Salakblog - 13 éve fordult elő utoljára, hogy a Nagy Hármast ugyanaz a játékos kisöpörte egy versenyről
13 éve fordult elő utoljára, hogy a Nagy Hármast ugyanaz a játékos kisöpörte egy versenyről
Fotó: Europress/AFP

13 éve fordult elő utoljára, hogy a Nagy Hármast ugyanaz a játékos kisöpörte egy versenyről

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/22 18:10
Hatalmas közhellyel élve mondhatnánk, a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket. Akadnak viszont olyan eredmények, amelyek elég jó eséllyel megmaradnak az utókornak, például a szóban forgó produktum természetéből fakadóan. David Nalbandian 2007-es madridi menetelése igen jó eséllyel ebbe a kategóriába tartozik.

Már az sem túl gyakori, hogy a Nagy Hármasból egyazon tornán belül kettőt is legyőzzön ugyanaz a teniszező, az pedig szinte példátlan, hogy mind a három zsenit megverje valaki. Egészen konkrétan ez mind a mai napig egyszer fordult elő: David Nalbandian 2007-es madridi tornán Novak Djokovic, Rafael Nadal és Roger Federer ellen is nyerni tudott. 


A fantasztikus sorozat a negyeddöntőben kezdődött (talán az sem mellékes, hogy előtte már Berdychet és Del Potrót is legyőzte), az argentin játékos váratlanul simán, 6:1, 6:2-vel búcsúztatta Nadalt. Az elődöntőben a világranglista-3. Djokovic következett, és ez bizony már sokkal szorosabb mérkőzés volt: 6:4, 7:6 arányban győzött Nalbandian. Főleg a második szett billenhetett volna mindkét irányba, a szerbnek még játszmalabdája is volt.

"Megérdemelten jutott döntőbe, ez egyértelmű. Legyőzte Rafát és még sok más játékost a héten, nagy önbizalommal rendelkezik, ez látszik rajta" - nyilatkozta a Reutersnek Djokovic.

Nalbandian a döntőben egy újabb korszakos egyéniséggel találta szembe magát, és a találkozó első fél órája alapján úgy tűnt, hogy Federer véget vet a menetelésnek. Az argentin azonban nem omlott össze a 6:1-re elveszített szett után, a második és a harmadik szettben is előnybe került egy korai brékkel, ami elegendő volt a győzelemhez.

"Nagyon koncentrált voltam, hiszen tudtam, hogy hihetetlen játékra lesz szükségem a győzelemhez. Kijött a lépés. Hatalmas löketet ad, hogy ennyi remek teniszezőt legyőztem a héten" - mondta a mérkőzést követően Nalbandian.
"Nagyszerű versenyt futott, a legjobb játékosokat verte meg ezen a héten" - jegyezte meg vesztes döntője után a legjobb játékosok egyike. "Azt hiszem, ha sikerült egymást követően Nadalt és Djokovicot legyőzni, minden korábbinál jobb érzésekkel lehet döntőzni. Kár, hogy nem tudtam megállítani."

Akkoriban a Nagy Hármas, mint fogalom még nem létezett, a svájci már 12-szeres Grand Slam-bajnok volt, Nadalnak viszont csak három győzelem állt a neve mellett, míg a szerbnek még pár hónapot várnia kellett az első GS-címre. Azóta viszont ez a három játékos szinte minden létező rekordot megdöntve a sportág történetének legeredményesebb triója lett. 

Ezért is annyira nagy szó, hogy Nalbandian mindhárom játékost legyőzte egyazon versenyen.

Ráadásul attól sem volt igazán messze, hogy a bravúrt rövid időn belül megismételje, hiszen két héttel később Párizsban is végigverte a mezőnyt. Roger Federert a harmadik fordulóban (6:4, 7:6), míg Rafael Nadalt a döntőben (6:4, 6:0) állította meg. A sorsolása alapján Djokoviccsal az elődöntőben játszhatott volna, a szerb azonban kikapott az első meccsén Fabrice Santorótól.

via tennis.com

Hozzászólások