Salakblog - Del Potro drámai körülmények között, míg Djokovic tükörsimán döntős a US Openen
Del Potro drámai körülmények között, míg Djokovic tükörsimán döntős a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Del Potro drámai körülmények között, míg Djokovic tükörsimán döntős a US Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/09/08 08:10

Juan Martín del Potro és Novak Djokovic játssza majd vasárnap este a US Open férfi egyes döntőjét. Az argentin drámai körülmények között jutott tovább Rafael Nadallal szemben, egy olyan meccsen, ami egy igazi klasszikus is lehetett volna, ha a spanyol teste kitartott volna és nem őrlődött volna fel az elmúlt  két hét, valamint az egész szezon kőkemény ütközeteiben. A szerb pedig Nihikori Keit verte sima háromban egyszerűen azért, mert a játék valamennyi elemében jobbnak bizonyult nála.

Nadal teste nem bírta tovább a terhelést, Del Potro döntős

Az első szettben nagyon feszültek voltak mindketten, ennek megfelelően meglehetősen sok hibával játszottak, különösen Del Potro. Ennek ellenére az argentin kétszer is breakelni tudott, ám Nadal mindkétszer visszajött. A játszma közepén érkezett a tréner, és a világelső kapott egy kötést a térde alá, amit azonban két játékkal később levett. 5:4-nél DelPo adogathatott a szettért, volt két labdája is az 1-0-ás vezetéshez, de nem tudta őket kihasználni, és Rafa visszajött a szettbe. Rövidítés döntött a játszmáról, melyben az argentin végig előnyben volt, és annak ellenére tudta hozni a játszmát, hogy szinte valamennyi fontos mutatóban, így a hibák számában is rosszabbul állt, mint ellenfele.

A második szettre már egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb Del Potro ment fel, ennek megfelelően simán hozta a szervagémjeit. Nadal kicsit halványabbá, erőtlenebbé vált, amiben egyre komolyabban benne volt az is, hogy gondjai voltak a térdével. A harmadik gém után ismét érkezett hozzá a tréner, aki ezúttal nem csupán a kötést tette fel a térde alá, hanem masszírozta is a combját. Rafa ezután megpróbálta rövidíteni a pontokat, ennek ellenére elvesztette az adogatását és az argentin 3:1-es előnybe került. A világelső küzdött, ahogy csak tudott, de egyre kevésbé tudott ellenfél lenni, főleg fogadóként, ennek megfelelően a második játszma simán DelPotróé lett. 

Ezt követően Nadal kezet nyújtott, nem tudta ugyanis folytatni  játékot, ami azt jelenti, hogy ebben a szezonban már a második Grand Slam-tornáját nem tudta játékkal befejezni. DelPo pedig élete második major-fináléjára készülhet, az elsőt ugyanitt 2009-ben megnyerte. 

"Már a második vagy a harmadik körben is éreztem, hogy gond lehet" - mondta a meccs után Rafa. "Utána egy kicsit javult a helyzet. Ezen a meccsen 2:2-es állásnál jelzett be először a sérülés. Reméltem, hogy jobb lesz, de nem így történt. Sajnálom, hogy nem tudtam tovább játszani, de annyira fájt a térdem, hogy fel kellett adnom. Ez egy nagyon nehéz döntés volt a számomra."

"Nadal a legnagyobb harcos ebben a sportágban" - mondta DelPo. "Ez nem az a győzelem, amiről álmodtam. Szerettem volna teljes meccsen megverni őt. De boldog vagyok, nem hittem, hogy még egyszer Grand Slam-döntőbe jutok."

delpo.jpgFotó: Europress/AFP

Djokovic hengerelt, Nishikorinak esélye sem volt

Djokovic volt az, aki frissebben és koncentráltabban kezdte a mérkőzést, és rögtön az elején break-előnybe került. A találkozó hangulatában, a testbeszédükben és egyre inkább az eredményjelzőn is ott kísértett a múlt, legutóbbi 13 meccsük kísértete, melyeket kivétel nélkül a szerb nyert meg. Nishikori küszködve, míg Djokovic könnyedén hozta a szervagémjeit, ez így történt akkor is, amikor a korábbi világelső a játszmáért adogatott. Nole maximálisan kontrollálta az első szett eseményeit, melyet végül egy ásszal zárt le.

A második játszma eleje akár fordulópont is lehetett volna, játszottak egy közel negyedórás szervagémet, a szerbnek volt egy vagon break-labdája, ám azokat kivétel nélkül kihasználatlanul hagyta, és a japán végül hozni tudta az adogatását. Ahogy az lenni szokott, meg is voltak Nishikori lehetőségei a következő játékban, ám nem tudott élni velük. Az ötödik gémben a szerb ismételten break-labdák egész garmadát harcolta ki magának, csak épp értékesíteni nem tudta őket. Egy darabig. Egyszer aztán egy Nishikori tenyeres rontást követően megtört a jég, és Djokovic break-előnybe került. A szett végét pedig már rutinból megoldotta a világelső.

nishi.jpgFotó: Europress/AFP

A folytatásban már a harmadik gémben gondba került Nishikori, és Djokovic ezúttal rögtön az első lehetőségét kihasználta. A japán nagyon jó arányban (16/17) hozta a pontokat a hálónál, ki tudja, talán gyakrabban kellett volna fölmennie. Ekkor persze már nem nagyon volt visszaút, Djokovic ugyanis hamarosan duple break-előnybe,  került, majd 2 óra és 21 percnyi játék után meccslabdához jutott. Végül a másodikat csinálta meg az elődöntő egyik legszebb ütésével, amivel bejutott pályafutása nyolcadik US Open-döntőjébe. Ez korábban ennyiszer csak Ivan Lendlnek és Pete Samprasnak sikerült.

"Rettentő keményen és stabilan ütött végig a meccsen" - mondta Nishikori. "Az adogatásait, a ritörnjeit és az alapütéseit egyaránt hihetetlenül nehéz volt kezelni. Nagyon agresszíven teniszezett, nekem pedig nem volt meg az energiám, hogy felvegyem vele a versenyt."

"A fontos pillanatokban jól adogattam, jól is fogadtam és folyamatosan nyomást helyeztem rá" - értékelt Djokovic. "Próbáltam minél többet mozgatni, kiszedni őt a ritmusból, és időnként váratlan dolgokat húzni. Az én szempontomból nagyon jól alakult a meccs."

djoko2.jpgFotó: Europress/AFP

US Open, férfi elődöntők:

Juan Martín del Potro - Rafael Nadal  7:6(3), 6:2 (feladta)
Novak Djokovic - Nishikori Kei  6:3, 6:4, 6:2
Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások