Salakblog - David Ferrer: "Ha nem lett volna a Nagy Négyes, nem vittem volna ilyen sokra"
David Ferrer: "Ha nem lett volna a Nagy Négyes, nem vittem volna ilyen sokra"
Fotó: Europress/AFP

David Ferrer: "Ha nem lett volna a Nagy Négyes, nem vittem volna ilyen sokra"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/05 18:51

Most, hogy David Ferrer aktív pályafutása utolsó hónapjait éli, nem meglepő, hogy igyekszik köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették őt az elmúlt közel két évtizedben. Így mások mellett a Nagy Négyes tagjainak is.

A 36 éves spanyol hivatalosan májusban, a Madrid Openen vonul majd vissza. A harmadik hely volt karrierje legjobb helyezése a világranglistán, és összesen 27 ATP-tornát nyert pályafutása során. Egyike azon négy jelenleg még aktív játékosnak, aki több, mint 700 meccset nyert a touron. Salakon 331 győzelmet számlál, melynél többet csak Rafael Nadal tudhat magáénak. 

Nehéz volna vitatni, hogy Ferrer pályafutását beárnyékolta egy szűk elit egészen kivételes teljesítménye. A Nagy Négyes, azaz Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray dominanciája. A visszavonulni készülő spanyol akár bosszús is lehetne, hogy egy érában játszott a fönt említett bajnokokkal, ő azonban sokkal inkább hálás ezért. 

"Ha nem lett volna a Nagy Négyes, nem lettem volna világranglista-harmadik sem. Egész egyszerűen azért, mert akkor nem is fejlődtem volna. Láttam Rogert és Rafát, aztán Novákot és Andy-t, és mindig kipróbáltam azokat a dolgokat, melyekről láttam, hogy náluk működik. Magamra szabtam őket persze, hozzáigazítottam a saját stílusomhoz, és sokat segítettek. Az pedig különösen, hogy sokat beszélgettem Rafával és Tonival."

2013 volt az az év, amikor elérte a legjobbját a ranglistán, nyert két tornát, és a harmadik helyen zárta a szezont. Bár, jó eredményeket ért el, azért ez a szezon sem volt tökéletes a számára.

"Ott voltam a londoni világbajnokságon, de meccset sem nyertem, mert végtelenül elfáradtam a szezon végére. Előtte döntős voltam a párizsi ezresen, aztán mikor hazaértem, megnéztem a ranglistát, láttam, hogy harmadik vagyok. De nem tudtam felhőtlenül örülni, mert Londonban nagyon nem játszottam jól. Ha van, amit utólag másképp csinálnék, az pont ehhez kapcsolódik. Ha újból kezdhetném, megpróbálnék kiélvezni minden egyes pillanatot."

ferrer.jpg Fotó: Europress/AFP

Ferrer mérlege 17-72 a Nagy Négyes ellen. Az egyetlen, akit soha nem vert meg közülük, az Federer. Tőle mindannyiszor kikapott, amikor csak találkoztak, mind a 17-szer. 

"Ő más, mint a többiek. Előre látja, mi fog történni a pályán, jobb szeme van a játékhoz, mint az ellenfeleinek. Tökéletesen mozog, ami részben a kemény munka eredménye, de van egy született adottsága is ehhez a sportághoz."

Ferrer mérlege a Nagy Négyes ellen
Federer - 0 győzelem, 17 vereség
Djokovic - 5 győzelem, 16 vereség
Murray - 6 győzelem, 14 vereség
Nadal - 6 győzelem, 25 vereség

A Nagy Négyes sem lesz örökké ott a touron. Murray az utolsó esélyét próbálja megragadni egy újabb csípőműtéttel, Federer fél év múlva már 38 éves lesz, de Nadal és Djokovic is túl vannak már a harmincon. Ferrer szerint komoly űrt hagynak majd maguk után, ha visszavonulnak.

"Nagyon más világ lesz, ha ők már nem lesznek aktívak. Rengeteget adtak ők a sportágnak, nagyon sok újítás nekik köszönhető. Arról nem beszélve, hogy kiváló példát mutattak a fiatalok számára."

via

Hozzászólások