Salakblog - De Minaur küzdőszelleme röpíti előre az ausztrálokat az ATP-kupán
De Minaur küzdőszelleme röpíti előre az ausztrálokat az ATP-kupán
Fotó: Europress/AFP

De Minaur küzdőszelleme röpíti előre az ausztrálokat az ATP-kupán

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/05 14:53
Alex de Minaur szetthátrányból fordítva második mérkőzését is megnyerte az ATP-kupán, amivel minden valószínűség szerint a negyeddöntőbe juttatta Ausztrália válogatottját. A legjobb nyolc küzdelmei egyébként majd csütörtökön kezdődnek, Sydney-ben. 

A 20 éves NextGen-sztárok csatáját De Minaur nyerte, miután 6:7(6), 6:4, 6:2 arányban legyőzte a kanadai Denis Shapovalovot. Ezzel a győzelemmel Németország válogatottja után Kanadát is lenyomták az ausztrálok. 

"Sikerült megfordítanom a dolgok menetét, visszaszerezni a pozitív mentalitásomat és újratöltenem az energiaraktáraimat" - mondta De Minaur a mérkőzés után. "Szerintem minden az energiáról szól. Jó érzés, hogy a fejemben mindig ott van a tudat, hogy iszonyú kemény munkát végeztem a felkészülés során. Így aztán tudom, hogy a testem készen áll, bármilyen hosszúra nyúljon is egy összecsapás."

Úgy tűnt, Shapovalov teljesen irányítása alatt tartja a meccset, hisz 7:6, 4:2 arányban vezetett. Azonban De Minaur, az ausztrál szurkolók hathatós támogatásával visszajött brékhátrányból, egyre inkább fölénybe került és teljesen elbizonytalanította ellenfelét. Második szett 2:4 után zsinórban megnyert hat játékot, aminek köszönhetően 2:0 arányban már a döntő játszmában is nála volt az előny. 

"Úgy éreztem, a győzelem már ott van a kezemben" - mondta Shapovalov. "Szett és brékelőnyben voltam, úgy tűnt, minden az én kedvem szerint alakul. A második játszmában nem hibáztam sokat, néhányat persze, de az teljesen normális. Ő azonban hihetetlenül jó fordította a maga javára ezeket a hibákat, és közben iszonyatosan stabil volt. Semmit nem adott ingyen."

Ha az F-csoport másik mai párharcában Németország legyőzi a görögöket, akkor az ausztrálok csoportelsőként jutnak a legjobb nyolc közé. Tekintve, hogy De Minaurék pénteken legyőzték a németeket, többek között annak köszönhetően, hogy a 20 éves ausztrál Alexander Zverevet is megverte szetthátrányból.

A kanadaiak elleni első találkozón John Millman tökéletesen helyettesítette a hátsérüléssel bajlódó Nick Kyrgiost. A világranglista 48. helyén álló ausztrál ugyanis sima két szettben, 6:4, 6:2 arányban legyőzte Felix Auger-Aliassime-et. Az ausztrálok ezzel a győzelemmel előnybe kerültek, De Minaur pedig teljessé tette a sikert a számukra. 

Millman eredetileg harmadik számú játékosként érkezett az ATP-kupára. Amikor azonban biztossá vált, hogy Nick nem tud kiállni a maga mérkőzésére, lehetőséget kapott arra, hogy szülővárosában, Brisbane-ben bizonyítson. Ő pedig maximálisan helytállt. 

"Sosem könnyű beugróként harcba szállni" - mondta Millman. "A dolgot az sem teszi sokkal könnyebbé, hogy ezt egy ismerős pályán, ismerős környezetben kell megtenned. Egy olyan helyen, ahol hangos támogatást kapsz majd a közönségtől."

A 30 éves ausztrál nem kezdett jól, 1:3-as hátrányba került, ezt követően azonban felvette a ritmust, és hosszú labdamenetekkel tesztelte Auger-Aliassime-et a párás melegben. Tavaly Lyonban, salakon már játszottak egymással, akkor két szettben a fiatal kanadai győzött. Millmannek azonban sikerült feltérképeznie ellenfele játékát.

"Felix mindig támadja a labdát. Nagyon rámenős, rendkívül bátor és mindeközben kellően magabiztos is. Szereti ő bevinni a nagy első támadó ütést. Tisztában voltam tehát vele, hogy hatástalanítanom kell majd valahogy ezeket agresszív ütéseket. Az első néhány játék figyelmeztetés volt a számomra. Az ember persze azért tudja, hogy egy teniszmeccs hosszú, nem az elején dőlnek el a dolgok."

Millman a hosszú ütésváltásokkal hibára késztette ellenfelét, aki összesen 42 rontást követett el. Millman pedig a kezdeti nehézségek után az utolsó 14 gémből 11-et megnyert. 

A fönt említett német-görög párharc, mely a csoportelsőségről is dönt, 1-1-re áll, amikor cikkünk íródik. Jan-Lennard Struff legyőzte Michail Pervolarakist, Stefanos Tsitsipas pedig Alexander Zverevet. Mindenről a hamarosan kezdődő páros találkozó dönt majd.


ATPTour

Hozzászólások