Salakblog - Del Potro sajnálja a rossz kezdést, Sascha Zverev pont ilyen meccsre számított
Del Potro sajnálja a rossz kezdést, Sascha Zverev pont ilyen meccsre számított
Fotó: Europress/AFP

Del Potro sajnálja a rossz kezdést, Sascha Zverev pont ilyen meccsre számított

Takács MártonTakács Márton
2019/05/28 19:18
Juan Martín del Potro négy, Alexander Zverev ötjátszmás csatában, Naomi Osaka 0:6-ról fordítva nyert a Roland Garros első fordulójában, kedden, Viktoria Azarenka a két évvel ezelőtti párizsi bajnokot búcsúztatta. A harmadik játéknap nyilatkozataiból válogattunk.

A tavaly az elődöntőig jutó Juan Martín del Potro volt a Suzanne-Lenglen pálya első keddi győztese, a tavalyi térdkalács-törése visszatérő argentin idei mindössze negyedik tornáján szetthátrányba került a chilei Nicolás Jarry ellen, el is bukta, de a második játszmát már ő vívhatta brékelőnyben és be is húzta azt 6:2-re. A harmadikban nagyon gyorsan nagy előnyre tett szert Del Potro, és már egyáltalán nem olyan volt a játék képe, mint az elején. Ő volt a kezdeményezőbb, és egyértelműen ő irányított, kezében volt a meccs és nem is engedte ki, végül 3:6, 6:2, 6:1, 6:4-re győzött. A nyolcadik kiemelt következő ellenfele a japán Yoshihito Nishioka lesz.

"Nem volt valami sok energiám" - kezdte a meccs utáni nyilatkozatát Juan Martín del Potro. "Még sosem játszottam Jarry ellen, és az időjárási körülmények sem voltak valami kedvezőek. Nem valami dicsőség, így kezdeni egy mérkőzést. Ez ez olyan dolog, amin javítanom kell a jövőben. A meccs további részében már jobban éreztem magam. Elkezdtem diktálni a játékot. Jarryben nagy lehetőséget látok, széleskörű tenisztudással rendelkezik. Remek játékos, aki jó úton jár, bárki ellen képes lehet győzni, mert nagyon agresszív. Nagyszerűen adogat, kitűnően üt, salakon és más borításon is jó játékra képes."

A 2018 októbere óta mindössze nyolc találkozót vívó Del Potro a sérülése utáni időszakáról is mesélt.

"Már jobban érzem magam, és rendszeresen tudok edzeni. Ezelőtt már három versenyen játszottam, a Garros után értékeljük a helyzetet, és meglátjuk, mi lesz a következő tornám, amennyiben egészséges maradok. Most egy átmeneti időszakban vagyok, a cél a térdem teljes rehabilitációja és a tökéletes egészségi állapot elérése, ismét a teniszre és az eredményekre összpontosítva."


Alexander Zverev sokkal több időt töltött a pályán az első fordulóban, mint amennyit szeretett volna, több mint négy órás mérkőzésre kényszerült John Millman ellen. Zverev nehezen nyerte meg rövidítésben a nyitó szettet, 68 percnyi játék után. Lassan ment a játék, de azért a német 6:3-ra a második játszmát is zsebre tette. Már ehhez közel két órára volt szüksége. Zverev sok kettős hibát ütött az egész partin, Millman 5:2-re meglépett a harmadik felvonásban, és egy pazar tenyeres kereszttel le is tudta zárni a szettet. Majd ezt követően 4:3-nál két játékra került a német a második fordulótól, de a saját adogatójátékában pocsékul teljesített, nem tudta lezárni a meccset, sőt, jöhetett egy újabb tie-break, ahol dupla brékelőnybe került az ausztrál, 5-1-re is vezetett, és végül övé is lett a játszma. 3 óra 24 perc és Zverev ütőtörését követően jöhetett a döntő szett. 


2-0-s előnyről hagyta volna veszni a meccset Sascha? 3:3 után eltűnt a bizonytalankodás a játékából, egy pazar gémet - és összességében játszmát - produkált, 4:3-nál brékelt, és a meccsért szerválhatott, sikerrel. Sok energiájába került a nyitó körös győzelem.

