő pillanatban, amikor már szinte vége az évnek, pedig arra eszmélsz, hogy elértél egy ilyen eredményt. Szóval ez most egy elég különleges pillanat."


Dimitrov jelenleg a 78. helyen áll a világranglistán (jövő héttől ismét top 30-as lesz), hasonlóan alacsonyan rangsorolt játékos legutóbb 11 évvel ezelőtt játszott Grand Slam-elődöntőt, akkor a 94. Rainer Schüttler jutott négy közé Wimbledonban. Federer nem igazán találta meg a legjobb teniszét, amiben hátsérülése is szerepet játszott. Noha a svájci több nyerőt ütött (40-35), ki nem kényszerített hibákból is túlszárnyalta ellenfelét (60-41), 14 bréklabdájából pedig csak négyet tudott kihasználni.

"A második szett után úgy éreztem, hogy jobb ütéseket kapok. Az volt a célom, hogy a pályán maradjunk, ameddig csak lehetséges. Az biztos, hogy a vége felé már nem volt 100%-os állapotban. Egy ötszettes mérkőzésen pedig bármi megtörténhet" - mondta Dimitrov. "Úgy éreztem, kemény volt az alapvonalról, jól variálta a játékot, ezért nehezen találtam a ritmusom. Kimozdított a komfortzónámból. Általában az alapvonalról is tudom irányítani a mérkőzéseket, de ma este más volt a helyzet. Remek munkát végzett" - ismerte el Federer.


Folytatta remeklését Daniil Medvedev, aki azok után, hogy a US Open Series legeredményesebb játékosának bizonyult, az év utolsó Grand Slam-tornáján is bejutott a négy közé. A kinezioszalagokkal össze-vissza tapaszolt orosz Stan Wawrinkát búcsúztatta, melynek értékét növeli, hogy az első szett közepén ápolni kellett combsérülés miatt. Nehéz lenne megmondani, milyen fizikai állapotban van, de ha a teste bírni fogja a gyűrődést, jó esélye lesz, hogy bejusson pályafutása első Grand Slam-döntőjébe.

"Komoly fájdalmaim voltak a combizmomban, abban sem voltam biztos, tudom-e egyáltalán folytatni a játékot. Láttam, hogy ez megzavarta Stant, én is tudom, milyen sérült ellenféllel játszatni. Azért nehéz, mert ilyenkor csak visszateszed a labdákat, a másik pedig hirtelen elkezd mindent befutni. Emiatt furcsa érzéseim vannak a mérkőzés kapcsán, azonban az első elődöntőmnek nagyon örülök" magyarázta Medvedev, aki hozzátette, a meccs előtt jól érezte magát fizikálisan, csak a játék közben jöttek a problémák, de a fájdalomcsillapító segített.


Három hónappal ezelőtt Elina Svitolina mérlege 0-4 volt a Grand Slam-tornák negyeddöntőiben. Ez a rossz széria Wimbledonban ért véget, és úgy tűnik, ezzel átszakadhatott a gát az ukrán teniszezőben, ugyanis a US Openen is négy közé jutott. Ukrán színekben korábban egyetlen játékos sem jutott elődöntőbe Flushing Meadowsban, Svitolina ráadásul mindezt szettveszteség nélkül tette meg. Szép és nemes feladat áll előtte, ugyanis a rendkívül meggyőzően teniszező Serena Williamsszel meccsel a döntőért.

"Végig az volt a jellemző a karrieremre, hogy lépésről lépésre haladtam. Mindig elég kiegyensúlyozott voltam, azonban elveszítettem pár kemény mérkőzést a negyedik fordulóban és a negyeddöntőben, mielőtt elkezdtem megnyerni azokat. Kemény és fájdalmas vereségek voltak időnként, de ez is vitt előre, ez adott önbizalmat és talán át is segített pár meccsen. Néhányan gyorsan betörnek, majd el is tűnnek mondjuk a sérülések miatt. Én talán nem nyertem annyi meccset Grand Slamen, ami valamilyen szinten probléma volt, ám többé nem az."

"Erősebb vagyok összességében. Jobban kezelem a nyomást mentálisan. Időnként természetesen előfordul, hogy rossz napot fogsz ki, de ilyenkor is keresed a megoldást, hogy hogyan tudnád megoldani ezeket a helyzeteket. Úgy vélem, Szingapúrban is nagyon jól kezeltem a nyomást. Ha egészséges vagyok és készen állok a játékra, nagyon stabilan tudok teniszezni az alapvonalról. Szingapúr adta meg az önbizalmat, hogy képes vagyok a topjátékosok ellen is kiegyensúlyozottan játszani"értékelt Svitolina.


Az Arthur Ashe esti programjának első mérkőzésén Serena Williams egy könnyed edzőmérkőzést játszott a kínai Wang Qianggal. A 23-szoros Grand Slam-bajnok 6:1, 6:0-val parancsolta le a pályáról az előző fordulóban Ashley Bartyt búcsúztató kínai teniszezőt. A találkozó mindössze 44 percig tartott, ami így holtversenyben az év legrövidebb összecsapása - korábban Simona Halep szintén 44 perc alatt verte Victoria Kuzmovát Madridban. Williams tökéletesen teniszezett, adogatóként szó szerint érinthetetlen volt.

"Jó érzés"kezdte a sajtótájékoztatót Williams. "Ilyenkor gondoljuk azt, hogy ezért dolgozunk edzéseken. Ezekben a pillanatokban köszön vissza a kemény munka. Nincs bajom azzal, hogy sorozatban kell játszani a mérkőzést, ahogyan azzal sem, ha csak 44 percig tart a meccs. Azt hiszem, a karrierem mostani szakaszára már túl vagyok néhány extra hosszúságú és szuper rövid mérkőzésen is. Igazából mindenre készen állok. Leginkább a sebességre figyeltem, és hogy jól üssem a labdát. Nem szerettem volna megadni a lehetőséget Wangnak."

Hozzászólások