Salakblog - Medvedev elemzője azért a pár százalékért küzd, ami elválasztja játékosát a Nagy Hármastól
Medvedev elemzője azért a pár százalékért küzd, ami elválasztja játékosát a Nagy Hármastól
Fotó: Europress/AFP

Medvedev elemzője azért a pár százalékért küzd, ami elválasztja játékosát a Nagy Hármastól

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/23 11:16
Fabrice Sbarro neve legfeljebb a legelszántabb teniszrajongók körében cseng ismerősen, pedig a szakembernek elévülhetetlen szerepe van a tavalyi szezonban sokat fejlődő Daniil Medvedev eredményeiben. Sbarro adatelemzőként dolgozik az orosz stábjában, az évtizedes munka során felépített adatbázisát felhasználva próbálja ellátni játékosát a szükséges információkkal. 

A svájci szakember több mint egy évtizedet töltött el edzőként a tenisz alacsonyabb szintjein, főként a Challenger- és Future-versenyeket, valamint az ITF-tornákat járva. Többnyire olyan játékosok mellett dolgozott, akik elsősorban a profi karrierjük folytatását próbálták megalapozni a versenyekkel, és a top 100-as lélektani határ áttörésén fáradoztak. Ebben a szerepben rengeteg csalódás érte, és hiába került közel a legmagasabb szinthez - ami abban az esetben a WTA Tourt jelentette - ez végül csak álom maradt. 

Az edzőként szerzett tapasztalatoknak azonban később még jó hasznát vette, amikor elkezdett mélyebben elmerülni az adatok világában. Az volt az alapvető célja, hogy minél több meccs feltérképezésével felépítsen egy olyan adatbázist, amely a későbbi edzői elemzések alapjául szolgálhat. Eleinte csodabogárként tekintettek a statisztikákat lóbáló szakemberre, idővel azonban az analitikai gondolkozásmód - ha lassacskán is - de kezdett megjelenni a sportágban, ami Sbarrót arra késztette, hogy főállású adatelemzőként keressen magának munkát.

medvedev-nadal-min.jpg Fotó: Europress/AFP

2019 nyarán találkozott Gilles Simon edzőjével, Etienne Laforgue-gal, aki felajánlotta neki, hogy bemutatja a munkáját az ATP Touron dolgozó edzőknek. Nem kellett sokat várni, és Montrealban találta magát, ahol Gilles Cervarával, Daniil Medvedev trénerével interjúzott. A szakembert meggyőzte Sbarro prezentációja, ezért felkérte, hogy segítsen összeállítani a Kyle Edmund elleni mérkőzés taktikáját. Valamit sikerült eltalálni, mert Medvedev 6:3, 6:0 arányban győzött, Cervara pedig a torna további részében is számított a szolgálataira.

Medvedev végül Garin, Thiem és Khachanov legyőzésével döntőig menetelt, ráadásul közben még szettet sem veszített. Ugyan a döntőben Rafael Nadal nagy falatnak bizonyult, az előrelépés egyértelmű volt, így az elemző állandó tag lett az oroszt felkészítő stábban.

Sbarro szerint a Nagy Hármast csak néhány százalék választja el a mezőny többi részétől. "Teniszben az 1% valójában nem kis különbség. Djokovic, Nadal és Federer a karrierjük során körülbelül a labdamenetek 54%-át nyerték meg. Mondok valamit: Gasquet karrierátlaga nagyjából 52% körül mozog. Miközben a Nagy Hármas több tucatnyi Grand Slam-tornát nyert, a francia csak elődöntőkig jutott. Röviden, az a célom, hogy ezt az extra 1%-ot elérjék a játékosaim, olyan versenyelőnyt szeretnék biztosítani nekik, ami által új magasságokba juthatnak."

medvedev-edzés-min.jpg Fotó: Europress/AFP

2019 elején Medvedev hasonló szinten teljesített, mint Gasquet, Montreal és Sanghaj között viszont a labdamenetek 54%-át megnyerte, vagyis ebben a szakaszban a Nagy Hármas szintjén teniszezett. Sbarro és Cervara közösen dolgozták ki a meccsről meccsre alkalmazott taktikát, sokszor a legapróbb részletekben elmerülve. "Hihetetlen volt, mert a legtöbb edző nem bízik meg bennünk teljesen, és a legtöbb javaslatot visszautasítják. Cervara azonban más volt, ő tényleg hitt abban, amit csináltunk. Tetszett neki a koncepció."