"Őszintén szólva úgy alakult, ahogy vártam, egy nagyon hosszú és kemény meccsre számítottam. John egy olyan teniszező, aki hihetetlen teljesítményre képes a Grand Slameken. Nagyon jó fizikai állapotban van, így tudtam, hogy nehéz lesz ellene, örülök, hogy sikerült nyernem. Nem túl könnyű hetek, hónapok vannak mögöttem, személyes okokból is. Ezért emlékeztetnem kellett magamat, hogy én vagyok a világ egyik legjobb teniszezője, és arra is, hogy minden jól alakul, és hogy lehetőséget kaptam a második fordulóban szerepelni, és hogy inkább csak néhány pozitív dolgot mutatok kifelé." - nyilatkozta a meccs után ZverevA svéd Mikael Ymer lesz a német következő ellenfele. 

A 2017-es Roland Garros női bajnoka immár két éve nem tud mérkőzést nyerni Párizsban. Jelena Ostapenko tavalyhoz hasonlóan idén is az első körben búcsúzott, ezúttal a kétszeres Grand Slam-győztes, a Párizsban 2015 óta meccset nem nyerő Victoria Azarenka állta útját az első körben. A korábbi világelső 6:4, 7:6(5) arányban nyert.

"Ostapenko az egyik olyan játékos, akivel kapcsolatban nem tudhatod előre, mire számíts, nem nagyon ad ritmust a játéka. Ez az első fordulóban pláne veszélyes tud lenni, mert fontos, hogy megtaláld a játék menetét egy első körös meccsen. Egy olyan teniszező ellen, mint amilyen ő, meg kell találnod a módját, hogy legyőzd, és úgy tűnik, ezúttal sikerült. Úgy éreztem, hogy a lendület folyamatosan változott, különösen az első játszmában a brékeknél. Mind a ketten jó adogatásfogadók vagyunk, viszont az elején nem nagyon találtam a szerváimat. De a második szett végén már úgy éreztem, nagyon erősen játszottam. Azt hiszem, minden győzelem az elején egy kicsit növeli a bizalmat. Ideges voltam a mérkőzés előtt, régóta nem nyertem már itt meccset, azt hiszem, ez látszódott is a játékomon. De nagyon örülök, hogy sikerrel vettem ezt az akadályt, és játszhatok a következő körben is." mondta a sikere után Azarenka.


A folytatásban nem lesz könnyű dolga, ugyanis a világelső Naomi Osaka vár rá. A legutóbbi két Grand Slam-torna győztese pocsékul kezdte az Anna Karolina Schmiedlova elleni meccsét, pillanatokon belül, kevesebb mint félóra alatt kiosztott neki egy 6:0-t a szlovák. Rengeteget rontott a japán, 13 ki nem kényszerített hibát vétett, mindössze kilenc pontot nyert ellenfele 24-ével szemben. Aztán jött egy óriási fordulat, kilenc perc alatt tolt egy 3:0-t Osaka, feltámadását egy esőszünet szakította meg, de rövidítésben így is behúzta a játszmát, miközben ellenfele két pontra is volt az óriási meglepetéstől. Osaka olyannyira belejött a játékba, hogy a harmadik szettben már esélyt sem hagyott Schmiedlovának, és 6:1-gyel behúzta a meccset. A 38 ki nem kényszerített hiba tőle nagyon sok, de mivel nagyon feljavult a tenisze, tudott mellette ütni 36 nyerőt - a szlovák mindössze kilencet -, és végül magabiztos teljesítménnyel jutott tovább.

"Kemény meccs volt, nagyon lassan kezdtem, és nem voltam képes azt a jó játékot nyújtani, amit akartam. Aztán rákapcsoltam, és az azt követő teljesítményemnek már tudok örülni. A salakpályás játékhoz nagyon jó fizikum szükséges, jó erőállapotban kell lenni, remélem, a következő körben ennél jobban fogok mozogni." - mondta a meccs után a pálya szélén Osaka Kim Clijstersnek. 

"Azt hiszem, most voltam a legidegesebb valaha, ezt mindenki láthatta az első játszmában. Szó szerint alig ütöttem be a labdát pályára. Az is furcsa volt, hogy az idegesség általában el szokott múlni, de most megmaradt az egész mérkőzésen. Viktoria Azarenka ellen az év egyik legnehezebb meccse jöhet." - értékelt Osaka.Hozzászólások