Salakblog - Medvedev: "Nem hittem volna, hogy vereség nélkül nyerem meg a vb-t"
Medvedev: "Nem hittem volna, hogy vereség nélkül nyerem meg a vb-t"
Fotó: Europress/AFP

Medvedev: "Nem hittem volna, hogy vereség nélkül nyerem meg a vb-t"

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/11/23 11:25
Daniil Medvedev pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, miután a szezonzáró ATP-vb döntőjében remek színvonalú találkozón legyőzte Dominic Thiemet. Az orosz teniszező a végső győzelemig vezető úton felülmúlta a világranglista első három helyezettjét. Szerinte karrierje egyik legnehezebb mérkőzése volt a Thiem elleni finálé.

Medvedev az első teniszező, aki úgy nyerte meg a szezonzáró ATP-vb-t, hogy a világranglista első három helyezettjét egyaránt legyőzte. Más tornán erre utoljára David Nalbandian volt képes, aki 2007-ben Madridban érte el ugyanezt a bravúrt. Medvedev a szezon legvégére lendült igazán formába, azt követően, hogy két héttel ezelőtt megnyerte a párizsi 1000-est, a világbajnokságon is ellenállhatatlannak bizonyult. Pedig úgy érkezett meg a szezon utolsó versenyeire, hogy előtte egyetlen top 10-es játékos ellen aratott győzelme sem volt idén, párizsi és londoni eredményeivel azonban tíz meccs óta veretlen, ebből hét sikert top 10-es ellenféllel szemben ért el.

„Azt hiszem, ez volt pályafutásom egyik legnehezebb mérkőzése, mert Dominic nagyon kemény ellenfél. Úgy gondolom, a legjobbját nyújtotta. Talán nem ez volt a helyzet, de ezt éreztem egész mérkőzésen. Nagyon közel állt ahhoz, hogy megnyerje a második szettet, de meccsben tudtam maradni”-értékelte a döntőt Medvedev.

„A harmadik játszmára fizikailag nagyon elfáradtam, de éreztem, hogy (Thiem) el kezdett labdákat rontogatni, kicsit lassabban futott, mert ő is elfáradt. Az, hogy lefárasztod Dominicet egy két nyert szettre menő mérkőzésen, nagyon nagy dolog. Dominic mostanában úgy játszik, mint a sportág történelmének legjobbjai, ez a Grand Slamek és a tornagyőzelmek számában még nem látszódik, de a játékán igen”- dicsérte ellenfelét a világranglista 4. helyezettje.

Legyőzte a világranglista első három helyezettjét, Medvedev a 2020-as világbajnok | Eurosport

Daniil Medvedev nyerte az ATP-világbajnokságot, miután a döntőben három szettben, 4:6, 7:6, 6:4-re legyőzte Dominic Thiemet. "2-0-ra megsemmisített. Én igazából elfelejtettem a mérkőzést, de egyszer egy interjúban emlékeztetett rá. A meccs után egyébként azt mondta: 'Szép jövő áll előtted, de egy kicsit le kell nyugodnod.'

A 24 éves teniszező a tavalyi szezon második felében mutatott emlékezetes menetelésével és idei szezonhajrájával is megmutatta, ha jól játszik, nagyon nehéz megverni őt. Kellemetlen játékstílusa és fifikás megoldásai a mezőny egyik legkellemetlenebb ellenfelévé teszik.

„Fantasztikus, hogy legyőztem a világranglista három legjobbját. Megmutattam, mire vagyok képes, ha jól játszom, ha mentálisan és fizikailag is jól vagyok. Csak az a dolgom, hogy többször játsszam így, többször hozzak ilyen meccseket.”

A világbajnokság búcsúzik Londontól, jövőre már Torinóban rendezik a tornát. Mikor 2009-ben először adott otthont a versenynek a brit főváros, szintén orosz győzelem született, Nikolay Davydenko sikerével zárult akkor a viadal. Stílszerűen tehát orosz győzelemmel indult és fejeződött be az ATP vb-k londoni korszaka. Medvedev erre külön ki is tért győzelmi beszédében. Davydenko a vb-n az orosz televízió kommentátoraként tevékenykedett, közelről követhette végig, hogy honfitársa magasba emeli a trófeát. Medvedev nagyon boldog, hogy egyik példaképe nyomdokaiba tudott lépni.

