Salakblog - De Minaur és Tsitsipas is nagy csatában, utóbbi egy fejhallgatót is ripityára zúzva döntős a NextGen vb-n
De Minaur és Tsitsipas is nagy csatában, utóbbi egy fejhallgatót is ripityára zúzva döntős a NextGen vb-n

De Minaur és Tsitsipas is nagy csatában, utóbbi egy fejhallgatót is ripityára zúzva döntős a NextGen vb-n

Kálmán Laci ·
2018/11/10 11:39

Stefanos Tsitsipas és Alex de Minaur veretlenül jutott a milánói NextGen-világbajnokság fináléjába. Mindketten egy kőkemény, ötszettes elődöntőn vannak túl, ám ma este természetesen csak egy győztes lehet, csak egyikük emelheti magasba a trófeát.

Előbb De Minaur győzte le óriási csatában Jaume Munart úgy, hogy a spanyol két tie-breaket is behúzott, az első, valamint a negyedik játszmát. 

Az ausztrál picit visszafogottan kezdett, elvesztette az első szettet, után azonban emelve a fordulatszámon úgy tűnt, megállíthatatlanul robog a győzelem felé. A negyedik szettben el is jutott négy mérkőzéslabdáig, ám ezeket nem tudta kihasználni, így a játszmáról rövidítés döntött, melyben azonban ellenfele kerekedett fölül.

Jöhetett tehát a döntő szett. Ezen a ponton De Minaur komoly versenyzői erényeket mutatott, hisz túllépve a történteken rögtön elvette Munar adogatását. A breaket meg is tudta tartani, elkerülve ezzel egy újabb rövidítést, és így bejutott a világbajnokság döntőjébe. 

Következett a másik elődöntő, melyben Stefanos Tsitsipas az orosz Andrey Rublevet győzte le öt szettben. Az eddigi meccsein rendkívül magabiztos görög komoly ellenfélre akadt a tavalyi döntős Rublev személyében. Olyannyira, hogy Tsitsipas idegrendszere meglehetősen viseltesnek is tűnt a meccs bizonyos pontjain. 

Egy fontos gém elvesztését követően, miután leült a székére, előbb a jobb oldalán lévő törölközőket csapta oda néhányszor, majd ripityára zúzta a balról lévő, az edzőjével való kapcsolattartást segítő fejhallgatót is.

Úgy tűnik azonban, a feszültséglevezetés működött, mert a meccs hátralévő részére rendkívül összeszedetten jött vissza. Egy profihoz méltó impozáns tie-breakkel pedig lezárta a meccset, és kiharcolta a döntőbejutást. 

A meccset követően a görög méltatta orosz ellenfelét, aki szerinte robbanékonyságával komoly problémákat okozott neki végig az összecsapás során. 

"Andrey egy kőkemény ellenfél. Borzasztóan agresszíven játszik, amivel nem könnyű megbirkózni. Hatalmas tenyerese van, mely szerintem az egyik legjobb a mezőnyben."

Tsitsipas és De Minaur ATP-szintű mérkőzést eddig egyszer játszottak, idén októberben Tokióban, azt a görög nyerte döntő szettben. Ha az összes találkozójukat vesszük, visszamenve egész a junior korig, akkor a mérleg 4-2 Tsitsipas javára. 

Mivel mindketten veretlenül jutottak el a fináléig, biztos, hogy a tavalyi év után az idén is hibátlan teljesítménnyel nyeri majd valaki a tornát. Egy éve Hyeon Chung volt az, aki makulátlan mérleggel emelhette magasba a trófeát. A dél-koreai játékos egyébként néhány hónappal később lejátszotta élete első Grand Slam-elődöntőjét az Ausztrál Openen.

A ma esti győztes 407 ezer dollárt tehet majd zsebre, és bár a játékosok ranglista pontokat nem kapnak, a győzelem-vereség mutatókba ezen meccsek eredményei is beleszámítanak majd.

(részben via)
Hozzászólások