Az elemző szerint Medvedev a pályán megvalósította az elkészített taktika nagy részét, de minden mérkőzésen akadnak váratlan szituációk, amikre előzetesen nem lehet felkészülni. Figyelembe kell venni a szerencsefaktort is, mint ahogyan Sbarro szerint ez is szerepet játszott Medvedev US Openen elért döntőjében, az orosz teniszező ugyanis szinte végig sérüléssel bajlódott. Sanghajt követően pedig egy egészen új helyzettel kellett szembesülnie a stábnak: Medvedev már nem csak egy játékos volt a sok közül, a legnagyobb sztárok közé került.

Ez volt az a pont, amikor Medvedev úgy döntött, ha nem is véglegesen, de szakít a statisztikákra épülő felkészüléssel, hogy jobban tesztelje önmagát. "Sanghaj után megváltozott a munkám, az volt a cél, hogy tágabb értelemben fejlesszük Daniil játékát, nem csak a meccs előtti tanácsokra koncentráltunk. Másképp fogalmazva, már nem készültünk statisztikákkal előzetesen, inkább a meccsek utáni értékelések kerültek előtérbe, próbáltuk megérteni, mi működött és mi nem" - magyarázta Sbarro, aki megosztott néhány részletet is a munkájáról.

medvedev-wawrinka-min.jpg Fotó: Europress/AFP

"Vegyük például a Wawrinka elleni párharc folytatását az Ausztrál Openen. Tanulmányoztam a játékát, és feltűnt, hogy 2019 nagy részében Stan túlütötte magát a fonák oldalról, de a happy Slam előtti hetekben megváltozott a helyzet. Már Dohában észrevettem, hogy újra stabil lett. Tudtam, hogy Vallverdu nagy hangsúlyt fektetett az ütésre, így aztán annak ellenére, hogy Daniil fonákja is nagyon erős, én és Gilles azt mondtuk, nem túl jó ötlet túlzottan sokszor keresztbe játszani a fonákot. Helyette jobban jár, ha már korán egyenesre vált."

"Sajnos ez nem így alakult. Mivel a számok nem hazudnak, a meccs végeztével újranéztem az egészet, és megállapítottam, hogy Daniil az esetek 85%-ban keresztbe ütött a fonák oldalról. Nyilván soha nem tudjuk meg, mi történt volna egy másik taktikával. Az azonban biztos, hogy kemény küzdelem volt, amit akármelyikük megnyerhetett. Amikor egy mérkőzésen ennyire kicsi a különbség, akkor a legapróbb részletek is jelenthetik a különbséget" - jelentette ki az elemző, aki Matteo Berrettinire külön felhívta a figyelmet.

"Azt hiszem, hogy minden játékos szállította az eredményeket, aki adatelemzővel dolgozott, jó példa erre Berrettini is. 2019-et az 50 körül kezdte meg, év végére viszont már top 8-as volt és részt vehetett a vébén. Neki Craig O'Shannessy segített. Minden tisztelettel, de erre az előrelépésre senki nem számított. A top 10-hez a labdamenetek 52%-át meg kell nyerni, ami nem volt alapvető nála, inkább 51% körül teljesített. Még egyszer hangsúlyoznám: egy százalékról beszélünk, de ez választja el a jó játékost az abszolút elittől."

berrettini-min.jpg Fotó: Europress/AFP

"Meggyőződésem, hogy Craig O'Shannessy oroszlánrészt vállalt abban, hogy ennyit tudott fejlődni. Végeredményben apró különbségekről beszélünk, például a szerváknál alkalmazott stratégiáról, a kicsivel agresszívebb játékról, a gyakrabban felvállalt röptékről, vagy a több nyesésről. Erről van szó, ez a statisztikai szakértők feladata, akik a rendelkezésre álló információkat értelmezik a taktika finomhangolása érdekében. Röviden úgy fogalmaznék, hogy jönnek az adatok!" - mondta Sbarro, aki Murray fejlődését is az adatokra vezette vissza.

"Biztosan tudom, hogy felhasználta ezt a fajta támogatást. Már topjátékosnak számított, de nem volt a másik három szintjén, és önmagában az is elképesztő, hogy a végén szóhoz jutott. Lehet, hogy tévedek, de a véleményem szerint kiváló top 10-es volt, mint Berdych, aki egy lépésre volt attól, hogy bajnok legyen, volt wimbledoni döntője. Murray viszont Slameket nyert, olimpiai bajnok lett, teljesen más íve lett a pályájának. A másik három 54% fölött teljesített, míg Murray megragadt az 53%-os szinten, de ez még mindig jobb az 52-nél, a top 10-es mércénél."

via ubitennis

Hozzászólások