„Már a torna előtt gondoltam arra, mekkora történet lenne, ha az első és az utolsó londoni győztes is egy orosz lenne”- jegyezte meg Medvedev.

Medvedev-vb.jpgFotó: Europress/AFP

Vb-győzelme a következő szezont illetően is komoly önbizalmat ad számára. Játéka színvonala, és az, hogy veretlenül nyerte meg a tornát, 2021-re is sok jóval kecsegtet.

„A játékom színvonala, főleg az utolsó két mérkőzésen, hihetetlen volt. Ez sokat jelenthet a jövőben. Tudtam, hogy tudok jól játszani, de a torna előtt nem hittem volna, hogy vereség nélkül nyerem meg a vb-t. Ez nagyon nagy löketet ad az önbizalmamnak a jövő évi Grand Slameket és a többi tornát illetően. Remélem, így tudom folytatni.”

Dominic Thiem azt követően, hogy tavaly emlékezetes körülmények között, döntő szett tie-breakben veszítette el a döntőt Stefanos Tsitsipas ellen, idén sem tudta a maga javára fordítani az eredményt a fináléban. Az osztrák úgy érzi, a második szettben ment el a mérkőzés.

„Természetesen csalódott vagyok, de egyszerre büszke is vagyok az egész héten nyújtott teljesítményemre. Talán ha visszanézünk a tornára, Daniil volt a legjobb játékos. Nem veszített szettet a csoportkörben, az elődöntőben és a döntőben pedig legyőzte a világranglista 2. és 3. helyezettjét, nagyon megérdemelte ezt a trófeát”- jegyezte meg nagyon sportszerűen Thiem.

Az osztrák vereséggel fejezte be 2020-at, ennek ellenére nem lehet oka panaszra, megszerezte pályafutása első Grand Slam-győzelmét, és olyan szempontból is szintet lépett, hogy hosszú távon és sokszor fejben is felveszi már a harcot a Nagy Hármassal. Nadalt idén kettőből kétszer legyőzte, úgy, hogy közben ötből öt tie-breaket hozott el, s Djokovic ellen is 1:1 az idei mérlege.

Medvedev-Thiem.jpgFotó: Europress/AFP

„Amikor a tenisz, a munkánk visszatért, minden más volt: a buborék, az, hogy nézők nélkül játszottunk. Nagyon-nagyon sok új tapasztalatot gyűjtöttünk. Azt hiszem, ez egy nehéz év rengeteg ember számára. Mi sportolók, legalábbis a teniszezők nevében szólva, szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csinálhatjuk a dolgunkat. Ami a teniszt illeti, kiemelkedő évem volt. Hatalmas mérföldkőhöz érkeztem azzal, hogy Grand Slamet nyertem. Szóval annak ellenére, hogy ez egy nehéz év, mindig különleges helye lesz a szívemben”- értékelte szezonját az osztrák.

Thiem évről évre egyre magasabb szintre lép, és folyamatosan csökkenti a közte és a Nagy Hármas közötti különbséget. Ha így folytatja, jövőre még komolyabb kihívója lehet Djokovicéknak, és akár még a világelsőség is ott lebeghet a szeme előtt.

„Nagyon mozgalmas volt ez az év a Tour visszatérése óta, ezért nem tűztem ki célokat a következő szezonra vonatkozóan. De természetesen szeretnék előre lépni a ranglistán. Az idei és a tavalyi év is fantasztikusan sikerült, remekül játszottam, és sok nagy tornán eljutottam a végjátékig. Ezt szeretném jövőre is folytatni. Ha erre képes leszek, úgy gondolom, lesz lehetőségem, hogy előre lépjek a ranglistán”- fogalmazta meg 2021-es terveit.

részben via és via 

Hozzászólások